Prefabrik konut bağışı için hükümete çok önemli çağrı!
Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ili vuran depremin ardından tüm Türkiye yardım seferberliği başlatırken, bölgede okul, konut sağlık hizmet tesisi gibi amaçlar içinde kullanılmak amacıyla inşa edilecek prefabrik yapılar için KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi talep edildi.
Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından vatandaşlar için en acil ve önemli ihtiyaç, barınma olurken, konut dışında sağlık merkezi, okul gibi amaçlar için kullanılan prefabrik konutlar da yeniden gündeme geldi.
Yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle yardım etmek isteyen bireyler, şirket veya kurumlar prefabrik yapı satın alarak AFAD’a veya ilgili valiliklere bağışlamak amacıyla ilgili şirketlere başvurduklarında KDV maliyetiyle karşılaşmakta.
Ekonomi gazetesinin haberine göre, prefabrik yapılarda KDV oranı yüzde 8 ve 18 arasında değişmekte. Bu tür konutların gösterilen arsa üzerine monte edilmek suretiyle teslimi yüzde 8, monte edilmeksizin doğrudan teslimi ise yüzde 18 oranında KDV’ye tabi olmakta. Sağlık merkezi, okul gibi amaçlarla kullanılacak prefabrik yapılarda ise KDV oranı, yüzde 18 olarak uygulanırken, söz konusu durum, AFAD’ın prefabrik yapı alımları içinde geçerli.
“BAĞIŞLANACAK PREFABRİK KONUTLARA KDV İSTİSNASI GETİRİLSİN”
İşte bu nedenle, deprem bölgesine bağış yapan kişi ve şirketler yapacakları prefabrik yapılarda vergi avantajı sunulmasını talep ediyor. Yaşanan felaket nedeniyle yapılacak bağışları teşvik etmek açısından, deprem bölgesinde başta konut olmak üzere, okul, sağlık hizmet tesisi gibi amaçlar içinde kullanılmak amacıyla inşa edilecek prefabrik yapıların teslimlerinde KDV oranının geçici bir süreyle veya kalıcı olarak yüzde 1’e indirilmesi talep ediliyor.
Diğer taraftan, şu an uygulamada sadece Türkiye Kızılay Derneği ile ilgili bir KDV istisnası bulunmakta.
Buna göre, Türkiye Kızılay Derneğine tüzüğünde belirtilen amaçlarına uygun olarak afet yönetimi ve yardımları, barınma, beslenme, sosyal yardımlar, savaş veya olağanüstü hâllerdeki görevleri ile kan, sağlık, göç ve mülteci hizmetlerini (sığınmacı hizmetleri dâhil) yerine getirmesine yönelik görevler kapsamında yapılan teslim ve hizmetler KDV’den istisna bulunuyor. Konuyla ilgili konuşan uzmanlar, benzer bir KDV istisnasının AFAD için de getirilmesi önerisinde bulunuyor.