Genel

Prefabrik konut sektörü 50 milyon TL'ye ulaştı!

Yazın bunaltan sıcağından kurtulmak isteyenlerin en önemli kaçış yerlerinden biri yazlıklar

Genelde ormanlık alanda ve denize yakın olan bu ikinci evler, aşırı sıcak ve nemli havalardan kurtulmak isteyenleri ağırlıyor. Ancak betonarme yazlık konutların yapımı maliyetli ve bir o kadar da zaman alıyor. Peki, yazlığı olmayanlar kısa sürede nasıl bir çözüm buluyor? Arazisi olanlar için en kolay çözümlerden biri prefabrik konut olarak görülüyor. Prefabrikler, her zemine kısa sürede uygulanan ev tipi olarak tanımlanıyor. Zaten genelde ikinci ev olarak kullanılan prefabriklerde temel atmaya ve uzun süre beklemeye gerek olmuyor. 1999 Marmara Depremi´nden sonra ilgi odağı olan bu konutlar, çeşitli amaçlar için kullanılıyor. Daha çok yazlık ve yayla evleri amaçlı tercih ediliyorlar. Sektörün yıllık büyüklüğü de 50 milyon TL´ye ulaşmış durumda.
Nestavilla Prefabrik Kurumsal Satış Yöneticisi Özgül Yücel, prefabrik konutların Türkiye´de çoğunlukla mevsimlik ikincil konut olarak kullanıldığını söylüyor. İnsanlar prefabrik konutları, yılın büyük bölümünü geçirdikleri evlerine ek olarak kısa dönemler içinde gidip kalabilecekleri, tatillerini geçirebilecekleri, genellikle şehre uzak bölgelerde, memleketlerinde, yaylalarında ya da tatil bölgelerinde mevsimlik müstakil konutlar olarak yaptırıyorlar. Yücel, bunun yanında daha çok şehir merkezi dışındaki yerleşim bölgelerde sürekli kullanım amacıyla yapılan prefabrik konutlara da rastlamanın mümkün olduğunu da dile getiriyor.

15-45 gün arasında yapılıyor

Tatil dönemlerinde, hafta sonlarında kullanıldığından daha çok yazlık, yayla evi, sosyal tesis gibi amaçlara hizmet ediyorlar. Yücel, bir prefabrik konutun üretim dahil anahtar teslim kurulumunun, projenin şekline, boyutuna, tek katlı ya da iki katlı olmasına ve kurulumun yapılacağı bölgenin özelliklerine göre 15 ile 45 gün arasında tamamlandığını aktarıyor. Özgül Yücel, yıllar içinde büyüyen sektörün yıllık büyüklüğünün de yaklaşık 50 milyon TL´ye ulaştığı bilgisini veriyor.

Standart en büyük sorun

Prefabrik konut yıllar içinde büyüyor. Ancak sektörde standartlaşma da önemli bir sorun.
Yanlış ellerde yapılan konutların ise `prefabrik yapı kötüdür´ imajına yol açmasından şikayet ediliyor. Özgül Yücel, sektörün kendi içinde bir denetim mekanizmasına sahip olmadığına dikkat çekiyor ve ekliyor: "Bu sayede yeterli teknik alt yapıya sahip olmadan yapılan üretimler piyasada alıcı bulabiliyor ve yaşanan kalite ve standart yoksunluğu sorunları tüm sektöre mal edilebiliyor."
Yücel´e göre, sektörde yüksek kapasitede ve asgari şartları karşılayabilecek kalitede üretimler yapabilen sadece 4-5 firma bulunuyor.
 
Üç tipi var, fiyatları 25 bin TL´den başlıyor

PREFABRİK konutta üç farklı ürün çeşidi bulunuyor. Bu konut tiplerine göre de fiyatların değiştiğini dile getiren Özgül Yücel, şu bilgileri veriyor:

"Birincisi şantiyelerde kullanılan binalardan hareketle üretilen ve 100 metrekarelik bir binanın ortalama 25 bin TL´ye satıldığı konutlar. Aslında bu tip üretimlerin konut olarak piyasaya sunulması doğru değil. Diğer bir seçenek ise 40 bin TL maliyetli 100 metrekarelik pratik hazır konutlar. Deprem yönetmeliğine uygun statik hesap yöntemleri kullanılarak projelendiriliyor ve en son prefabrik yapı teknolojisi kullanılarak üretiliyor. Üçüncüsü hafif çelik yapı sistemi kullanılarak yapılan ve 100 metrelik bir binanın ortalama 80 bin TL´ye alıcı bulduğu konutlar. Bu konutları prefabrik konut kategorisinden tamamen çıkarmak gerekiyor. Çünkü bu tip konutlar bilinen klasik yapı sistemlerine alternatif olarak üretiliyor ve gelişmiş ülkelerde kalıcı konut olarak kullanılıyorlar."
 
İhtiyaca göre genişletilmeye müsait olmalı

PREFABRİKE konut alırken de dikkat edilmesi gerekenler bulunuyor. Prefabrik konut adı altında yapılan üretimler her zaman standartları karşılamayabiliyor. Dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanıyor:
Bir konutta olması gereken asgari konfor ve estetik şartları karşılayan ürünler tercih edilmeli. Bunun için de örnek uygulamalar yerinde görülmeli.

Prefabrik konut seçiminde karşılaşılan en önemli sorunlardan biri de konut üretiminin nasıl yapıldığının tam olarak tespit edilememesi. Bunun için deneyimli üretici firmaların araştırılıp bulunması gerekiyor. Hatta mümkünse showroom ziyaretlerine bir de üretim tesisi ziyaret etmek lazım.

İhtiyaç doğrultusunda konut genişletilmeye müsait olmalı.
Depreme dayanıklılık, üretimin standartlara uygunluğu, projenin uygulanabilir olması önemli.
Sağlamlık, dayanıklılık, estetik, konfor, köklü ve güvenilir marka olup olmadığına bakılmalı.
Konutun bulunduğu bölgeye göre ısı ve statik hesaplar yapılarak projelendirilmeli.
Bakım ve yenileme giderlerinin maliyetinin düşüklüğüne bakılmalı.
Satış sonrası destek aranmalı.
Milliyet Emlak/Hanife BAŞ