27 / 04 / 2024

Prefabrik sanayi yapıları da TSE güvencesinde olacak!

Prefabrik sanayi yapıları da TSE güvencesinde olacak!

Artık prefabrik sanayi yapıları da TSE güvencesi altına alınacak. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Türkiye Prefabrik Birliği’nin dün imzaladığı anlaşmaya göre, projeleri Türkiye Prefabrik Birliği, üre



İnşaat sektöründe kaliteyi iyileştirme yönünde bir adım daha atıldı

Artık prefabrik sanayi yapıları da TSE güvencesi altına alınacak. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Türkiye Prefabrik Birliği’nin dün imzaladığı anlaşmaya göre, projeleri Türkiye Prefabrik Birliği, üretim ve montajı ise TSE denetleyecek. Böylece fabrikaların deprem güvenliği sağlanacak...

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Türkiye Prefabrik Birliği arasında sanayi yapılarının ve yapı elemanlarının etkin denetimini sağlayacak işbirliği protokolü imzalandı. Söz konusu protokol ile yüzde 90’ı prefabrike betonarme inşaat yöntemiyle yapılan sanayi yapıları daha etkin denetlenecek ve Türkiye sanayi varlığı kalitesizliğe karşı garanti altına alınmış olacak. 2009 yılında başlayan ve yaklaşık 1.5 yıl süren çalışmalar sonunda geliştirilen denetim sistemi kapsamında tüm prefabrike yapıların projelendirme, üretim ve montaj süreçleri TSE ile Türkiye Prefabrik Birliği tarafından denetlenecek ve belgelendirilecek.

TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, bu anlaşma ile yapı sektörünün gelişiminde çok önemli bir adım atılmış olduğunu söyledi. Sanayi yapılarının yüzde 90’ının prefabrike betonarme inşaat yöntemi ile yapıldığına işaret eden Büyükhelvacıgil, “İki kurum arasındaki bu işbirliği ile sanayi yapıları daha geniş kapsamlı denetlenerek, ülkemizin sanayi varlığı kalitesizliğe karşı güvence altına alınmış olacak” dedi. Büyükhelvacıgil, kalite konusunda gösterilen bu hassasiyetin öneminin son Bingöl depreminde bir kez daha kanıtlandığını belirterek, gerekli denetimlerden geçmiş ve belgelendirmeleri yapılmış firmalara ait yapıların depreme karşı dayanıklılık gösterdiğini söyledi. Büyükhelvacıgil, günümüz koşullarında standardizasyonun, olmazsa olmaz ihtiyaçların başında geldiğini kaydetti.

İnşaat sektöründe bir ilk

2009’dan beri tüm prefabrike yapıların projelendirme, üretim ve montaj süreçleri konusunda yapılan çalışmaların neticesinin bu anlaşmayla alınacağını ifade eden Tahir Büyükhelvacıgil, geliştirilen sistem sayesinde, söz konusu süreçleri TSE ve Türkiye Prefabrik Birliği’nin belirlenen işbölümüne göre denetleyeceği ve belgelendireceğini kaydetti. Protokolün inşaat sektöründe bir ilk olduğunu söyleyen Türkiye Prefabrik Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar ise projeleri Türkiye Prefabrik Birliği’nin, üretim ve montajın ise TSE’nin denetleyeceğini kaydetti.
Vatan/Nihal YUVACAN


Geri Dön