Prim borcu olanlar müjde o borçlar peş peşe silinecek...
ETY'lilerin prim borcuna tarihi kolaylık sağlanacak. EYT düzenlemesi teklifi Meclis'e geldi ve imzaya sunuldu. Bu yasa ile birlikte eş zamanlı yaşama geçirilecek yapılandırma paketi de SGK olan borçların yapılandırılması için büyük fırsat sunacak.Bu yasa teklifi ile beraber eş zamanlı yaşama geçirilecek yapılandırma paketi de Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçların yapılandırılması için büyük fırsat sağlayacak
Hemen hemen 5 milyon EYT'linin merakla beklediği EYT düzenlemesi teklifi Meclis'e geldi ve imzaya sunuldu. Bu yasa teklifi ile beraber eş zamanlı yaşama geçirilecek yapılandırma paketi de Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçların yapılandırılması için büyük fırsat sağlayacak.
Hükümet kanadının 10 milyon kişiyle yapacağı mali barış Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçları da yapılandıracak. Paket, 31 Aralık 2012 ve öncesi dönemlere ait kesinleşmiş sigorta primleri, Bağ-Kur'luların dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar, işsizlik sigortası primleri, isteğe bağlı ve topluluk sigorta primlerine ilişkin borçları da kapsayacak. İşte detaylar...
1 MAYIS 2021 YILI SONRASI SİLİNECEK
Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre Daha önceki borçları sebebiyle prim günü silinen Bağ-Kur'lular yapılandırma yasasıyla eksik günlerini daha az maliyetle ödeyip emekli hakkını kazanacak. Sadece EYT'liler için fırsat olmayacak, daha önceki yapılandırmanın uygulamaya girdiği 1 Mayıs 2021'den sonra oluşan Bağ-Kur borçları da ödenmemesi durumunda silinecek. Bu da yaklaşık 35-40 bin TL'lik borcun silinmesi anlamına geliyor.
YAPILANDIRMA PAKETİ SGK'YA OLAN HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?
Yapılandırma paketi SGK'ya olan isteğe bağlı sigorta primi, işlemi işlerde eksik asgari işçilik tutarı, topluluk sigorta primi üzerinden hesaplanan prim asılları gecikme zammı ve gecikme cezaları, Kurum tarafından takip edilen damga özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 4-1/A, B, C sigorta primi emeklilik keseneği ile sosyal güvenlik destek primi, idari para cezalarını kapsayacak.
EYT yasası hayata geçtiğinde aylık bağlanabilmesi için kişinin sigortalılığı sebebiyle prim ve prime dayalı borcunun olmaması gerekiyor. SGK'ya borcu olanlar için de 31 Aralık 2022 yılı milat olacak.
1 Mayıs 2021'de çıkan yapılandırma ile önceki senelere ait Bağ- Kur borçları silindi. Silinen bu sigortalılık süreler asgari ücret üzerinden (1 gün asgari ücretin yüzde 34.5'i oranında) ödenerek ihya edilebilecek.
Şu ana kadar yapılandırma düzenlemelerinde prim borçlarının gecikme faizi ve gecikme cezaları silinerek Yİ-ÜFE dikkat edilerek enflasyon farkı uygulandı. Bağ-Kur ihyası için 2022 yılında başvuranlar günlük 74.41 TL, şu anda 115 TL ödeyecek. Yapılandırma geldiğinde geçmiş dönemler satın alındığından faizler silindiğinde ciddi rahatlama yaşayacak. Böylece borçların yaklaşık üçte biri azalacak.
1 MAYIS 2021 SONRASI DONDURULABİLECEK
EYT kapsamında eksik primi olup 1 Ekim 2008'den önce prim yatırmayan vatandaşlar, bu tarihten itibaren işyeri açık olanlar, şirket ortakları ihya yapmak durumunda. Bu döneme dair primlerin tamamının satın alınması gerekecek. 1 Mayıs 2021 tarihi sonrası primlerin ödenmesi gerekiyorsa anapara yatırılacak, faizleri de silinecek.
SGK'ya borç olmaması, asgari ücret başta olmak üzere pek çok teşvikten faydalanmanın koşulları arasında bulunuyor.
BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?
Söz konusu yasal düzenleme yürürlüğe girmesinin ardından hem Hazine ve Maliye Bakanlığı hem de Sosyal Güvenlik Kurumu uygulama usullerine yönelik tebliğ yayınlayacak. Bağ-Kur sigortalılarını ve primini kendisi yatıranlar e-Devlet üzerinden, şahsen ya da posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik merkezine başvuru yapabilecek. İşverenler de e-sigorta üzerinden veya posta yoluyla sosyal güvenlik merkezlerine başvurabilecek. Bağ-Kur ihyasından vefat eden çalışanın eş ve çocukları da faydalanabilecek.
YÜZDE 90'I SİLİNECEK!
Paketin yürürlüğe girmesinin ardından SGK kamu bankalarıyla bir anlaşma yaparsa, prim borçları için bankalar devreye girebilecek. Prim gününü doldurmak için gereken parası olmayana emekli aylığından kesinti şeklinde bir kredi uygulaması söz konusu olacak. Yapılandırılan prim borcu peşin ödenmesi durumunda, Yurt içi ÜFE tutarının yüzde 90'ından da vazgeçilecek. Yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim uygulanacak.
KAMU BANKALARINDAN KREDİ DESTEĞİ GELECEK!
Yapılandırma paketi yürürlüğe girmesi ile SGK'nın kamu bankalarıyla bir anlaşma yapması durumunda prim borlarının ödenmesi konusunda kamu bankaları devreye girebilecek. Prim gününü doldurmak için gereken parası olmayana emekli aylığından kesinti şeklinde bir kredi uygulaması söz konusu olabilecek. Bundan önceki uygulamalarda 60 aya kadar vadeyle ödeme imkânı sunularak çok fazla vatandaşın emekli olmasına olanak tanınmıştı.
Gençler müjde! Başvurusu onaylanan herkese anında 750 TL verilecek! Hemen başvurun...
Ne altın ne döviz! 3 ayda yüzde 24 kazandırdı! Yatırımcısı sevinçten havalara uçtu!