28 / 04 / 2024

Prim borcu olanlara müjde! SGK'dan geriye dönük indirim hakkı kazanacaklar! 

Prim borcu olanlara müjde! SGK'dan geriye dönük indirim hakkı kazanacaklar! 

Çalışanlar, emeklilik dönemine daha güvenli bir adım atmak ve vergi avantajlarından yararlanmak kapsamında askerlik ve doğum borçlanması yolu ile prim satın alma fırsatını değerlendiriyorlar.  SGK'nın sağladığı bu imkanlar, sigortalılara emeklilikte ek bir güvence ve vergi avantajları sağlamaktadır.



 

 


Vergi Kanunu'na göre, askerlik ve doğum borçlanması için ödenen primler çalışanların ücretlerinde indirim konusu olabilir. Askerlik, doğum gibi hizmet borçlanmaları için ödenen primler, ödemenin yapıldığı aya ait gelir vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterilmektedir.

takvim.com.tr'de yer alan habere göre; Borçlanma primi toptan ödenmişse, ödenen tutara ulaşılıncaya kadar bu miktar ücretin vergiye tabi tutarından indiriliyor. Borçlanma primlerinin ücretten indirim konusu yapılabilmesi için prim ödeme belgesinin işverene sunulması gerekiyor.

Öte yandan, işveren, ödemenin yapıldığı aydan başlamak üzere söz konusu tutarın tamamı indirim konusu yapılana kadar safi ücretin tespitinde gider olarak indirir. Vergi dairesine de bilgi verir. İşverenin, borçlanma priminin ödendiğine dair çalışan tarafından sunulan belgeyi saklaması gerektiği kaydedildi.

Vergi indirimi hakkından, borçlanmayı yaptıkları sırada çalışmakta olan ve sonrasında çalışmaya devam edenler yararlanırlar. Çünkü ödenen borçlanma primleri, sadece ücret gelirlerinden indirim konusu yapılabiliyor. Ücret geliri için ödenmesi gereken vergi ödenmiyor. Çalışanlara vergi iadesi olarak kullanılıyor.

 Prim borcu olanlara müjde! SGK dan geriye dönük indirim hakkı kazanacaklar! 

SGK PRİM BORÇ NE DEMEKTİR?

İşverenin işçiye, çalışma ücretleri dışında ödediği ek paraya prim denir. Sigortalılar istenilen prim gününü çalışarak doldurup emekli olurlar. Her ay işveren tarafından yapılan bu ödeme işçi çalışmıyorsa 'isteğe bağlı' olarak da ödenebilir.

SGK PRİM BORCU KİMLERE ÇIKAR?

Çalışanların primleri işverenler tarafından ödendiği için bir borç doğması söz konusu değildir dendi. Ancak, çalışmayan kişiler için kendi primlerini dışarıdan ödemek zorunda oldukları için her ay da prim borcu çıkmaktadır. Buna göre, aylık olarak ödenmesi gereken bu primler ödenmediğinde GSS borcu doğar ve prime gecikme zammı uygulanır. Sigorta prim borcu ödenmezse ne olur?  Kurumun prim ve diğer alacakları içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı, sürenin bittiği tarihten itibaren ilk 3 aylık süre zarfında her bir ay için yüzde 3 oranında gecikme cezası uygulanarak yükseltilir.

Ev hizmetlerinde çalışan gündelikçi primleri belli oldu...

2000 2005 2010 girişlilere SGK’dan müjde: Emekli olma tarihlerinde değişiklik yapıldı

SGK maaş listesini güncelledi ve sonuçlar şaşırtıcı! Bu vatandaşlar emekli maaşını anında alacak!

Geri Dön