Ekonomi

Priminiz eksikse dikkat! Bu üç şartı taşıyanlar emekli olacak!

EYT’li vatandaşlar ve primi eksik olanlar bu üç şartı yerine getirirseniz emekli olabilirsiniz. İşte detaylar!

Milyonlarca EYT'li kişiler nasıl emekli olurum sorusunu sormaya devam ederken, SGK'dan gelen son açıklama kafa karışıklıklarına son vermeyi amaçlıyor.

 İşte emekli olmak için karşılamanız gereken üç şart...

Seçimlerin yaklaşması ile beraber yıllarca beklenen EYT yasası da Meclis'e gelirken, SGK 'Ne zaman emekli olurum?' ve 'Nasıl emekli olurum?' sorularına yanıt geldi. AKP'nin Meclis'e getirdiği EYT düzenlemesinden hemen sonra 'kademeli prim' getirildiği tartışmaları devam ederken, SGK'nın emeklilik için belirlediği üç şart yeniden paylaşıldı.

"BU 3 ŞART EMEKLİ OLMAK İÇİN YETERLİ''

Yaklaşık olarak 5 milyon EYT mükellefi vatandaş, şartların yerine getirilmesi durumunda emekli olma imkanına sahip. Aşağıdaki şartları sağlayan ve yalnızca kanun çıkmasını bekleyen EYT üye sayısı 2,25 milyonu geçmiştir.

Özellikle bu hususa dikkat! 8 Eylül 1999 tarihinden önce emeklilik sigortası olan 18 yaşının altındaki vatandaşlar da EYT Yasasına tabi olduğu bilinmektedir. Burada sigortalılık süresi kadınlar için sadece 20, erkekler için 25 yıl olup, 18 yaşından itibaren hesaplama yapılmaktadır. Bu üç şart emekli olmak için yeterli olacaktır.

KADEMELİ PRİM GÜNÜ ŞARTI BULUNUYOR!

EYT'de tek bir prim günü yerine kademeli prim günü geçerli olacak. Bu bilgilere göre, işe giriş yılına göre farklı prim günü şartı olacak. Başlangıç prim günü 5 bin olacak, 5 bin 975'e kadar yükselecek.

2023 EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

SGK çerçevesinde 3 adet sigorta sistemi bulunur. Bunlar da 4A, 4B ve 4C şeklindedir. Çalıştığınız sigorta sistemine yatırılan primlerin hesaplaması yapılıyor iken, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Emekli maaşını hesaplamak isteyenler SGK maaş hesaplama robotu üzerinden kolay bir şekilde sorgulama yapabilir.

4B Bağ-Kur emekli maaşı için vatandaşlar e-Devlet sistemi üzerinden giriş yaparak alacakları maaşın tutarını öğrenebilirler. turkiye.gov.tr 4b emekli aylık hesaplama sayfasından kişiler gerekli bilgileri doldurarak emekli maaşı hesaplaması yapabilirler.

Emeklilerin bu hafta hesaplarında! 30 bin TL ödemesi için hemen başvurun!

Şubat ayı doğalgaz yardımı ne zaman yatacak? Doğalgaz yardımı ne zaman yatacak 2023?