Pritzker ödülü, Kazuyo Sejima ile Ryue Nishizawo'ya verildi
Mimarlık alanında dünyanın en saygın ödülü kabul edilen Pritzker Japon mimar ikili Kazuyo Sejima ile Ryue Nishizawo'ya verildi
Mimarlık alanında dünyanın en saygın ödülü kabul edilen Pritzker, üst üste küp şeklindeki mimarisi çok tartışılan New York'taki çağdaş sanat müzesi New Museum ve geçtiğimiz aylarda tamamlanan İsviçre'deki Rolex Learning Center gibi yapılarla tanınan Japon mimar ikili Kazuyo Sejima ile Ryue Nishizawo'ya (SANAA) verildi. Hyatt Vakfı tarafından verilen Pritzker'in 100 bin dolarlık parasal değeri de var.
Aslında 2010, SANAA'nın senesi sayılabilir. Daha önce ortaklardan Kazuyo Sejima, Venedik Mimarlık Bienali'nin küratörü olarak açıklanmıştı. New Museum ve Rolex Center'ın yanı sıra Japonya'daki O-Museum, Hollanda'daki Stadstheater Almere `De Kunstlinie', Japonya'daki 21. Yüzyıl Çağdaş Sanat Müzesi, ABD'deki Toledo Müzesi Cam Sanat Pavyonu, Essen'deki Zollverein School ikilinin önemli çalışmaları arasında sayılabilir.
Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa, yaptıkları açıklamalarda ödülü almaktan duydukları mutluluğu belirtip, ödülün daha iyi mimarlık yapmaları için kendilerine bir dinamizm kattığını söylediler.
Ryue Nishizawa, geçen yıl Yapı Endüstri Merkezi'nin davetlisi olarak İstanbul'da bir konferans vermişti.
Pritzker jüri başkanı Lord Palumbo, jürinin genel görüşlerini şöyle aktardı: "Onların mimarlığı aynı zamanda zarif ve güçlü; kusursuz ve akıcı; dahice yalnız fazlaca ya da açıkca zeki değil. Binalarının tasarımı başarılı bir şekilde bağlamı ve içeriği ile bağlantıya geçiyor." Pritzker bu yıl dördüncü kez Japon mimarlara verildi. Daha önce 1987'de Kenzo Tange, 1993'te Fumihiko Maki ve 1995'te Tadao Ando Pritzker kazanmıştı.
Radikal
Basında yer alan diğer haberler;
Mimarlıkta yılın en iyisi Japon ikili
'Mimarlığın Nobeli' olarak anılan Pritzker Ödülü'nü bu yıl, iki ayrı müze projesiyle, Japon ikili Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawo aldı
MİMARLIK alanında dünyanın en saygın ödülü kabul edilen Pritzker Ödülü'ne, bu yıl Japon mimarlar Kazuyo Sejima ile Ryue Nishizawo layık görüldü. Ortak çalışan Sejima ile Nishizawo, Nagano'daki O-Museum ile yine Japonya'daki Kanazawa'da 21. yüzyıl çağdaş sanat müzesi projelerinden dolayı 2010 Pritzker Ödülü'ne layık görüldü. Mimarlar, Hollanda'da bir sanat merkezi, New York'ta çağdaş sanatlar müzesi ve İsviçre'de de Rolex Etüd Merkezi binalarının yarattı. Yanında 100 bin dolar para ödülü de verilen 2010 Pritzker töreni, 17 Mayıs'ta New York'ta düzenlenecek.
'Mimarlığın Nobeli' olarak anılan Pritzker Ödülü, ABD kökenli bir vakıf olan Hyatt tarafından kondu. 1979 yılından bu yana, mimarlığa önemli katkı sağlayan mimarlara veriliyor.
Japonya, daha önce üç kez Pritzker ile ödüllendirilmişti. Frank Gehry (ABD), Rem Koolhaas (Hollanda) ve Zaha Hadid (İngiltere) gibi dünyaca ünlü mimarlar ödül alanlar arasında bulunuyor. En çok Pritzker'li ülke ise, sekiz ödülle ABD.
Henüz Türkiye'den bir mimar bu ödülü kucaklayamadı ama 2006'daki ödül töreni Türkiye'de düzenlendi. Brezilyalı Paulo Mendes da Rocha, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen törenle ödülünü aldı. Tören her yıl farklı bir ülkede düzenleniyor.
Sabah