19 / 07 / 2024

Prof. Dr. Ahmet Ercan Afyonkarahisar için uyarmıştı! Bölgede 6.8 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylar var...

Prof. Dr. Ahmet Ercan Afyonkarahisar için uyarmıştı! Bölgede 6.8 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylar var...

Afyonkarahisarlılar bu sabah deprem ile uyandılar. Kentte sabah art arda yaşanan depremlerin ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın bölgedeki 6.8 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylar olduğu yönündeki açıklaması düşündürdü.




Afyonkarahisar'da bu sabah (11 Temmuz 2024) ilk olarak saat 06.24'te 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, sarsıntı 6,99 kilometre derinlikte meydana geldi.

ekonomim.com'da yer alan içeriğe göre; Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise 4,5 büyüklüğünde, Ataköy merkezli deprem yerin 4,5 km derinliğinde yaşandığı belirtildi. Gerçekleşen bu depremin hemen ardından, saat 06:27'de 3,1, saat 06.30'da ise 3,8 büyüklüğünde üçüncü bir deprem daha oldu.

Art arda meydana gelen depremler endişe yaratırken Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın geçtiğimiz mayıs ayında Afyonkarahisar için yaptığı uyarıları akıllara gelmiş oldu. Ercan, Afyonkarahisar'daki faya dikkat çekmiş ve bu fayın 6,8 büyüklüğünde deprem üretebileceği uyarısında bulunmuştu. "Depremde yıkılmaz kent için rezonans ile incelikli jeofizik çalışmalar başlatılmalıdır" diye uyarı yapmıştı.

Simav-Afyon-Akşehir kırık kuşağını işaret eden Ercan, bölgede için ayrıca deprem ve enerji ilişkisine dair şunları yazmıştı: "Anadolu'da Yer kabuğu Batı'dan Doğu'ya gittikçe 26 km'den 45 km'ye kalınlaşırken jotermal suların sıcaklığı 250 C'den, 100 C'ye düşer.

Prof. Dr. Ahmet Ercan Afyonkarahisar için uyarmıştı! Bölgede 6.8 büyüklüğünde deprem üretebilecek faylar var...

Kuzey ile Doğu Anadolu, Batı Anadolu deprem kuşakları, Türkiye'nin önemli enerji kuşaklarıdır. Her deprem yeni bir jeotermal alandır. Afyonkarahisar'da süren 9. Yerelektrik Çalıştayı'nda, ortasından Trakya Kırığı geçen Ergene çukurunda tortul kalınlığının 8-9 km jeofizik yeraltı görüntülenmesi ile bulunduğu açıklanmıştır. Bu buluş petrol ile doğal gaz enerji varlığı için yeni umut demektir.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Afyonkarahisar AFBEL'de Jeofizik Çalıştayındayım. Afyon'a kaplıcalar başkenti yapan; Afyon-Akşehir göçüntülü ana ile başta Işıklar kırığı olmak üzere 30 kadar M6,8'lik deprem üreten kırıklardır. Depremde yıkılmaz kent için rezonans ile incelikli jeofizik çalışmalar başlatılmalıdır. Enerji ile sağlık başkenti Afyonkarahisar, Simav-Afyon-Aksehir kırık kuşağında değil, eski Afyon gibi andezit tepelerine genişlemeli. İncelikli yer incelemeleri(mikrozon) çalışmaları başlatılmalı." diye ifade etti.


 


Geri Dön