Kent Haberleri

Prof. Dr. Ahmet Ercan, her an deprem olabilecek yerleri bir bir açıkladı! Deprem sinyalleri nerelerden geliyor? 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yeni deprem sinyali olan yerleri bir bir açıkladı. Peki deprem sinyalleri nerelerden geliyor?   Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof

50 bin kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından yaralar sarılmaya çalışılıyor. Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bir son dakika açıklamasında bulundu ve yeni deprem sinyali olan yerleri bir bir açıkladı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, her an deprem olabilecek yerleri tek tek sıraladığı açıklamasında, güvenli yerler ile dayanıklı binalara ilişkin de açıklamalarda bulundu. 

Prof. Dr. Ahmet Ercan, her an deprem olabilecek yerleri bir bir açıkladı! Deprem sinyalleri nerelerden geliyor? 

Sözcü'den Mustafa Sarıipek'in haberine göre; Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, açıklamasına "Öncelikli olarak İznik ve Suriye başta olmak üzere deprem sinyali veriyor. Bingöl, Erzincan, Erzurum, Muş, Bitlis, Hakkari, Amasya, Merzifon, Bolu- Çankırı arasına dikkat" ifadelerini kullanarak başladı. 

Ercan, deprem beklentisi olan yerleri "Türkiye'de her zaman için Bingöl başta olmak üzere Erzincan, Erzurum, Muş, Bitlis, Hakkari, Amasya, Merzifon, Bolu, Çankırı arası, Ege Bölgesinin her yerinde her an deprem olabilir" diyerek sıraladı. 

İznik'in de bugünlerde sinyal verdiğinin altını çizen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bursa, Gemlik, Gönen, Yenice ve diğer ilçeleri. Burdur, Göller Bölgesi, Isparta, Afyonkarahisar depremini bekliyor. Balıkesir, Edremit, Ayvalık, İzmir Dikili de öyle. Foça, Karaburun, Midilli üçgeni. Rodos, Marmaris, Fethiye, Pamukkale çukuru, Aydın Germencik" diyerek riskli yerleri açıkladı. 

Övgün Ahmet Ercan, son 10 senedir Ege'nin deprem duyarlılığının da arttığını belirterek, "Ege depremlerinin yıkıcılığı Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu kırığının yıkıcılığından daha fazla" açıklamasında bulundu. 

Depremin büyüklüğünün bulunduğu kırığa göre değiştiğine dikkat çeken Ahmet Ercan, Türkiye'de Batı Anadolu'da 6,5'dan büyük her depremin yıkıcı olacağını belirtti ve "Batı Anadolu'da depremler 7,3'ü geçmez. Kuzey Anadolu kırığı üzerinde olabilecek depremler de 7,4-7,5 olabilir. Doğu Anadolu çekincesi büyük bir oranda arttı" şeklinde konuştu. 

Suriye'de de her an bir deprem beklentisinde olduğuna vurgu yapan Ahmet Ercan, Suriye'deki bir depremin ülkemizi etkileyeceğini belirtti. "Keza Ermenistan Erivan'da, Van'ın sınırında İran Tebriz dolayları duyarlı. Buralardaki depremler ülkemizi doğrudan etkiler. Kars da sayılacak yerlerden" diye konuşan Ercan, buralarda her an deprem olacakmış gibi duyarlı olunması gerektiğini dile getirdi. 

TÜRKİYE'DEKİ GÜVENLİ YERLER 

Artvin'den başlayıp Kırklareli'ne kadar Karadeniz kıyı kesiminin güvenli yerler arasında yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Konya, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırıkkale, Sivas ve Yozgat'ın özellikle orta kesimleri. Mardin, Siirt deprem güvenli yerler" diye konuştu. 

"Son depremde anladık ki kentin yıkılması için depremin sizin bulunduğunuz yerde olması gerekmiyor" diyen Ercan, açıklamasında, 150-200 kilometre ötede olan depremin de yıkıma neden olabileceğini aktardı ve Sisam'da olan depremin 75 kilometre uzaktaki İzmir'in Bayraklı ovasını yıkıp atmasını buna örnek gösterdi. 

Ahmet Ercan, "“Türkiye'de diğer kentlerin tarım alanlarındaki yapılar Kahramanmaraş, Antakya, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Malatya'dan daha mı iyi?" sorusunu yanıtladı. 

Bu soruya verdiği yanıtta, "2000 yılı öncesi yapılan binalar çok daha kötü koşulları taşıyor. Özellikle İstanbul'da. İstanbul'da 90 bin yapı, olabilecek 7,5 büyüklükteki bir depremle yıkılabilecek durumda. Bunun 13 bin tanesi aşırı duyarlı" ifadelerini kullanarak 13 bin yapıda 410 bin civarında insanın oturduğunu, bu kadar kişinin göçük altında kalmaya aday olduğuna ve evlerle ilgili hiçbir şey yapılmadığına dikkat çekti. 

İstanbul'un deprem erken uyarı sistemi çalışıyor mu? Kandilli'den son dakika açıklaması!

İstanbul depreminde son dakika! Marmara Denizi, boğaz ve Haliç kıyıları! Peş peşe açıklandı! İstanbullular dikkat

Deprem bölgesinde inşası devam eden 16 bin binanın yüzde 98'i için yıkım kararı!