Genel

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara: Devlet binaları güçlendirirken birey de birşeyler yapmalı!

Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği (AHDER) Onursal Başkanı Prof.Dr.Ahmet Mete Işıkara, deprem zararlarının azaltılmasına yönelik devletin üzerine düşeni yapmaya çalıştığını, ancak vatandaşın üzerine düşeni yapmadığını söyledi


İçişleri Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, 'Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi' kapsamında Afyonkarahisar'da düzenlenen toplantıya muhtarlar, protokol üyeleri, imamlar ve öğretmenler katıldı. Toplantıda, toplumda olası afetlerden korunma ve zararları azaltma bilinci oluşturularak artırılması, buna yönelik olarak toplumda eğitim programlarının gerçekleştirilmesi için yapılacak işler ele alındı.


Toplantıya katılan AHDER Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'de depremlere hazırlık konusunda devletin üzerine düşeni yapmasına rağmen, vatandaşların henüz kişisel olarak bir şeyler yapma bilinci olmadığını savundu. 2007'de başlayan proje kapsamında, 30'un üzerinde ilde yapılan bu toplantılarda bu bilinci oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Işıkara, 2014 yılında Marmara'da meydana gelme olasılığı yüksek depreme dikkat çekti. Işıkara, "2014 potansiyel Marmara depreminin sismik tehlike analizlerinde olasılık fonksiyonuna göre, Marmara'da tarihsel dönemlerde olan depremler nazara alındığında 2014 yılı, depremin en fazla olma olasılığının olduğu yılı gösteriyor. Bu yıl da olmazsa o zaman 2025'e kadar giden süreç içerisinde olma ihtimali oldukça yükseliyor demektir." dedi.


Deprem zararlarının azaltılmasına yönelik olarak devletin üzerine düşeni yapmaya çalıştığını savunan Prof. Işıkara sözlerine şöyle devam etti:


Buna göre, devlet üzerini düşeni yapmış. Viyadükler, asma köprüler, bağlantı köprü ayakları güçlendirilmiştir. Kamu binaları, okullar, hastaneler güçlendirilmiştir. Biz sadece vatandaş üzerine düşeni yapıyor muyuz? Yapmıyoruz. Türk Kızılayı tarafından başlatılan Afet Zararlarını Azaltma Programı kapsamında muhtarlar, imamlar ve öğretmenler, polisler bilinçlendiriliyor, örgütlendiriliyor. Toplum liderleri aracılığıyla halkı, yaşadıkları bölgedeki afet tehlikeleri hakkında bilinçlendirmek ve bu yolla zarar azaltma ve koruma kültürü oluşturmayı hedefliyoruz.


Proje Yöneticisi Funda Gülay Ünal da söz konusu projeyle afete hazırlık ve zarar azaltma konusunda toplumu harekete geçirme kapasitesini oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Gül Ünal, şöyle dedi:


Doğal afetler büyük toplulukları etkilemekte, ancak yerel düzeyde yürütülen afet öncesi zarar ve afet sırasında müdahale çalışmaları sayesinde olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Bu yaklaşımdan yola çıkarak, yerel düzeyde afet bilincinin yaygınlaştırılması için öğretmenler, din görevlilileri ve muhtarlarla ortak faaliyetler yürütmek en uygun yöntem olarak belirlenmiştir.