Prof. Dr. Ali Koçak İstanbul ve Marmara'nın kurtuluş reçetesini açıkladı!
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak, yapımı 30 seneyi geçmiş, korozyona uğramış, depreme dayanıklı olmayan yapıların güçlendirilmesi yerine yıkılıp yeniden inşa edilmesinin daha çok tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli son yaşanan büyük depremlerden sonra riskli binaların kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yıkılıp yapılması da hız kazandı. Yapılan saha incelemelerinde, yapılaşmanın özellikle en yoğun olduğu mega kent İstanbul'da toplamda 1,5 milyon riskli yapı olduğu ifade ediliyor. Bir çok yerde belediyelerle anlaşmaya varan hak sahipleri, konut ve iş yerini depreme dayanıklı yapılara dönüştürmek için yıkıp yeniden inşa ettirirken, bazı yerlerde ise güçlendirme yoluna gidiliyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak yaptığı açıklamada yapımı 30 seneyi aşmış korozyona uğramış, depreme dayanıklı olmayan yapıların güçlendirilmesi yerine yıkılıp yeniden yapılmasının daha çok tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Ali Koçak, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada daha çok kat fazlalığı olup imar izni olmayan yapılarda güçlendirmenin tercih edildiğini söyledi. Açıklamasında onarım ve güçlendirme işlemlerinin biraz daha ayrıntı ihtiva ettiğini, daha iyi mühendislik bilgisi ve ustalık gerektirdiğini dile getiren Ali Koçak, "Eğer oturduğunuz bina çok eskiyse, yani yapımı 30 seneyi geçmiş bir binaysa, korozyon varsa, diğer özellikleri depreme dayanıklı olmayan bir nitelikte dayanımı yetersiz ise bu tür binaları güçlendirmek yerine yıkıp yeniden inşa edilmesini daha çok tercih ediyoruz." dedi. Ali Koçak, ufak tefek arızalarının olması ve yapım teknikleri açısından çok risk teşkil etmemesi, bazı küçük oynamalar ve güçlendirmelerle risksiz, depreme dayanıklı hale getirilebilmesi halinde de güçlendirmeyi de tavsiye ettiklerini söyledi.
GÜÇLENDİRME EN ÇOK BEŞİKTAŞ VE ŞİŞLİ'DE TERCİH EDİLİYOR
Açıklamasında özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde güçlendirme yapmak isteyenlerin gerekçelerinin başında imar fazlalığı geldiğini dile getiren Ali Koçak, şunları söyledi: "Diyelim ki binanız 7 katlı, ama imar durumu 4 kat. Böyle bir durumda insanlar güçlendirme yapmak zorunda kalıyorlar. Şişli'yi, Beşiktaş'ı bunlara örnek verebiliriz. Oralarda imar 1 kat düşürüldü. Bu nedenle mevcutta 5 kat olan imarlar 4 kata inince vatandaşlar o 1 katın parasını da ödemek zorunda kalıyor. Yıkıp yeniden yapsalar da 1 kat kaybedecekler. Bu nedenle güçlendirmeyi tercih ediyorlar. İyi bir planlamayla buradaki insanların önleri açılabilir. Eski imarların korunması durumunda burada yaşayan insanlar da binalarını güçlendirmek yerine yıkıp yeniden inşa edecek. Hem daha modern bir yapı inşa etmiş olacağız. Dünün koşullarına göre daha teknik malzemeler kullanılacak. Daha modern malzemeler kullanılmış olacak ve bu da o yapı için daha iyi olacak.
Binanın eski ve riskli olması halinde güçlendirme yapma maliyetinin, binanın normal şartlarda yıkıp yeniden yapma maliyetine yaklaştığını dile getiren Ali Koçak, "Çünkü binalarda ince işler çok. Kaba inşaatlar durmuş halde gözükse dahi orada esas olan ince maliyetler. Yani sıvası, parkesi, boyası gidiyor binanın. Bu nedenle bunları yapmak zaten çok pahalı. Çok yüksek maliyetleri buluyor. İşler yarım kalıyor fakat imar durumu, kat mülkiyet sorunları çözülürse bu binalar yıkılıp yeniden dönüşüm sağlanabilir." dedi.
MARMARA VE İSTANBUL'UN KURTULUŞ REÇETESİ
Ali Koçak açıklamasında özellikle yapılaşmanın ve ticaretin en yoğun olduğu Marmara Bölgesi'nde yapılması gerekli olan çalışmanın "kentsel dönüşüm" olduğuna değinerek, konuşmasını şu şekilde tamamladı:" Ama alansal dönüşüm veya yerinde dönüşüm olmalı. Eğer bu insanların canını kurtarmak istiyorsak o zaman biz şu an için fazlalıklara bakmadan insanlara bir şekilde yerinde dönüşüm izni vermek gerekli. İyi bir planlama yaparak yapıları bölge bölge dönüştürebiliriz. Önce geçici barınma alanları üretip, buradaki insanları yaşadıkları binalar bitene kadar deplase edip sonradan kendi binalarını yıkıp yeniden inşa ederek o insanları tekrar eski yerlerine taşımak gerekir. Ancak bu şekilde hareket ederek biz İstanbul'u, Marmara'yı kurtarabiliriz."
DEVA Parti'li Evrim Rızvanoğlu'ndan kentsel dönüşüm mağdurlarına destek!
Dikkat kira sözleşmesine bu maddeleri ekleyin! Dava açmadan önce de kira kontratında bunlara bakın!
Evinizin değeri bu rakamı aşıyorsa aman dikkat: Bu ayın sonuna kadar vergi ödemeyi unutmayın!