27 / 04 / 2024

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: İzmir Tuzla Fayı'nın süresi doluyor! 7 büyüklüğünde deprem...

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: İzmir Tuzla Fayı'nın süresi doluyor! 7 büyüklüğünde deprem...

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 3 sene önce İzmir için başlattıkları deprem erken uyarı sistemi projesinin sonuna geldiklerine dikkat çekti ve Tuzla Fayı'nı işaret ederek 7 büyüklüğünde deprem üretebileceğini söyledi. 



Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 3 sene önce  İzmir  için başlattıkları deprem erken uyarı sistemi projesinin sonuna geldiklerine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Sözbilir, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzaladıkları protokol çerçevesinde 12 ayrı noktaya sistemi yerleştireceklerinin altını çizdi. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: İzmir Tuzla Fayı nın süresi doluyor! 7 büyüklüğünde deprem...

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sistem sayesinde depremin 16 saniye öncesinden bilinebileceğine vurgu yaptı. 

Konu ile ilgili açıklamasında bunun üniversitenin öz kaynaklarıyla desteklenen bir proje olduğunu aktaran Hasan Sözbilir, "Mühendislik fakültesinde jeoloji, jeofizik, inşaat, bilgisayar ve elektronik bölümü hocalarından meydana gelen bir ekip oluşturduk. Bu ekip 3 sene boyunca çalışıp, projeyi bitirdi. Hem yazılı hem tasarım hem de mekanizma açısından tamamen yerli, yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdik. Geliştirdiğimiz sistemi gelecek aydan itibaren 6 aylık bir deneme sürecine alacağız" dedi ve bu sistemin saniye saniye oluşacak depremlerle ilgili bilgi aktaracağını dile getirdi. 

Bu sistemin daha önce İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi şehirlerde kurulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sistemin pek çok kentte kurulması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: İzmir Tuzla Fayı nın süresi doluyor! 7 büyüklüğünde deprem...

485 FAYDAN SADECE 25'İ KIRILDI

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Deprem erken uyarı sistemleri, diyelim ki 70 kilometre uzaklıktaki bir fay deprem meydana getirdiği anda onu algılayabiliyor. Mesela Bayraklı ilçesine gelebilecek bir depremi 16 saniye öncesinde bilebiliyoruz. Böylece  insanlara bilgi verilebilir veya büyük ölçekli yapılarla ilgili tedbir alınabilir. Hedef deprem olduğu anda kaynağında yakalayabilmek" açıklamasında bulundu. 

Fayın bizden ne kadar uzak olduğuna göre depremin geliş süresinin değişeceğini aktaran Sözbilir, bu bilginin online ve gerçek zamanlı olarak bilgisayarlara naklinin gerçekleştirileceğini söyledi. 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te yaşanan yıkıcı depremin ardından 1 yıl içinde yaklaşık 100 bin deprem meydana geldiğini dile getiren Prof. Dr. Sözbilir, "Normal koşullarda Türkiye'de bir senede ortalama 25 bin tane deprem oluyor. Ancak 6 Şubat'tan sonra 1 sene içinde yaklaşık 100 bin tane deprem oldu yani deprem sayısında yükseliş yaşandı. Bu da çok yüksek bir enerjinin açığa çıkması şeklinde değerlendirilebilir. Bu hareketlilik devam ediyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye genelinde son 100 senede kırılmayan çok fazla fay olduğunun altını çizdi ve Türkiye'de 485 tane faydan sadece 25 tanesinin kırıldığını dile getirdi. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir: İzmir Tuzla Fayı nın süresi doluyor! 7 büyüklüğünde deprem...

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de son 100 senede fayların yıkıcı bir deprem üretmediğine dikkat çekti ve 17 fayın 6 ile 7.2 büyüklüğünde depreme neden olabileceğini aktardı. 

Denizdeki faylardan birinin 30 Ekim 2020 tarihinde kırıldığını anımsatan Sözbilir, "6.9 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti ve 117 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 'Denizdeki hangi faydan ortaya çıkan bir depremde ne tür bir tsunami tehlikesine maruz kalabiliriz?', 'Hangi kıyılarımızı su basar?', 'Bu sular ne kadar içeri girecek?', 'O bölgede altyapı stokumuz nasıl?', 'Nüfus yoğunluğumuz ne kadar?' gibi konuların önceden bilinmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

İzmir faylarını kesip inceleme yaptıklarının da altını çizen Prof. Dr. Sözbilir, 5 fayda çalışmaları tamamladıklarını söyledi ve "Tuzla Fayı'nın 2 bin senelik deprem üretme aralığı mevcut. Son depremi de yaklaşık 2 bin sene önce yaptığı için bu fayın deprem üretme zamanının yaklaştığını belirtebiliriz. 7'ye ulaşan büyüklükte bir deprem üretme potansiyeli var" şeklinde konuştu. 

Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yattı! Hemen kontrol edin: Tam 4,8 milyar TL!

Bu uygulamalar 'Kirada evin mi var derdin var' dedirtiyor! Ev sahipleri dikkat!

Elinde gram, çeyrek, tam altını olan hemen baksın! Gram altın fiyatlarında deprem! 16 Mart 2024 altın fiyatları kaç TL?


Geri Dön