Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den korkutan uyarı: Marmara depremi sadece İstanbul'u değil, 7 ili etkiler!
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu ve 7 ili işaret etti. Sözbilir, İstanbul'un riskli alanlarını da tek tek sıraladı. İşte ayrıntılar...
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bir konferans için gittiği Edirne'de önemli açıklamalarda bulundu. Sözbilir, Türkiye'nin fay hatları üzerinde yer alan bir deprem ülkesi olduğunu anımsattı.
Marmara Denizi'nde deprem beklendiğini de yineleyen Prof. Dr. Sözbilir, olası depremin Marmara'ya kıyısı olan 7 kenti de etkileyeceğinin altını çizdi.
Sözbilir, İstanbul'da alınacak önlemlerin benzerlerinin diğer kentlerde alınması gerektiğine vurgu yaptı.
MARMARA'YA KOMŞU OLAN TÜM İLLER HAZIRLANMALI
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Yalnızca İstanbul'u depreme hazırlarsak diğer illerdeki insanlar can ve mal kayıpları yaşar dolayısıyla Marmara'ya komşu tüm şehirlerde bu seferberliğin yürütülmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.
Hasan Sözbilir, İstanbul'da milyonlarca insanın yaşadığına ve olası bir depremin ağır sonuçlara neden olmaması için ciddi önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.
ÖNLEMLER HIZLANDIRILMALI
Yapıların depreme dirençli hale getirilmesinin can ve mal kayıplarının azalmasını sağlayacağının altını çizen Prof. Dr. Sözbilir, "Gerek AFAD gerekse valilik ve belediyeler gereken çalışmaları yapıyorlar' diye düşünüyorum. O çalışmalar çoğunlukla yapıların sağlamlığı açısından değerlendirilmeli. İstanbul'un aslında her tarafı riskli değil" şeklinde konuştu.
Bir kentin, dağlık ve tepelik alanlardan oluşması halinde orada yıkımın daha az olacağını belirten Sözbilir, "Çünkü altında sağlam kaya bulunuyordur, binası da belli ölçeklerde iyiyse yıkım daha düşük olacaktır" dedi.
MEGAKENTTE NERELER ETKİLENECEK?
Fakat İstanbul'un deniz seviyesine yakın kesimlerinin, Avcılar ve Küçükçekmece gibi yerlerin daha çok etkileneceğine vurgu yapan Hasan Sözbilir, "Bu yerlerde eğer yapı-zemin etkileşimine bağlı olarak gereken önlemler alınmamışsa orada ciddi hasar görülecektir. İstanbul'da 2003'te deprem master planları hazırlandı. Arkasından ona bağlı olarak mikro bölgeleme çalışmaları ve kentsel dönüşüm çalışmaları gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Sözbilir, kurumların ve vatandaşların ellerinden gelen katkıyı vermeye çalıştığının altını çizdi ve açıklamasını "Mademki fayın deprem üretme zamanı gelmiş, bu her an deprem yaşanabilir anlamına geliyor. Ona göre de her türlü tedbirin hızlandırılması gerekiyor" diyerek tamamladı.
Naci Görür'ün 'Bunların akıbeti de Kahramanmaraş ve Hatay gibidir' dediği 18 kent hangileri?
Binalardaki betonarme su depoları, yapı güvenliğini tehdit ediyor!