29 / 04 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür'den 3 il için deprem uyarısı: Şimdi sıra...

Prof. Dr. Naci Görür'den 3 il için deprem uyarısı: Şimdi sıra...

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür yaptığı açıklamada Tunceli, Bingöl ve Erzincan'a yönelik deprem uyarısı yaptı. Naci Görür ayrıca açıklamasında geçmişte olan 7.2 büyüklüğündeki depremi işaret ederek fayın periyodunu doldurduğunu kaydetti. 



Prof. Dr. Naci Görür katıldığı bir canlı yayında deprem ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Deprem beklediği illeri ve fay hatlarını peş peşe sıralayarak çarpıcı uyarılar yapan Prof. Dr. Naci Görür "Tarih tekerrür ediyor bana şimdi  'Hocam Marmara'yı konuştuk başka nerede deprem bekliyorsunuz?' Şimdi parmağımı kapatıyorum Tunceli diyorum" dedi.

Prof. Dr. Naci Görür ayrıca açıklamasında "Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor" ifadelerini kullanarak Bingöl ve Erzincan için de uyarılar yaptı.

Prof. Dr. Naci Görür'ün konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde: 1999 yılındaki depremlerin ardından Kahramanmaraş, Malatya, Çelikhan'a dikkat edilmesi gerektiğini söylerken hiç dikkat edilmedi ve olanlar oldu. Şimdi o zaman Marmara depremini konuşurken soruyorlardı; 'başka nerede deprem bekliyorsunuz?' Parmağımı kapatıp diyorum ki; Kahramanmaraş bölgesinde. Tarih tekerrür ediyor bana şimdi bana sorsanız 'Hocam Marmara'yı konuştuk başka nerede deprem bekliyorsunuz?' Şimdi parmağımı kapatıyorum Tunceli diyorum.

Prof. Dr. Naci Görür den 3 il için deprem uyarısı: Şimdi sıra...

Ben Tunceli'ye dikkat diye feryat ettim, bağırdım. Sağ olsun Tunceli Valisi, anladığım kadarıyla sesimizi duymuş; şu anda ciddi şekilde bir faaliyet gösteriyorlar. Bizim yer bilimciler olarak bazı öngörülerimiz var. Şimdi 1.'si Erzincan hem de Bingöl Kuzey Anadolu Fayı'nın üzerinde. Yani canlı fayın üzerinde yaşayan 2 şehir var. Erzincan'da deprem 1939 ve 1990 senelerinde var. Erzincan- Bingöl arasındaki o fayın ismine Yedisu Fayı deniyor. O fayda en son deprem 1794, 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış. Ben eğer bunun üzerine 250 yıl daha koyarsam bugünlere yaklaşıyor. Bu nedenle de periyodu da dolmuş. Bu demektir ki deprem oluşturdu, oluşturacak durumda.


MİDEMİZİ AĞZIMIZA GETİRİYOR

Bir de 6 Şubat gibi muazzam depremler oluştu. Söz konusu o depremlerinde buraya enerji transfer etmiş olmaları mümkün. Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya tam da o durumda. Şimdi bakıyoruz; zaten fayın periyodu dolmuş, enerji yüklenmiş, 6 Şubat tarihinde yaşanan depremler de buraya enerji transfer etmiş olabilir. İlk bekleyeceğimiz depremler burada olmalı. Biz Erzincan'ı ve özellikle Bingöl-Karlıova'yı çok riskli bir durumda düşünüyoruz. Bu kısmın hemen altında da Tunceli var. Fayın üzerinde de Pülümür var. Yani bu 7'nin üzerindeki fayla burun buruna demek. Doğu Anadolu Fayı da bu Karlıova'yla Göynük arasında dolu. Tunceli adeta bir kıskaç altında; Bingöl gibi. O sebeple bu şehirlere özel ihtimam göstermek gerekiyor.

Prof. Dr. Naci Görür den 3 il için deprem uyarısı: Şimdi sıra...

İSTANBUL UYARISI

Yaptığı açıklamalarla adeta yürekleri ağza getiren Prof. Dr. Görür, olası İstanbul depremi ile ilgili de çok önemli uyarılar yaptı. Naci Görür açıklamasında Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzeyinde yani Silivri ile Yeşilköy arasında 7.2 – 7.5 arası depremin oluşması beklendiğini dile getirdi.

Görür açıklamasında şunları dile getirdi:  “Bu tür küçük depremlerin meydana gelmesi bize genel olarak Marmara Bölgesi’nin bir gerilim altında olduğunu işaret edebilir. Biz bu büyük depremi Marmara Denizi’nin içinde Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde bekliyoruz. Yani 160 kilometre uzunluğunda olan bu fay sisteminin içinde Adapazarı Körfezi’nden başlayıp Adapazarı’na kadar giden alan içerisinde bekliyoruz. Bu nedenle biz Marmara Denizi’nin güneyinde bir deprem beklemiyoruz fakat kuzey kolunda beklediğimiz depremin Marmara Denizi’nin güneyini de etkileyeceğini düşünüyoruz." 


7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Naci Görür açıklamasını şu cümlelerle sonlandırdı: "İstanbul’da hep dediğimiz gibi minimum 7.2, maksimum 7.5 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde. Özellikle Adalar Fayı ile Kumburgaz Fayı’nın kırılmasıyla depremin bu boyuta ulaşacağını düşünüyoruz. Tekirdağ Fayı’nın daha önce kırıldığını hesap edip söz konusu bu fayın deprem oluşturmayacağını tahmin ediyoruz. Yani Silivri açıklarıyla Tekirdağ açıkları arasında bir depremin meydana gelmeyeceğini düşünüyoruz. Silivri açıklarıyla Yeşilköy açıkları arasındaki Kumburgaz Fay Kolu’nda ve Adalar’ın güneyinde yer alan fay kolunda kilitlenmenin olduğunu ve ikisinin ayrı ayrı veya beraber kırılarak Marmara Bölgesi’nde 7.2 ile 7.5 arasında depremler üreteceğini düşünüyoruz."

Kira beyannamesi nasıl verilir? Evi kirada olanlara vergide indirim müjdesi: Kira gelir vergisi ödeme 2024!

Murat Kurum'dan kentsel dönüşüm açıklaması: 100 bin kiralık konut yapılacak!

Bugünün 200 TL'si 2009'un 20 TL'sine denk oldu: 2009'da 200 TL ile 4.3 gram altın alınıyordu!


Geri Dön