27 / 04 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür'den 7 şiddetinde deprem uyarısı!

Prof. Dr. Naci Görür'den 7 şiddetinde deprem uyarısı!

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu fay hattının her an 7 ve üzeri bir deprem üretebileceği uyarısını yaptı. Naci Görür, "Süre doldu" dedi.



Hakkari ve Tunceli'de yaşanan depremler dikkatleri Doğu Anadolu’ya çekti. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu fay hattının her an 7 ve üzeri bir deprem üretebileceğini söyledi.

Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken deprem uzmanı, Maraş merkezli depremlerden sonra bölgede aşırı sıkışma olduğu ve basınç biriktirdiğini kaydediyor. Görür ayrıca, yerel yönetimlere depreme dayanıklı dirençli şehirler çağrısını yaptı. 

NTV’ye açıklamalar yapan Prof. Dr. Naci Görür, bölgede 7 ve üzeri deprem üretebilecek fayların olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Naci Görür den 7 şiddetinde deprem uyarısı!

TEK TEK SAYDI

Prof. Dr. Naci Görür, “Tunceli’nin 4 tarafı faylarla çevrili; Ovacık, Malatya, Doğu Anadolu, Nazımiye Fayı bulunuyor. Nazımiye, Pülümür, Tunceli bu fayların arasında... Kuzey Anadolu Fayı’nın Erzincan ile Bingöl-Karlıova arasında en son deprem 1784'te… Yedisu Fayı, her 250 senede bir yeni deprem üretir. Fayın tekerrür periyodu dolmuş, hem de 6 Şubat tarihindeki depremler bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir. Stres transferi sebebiyle bu faylarda oluşabilecek depremi öne çekmiş olabilir. Onun için endişe ediyoruz” diye konuştu.

"ARAP LEVHASI SIKIŞTIRIYOR"

“Arap Levhası, Anadolu’yu sıkıştırıyor” şeklinde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, “6 Şubat tarihinde öyle büyük depremler oldu ki Arap Levhası 7 metre Kuzey’e hareket etti ve o Bitlis-Zagros kuşağını yerle bir etti. Adıyaman’dan başlayarak Hakkari’ye kadar olan her ilde deprem bekleyebiliriz. İnsanlarımız ölmesin, gerekli hazırlıklar yapılsın” dedi.

ÖVGÜN AHMET ERCAN DA UYARMIŞTI

Bilim insanı ve yüksek jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Hakkari'de peş peşe yaşanan bu depremlerle ilgili kritik açıklamalar yapmıştı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu bölgede yer kabuğunun kalınlığının yaklaşık  olarak 43 kilometre olduğuna ve bunun şu anda kırılmamak için direndiğine dikkat çekerek, "Fakat eğer burada kabuğu kıracak kadar bir gerginlik birikmişse burada 7 civarında bir deprem beklenir. Burada bir zamanlama vermek mümkün değil fakat burası kırılma adayı bir bölge" dedi.

Tapu sahipleri dikkat! 2024 emlak vergisi ödemeleri ne zaman başlayacak?

Kiracı oranı 12 yılda yüzde 5 arttı!

TOKİ'den 4 bin 732 TL taksitle konut fırsatı! Başvurular işte bu tarihte başlıyor!


Geri Dön