Kent Haberleri

Prof. Dr. Naci Görür'den 7 ve üzeri deprem beklenen İstanbul için uyarı: 4 milyon insanın can güvenliği yok!

 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem beklenen mega kent İstanbul için Prof. Dr. Naci Görür'den de canlı yayında da bazı yeni uyarılar geldi. Prof. Dr. Naci Görür konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 4 milyon insanın can güvenliği olmadığını söyledi.

Ülkemizin bir deprem ülkesi olması sebebiyle hemen hemen her gün yer bilimcilerden uyarılar da peş peşe geliyor. Dünya’da yer alan habere göre 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem beklenen mega kent İstanbul için Prof. Dr. Naci Görür'den canlı yayında yeni uyarılar da peş peşe geldi. Naci Görür açıklamasında, 4 milyon insanın can güvenliğinin olmadığını ve tehlikeyle burun buruna olduklarını dile getirerek, deprem dirençli kentler çağrısı yaptı. Naci Görür açıklamasında “Mega kent İstanbul için en büyük güvence kaynağı olan bir havaalanı bugün devre dışı" ifadelerini kullandı. İşte Naci Görür’ün o açıklamaları…

Mega kent İstanbul'da beklenen büyük depremin etkilerini ve yapılması gerekenleri peş peşe açıklamadan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den yeni uyarılar geldi. Deprem bilicimler, İstanbul'a 7 ve üzeri deprem uyarıları yaparken,  Naci Görür, katıldığı bir canlı yayında dikkat çekici açıklamalar yaptı. Naci Görür açıklamasında toplamda 4 milyon insanın can güvenliğinin olmadığına değinerek, mega kenti depreme hazırlamak için yapılması gerekenleri tek tek sıraladı. 

Naci Görür'ün açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

-İstanbul bir deprem bekliyor. Peki zararı azaltmak için ne yapıyoruz? Beklerim ki böyle rapor sunmak yerine depremle ilgili biz neler yaptık, yapıyoruz ve de neleri de yapacağız, şunu da neden yapamıyoruz bunları konuşsunlar. Toplumu o şekilde anlatsınlar. Bizim bir rapor eksikliğimiz yok, dünyada en fazla raporu olan ülkelerden bir tanesiyiz. Sokağa inerek bizzat bu işi yapmak lazım. 

-Depremde halk ne kadar zarar görür? Yüzde 20’lik kısmı halktan zarar görse 100 bin yapı yapar. 100 bin yapı demek; aşağı yukarı 500 bin kat, 1 milyon konuta 4 kişi desen 4 milyon insanın can güvenliği yok anlamı taşır. Tehlike ile burun buruna kalır. Söz konusu bu tehlikede kalmamak için yapı stokuyla ilgili çalışmaları yapmak ve bu işi başarmak zorundayız. Altyapı mesela; viyadükler, yollar, hastaneler, köprüler, havayolları vs. Tüm bunlar elden geçirilmeli. Biz bırakın azaltmayı deprem bekliyoruz mega kentte. Yapılı havaalanını dahi biz yıktık. Mega kent için en büyük güvence kaynağı olan bir havaalanı bugün devre dışı. 

- Bakın Güneydoğu'ya... Bütün altyapı yıkıldı, o kentlerde yaşanmıyor artık. Neyi nasıl yapacağımız da belli. Çin,İtalya, Tayvan, Japonya'da yapılmış. Dünyanın pek çok yerinde yapılmış ve orada bizden daha büyük depremler meydana geliyor. 3-5 kişi tesadüfen ölüyor, ülkelerde günlük yaşam bile değişmiyor. 

 

Zam sınırının kalkması çözüm olmadı, eski kiracılara açılan kira tespit davaları arttı

Mevduat faizlerinde son dakika! 500 bin TL'si olanların hesaplarına işte tam bu kadar yatırılıyor!

Bakanlık'tan İzmir'de kentsel dönüşümün önünü açacak tarihi hamle!