28 / 04 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür'den Kentsel Dönüşüm itirafı: 'Pişman oldum, bu şartlarda dönüşüm olmaz!'

Prof. Dr. Naci Görür'den Kentsel Dönüşüm itirafı: 'Pişman oldum, bu şartlarda dönüşüm olmaz!'

Depreme dirençli kentlerin inşa edilmesi için sürekli yasa çıkarılması konusunda ısrarcı olan Prof. Dr. Naci Görür, pişmanlığını dile getirdi. Kentsel Dönüşüm Yasası için “Keşke söylemeseydik" sözleriyle pişman olduğunu belirtti.



Prof. Dr. Naci Görür, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Depreme dirençli kentler yapılması için önerilerini peş peşe açıklayan Prof. Dr. Naci Görür, Meclis'ten geçen Kentsel Dönüşüm Yasası için “Keşke söylemeseydik" sözleriyle pişman olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Naci Görür, “Deprem için önce yasa çıkarılması gerektiğini söyledik. Keşke söylemeseydik" şeklinde belirterek, "Öyle bir yasa çıkardılar ki halkı korkuttular. Deprem bahanesiyle rant pazarlıkları yapılıyor” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet'in haberine göre, TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu tarafından düzenlenen 5. İstanbul Kent Sempozyumu'nda konuşan Bilim Akademisi kurucu üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’un hâlâ depreme hazır olmadığını ifade ederek “Dünya birçok örneği olduğu gibi deprem dirençli kentler yapmak mümkün" dedi.

Senelerce ‘Türkiye’yi depreme hazırlayabilirsiniz’ dediklerini belirten Görür, "Bakanlıklara anlattık, televizyon ve gazetelerde bahsettik. Herhalde sesimiz ulaşmıyor” dedi. 

Prof. Dr. Naci Görür den Kentsel Dönüşüm itirafı: Pişman oldum, bu şartlarda dönüşüm olmaz!

‘BU YASAYLA OLMAZ’

Görür, kamuoyunda “kentsel dönüşüm yasası” olarak tanımlanan torba yasa hakkında ise “Bizler de bir kenti depreme hazırlamak için önce yasa çıkarılması gerektiğini söyledik. Fakat keşke söylemeseydik" şeklinde konuştu.

"Geçen günlerde bir yasa çıkardılar ama halkı korkuttular" diye dikkati çeken Görür, "Yurttaşlarda ‘Acaba malımıza mı çökecekler?’ diye bir endişe var. Böyle bir yasayla kenti yönetemezsiniz. Yönetebilmek için halkın, yerel yönetimin ve devletin el ele olması gerekiyor" diye değerlendirdi.

BU ŞARTLARLA İSTANBUL'DA DÖNÜŞÜM OLMAZ

"Bu şartlarda İstanbul’da dönüşüm olamaz" diye konuşan Yörür, "Belediye ve hükümet didişmesinin ortasında halkın da korktuğu ortamda depreme hazırlanamayız" dedi.

Prof. Dr. Naci Görür den Kentsel Dönüşüm itirafı: Pişman oldum, bu şartlarda dönüşüm olmaz!

DEPREM BAHANE

Deprem odaklı kentsel dönüşüm yapıldığına inanmadığını anlatan Görür, "Bugün yaptığımız dönüşümde rant pazarlıkları yapılıyor. Deprem de bahane ediliyor” diye ifade etti.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Kentsel dönüşüme dair düzenlemeler içeren ve TBMM Genel Kurulunda kabul edilen "Afet Riski altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kanunla, deprem bölgesinde yıkım kararlarının iptalinin talep edilmesi nedeniyle yıkılamayan binalarla ilgili yargı süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.

'Fahiş fiyatlarla konut satılıyor algısı yanlış!'

TOKİ Denizli Bekilli projesi için beklenen tarih geldi! 200 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön