Prof. Dr. Naci Görür'den son açıklaması: O şehir hem kendisi deprem üretir, hem komşu depremlerden etkilenir!
Mardin'de düzenlenen 'Deprem' konulu panelde konuşan Bilim Akademisi üyesi ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem riskli ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mardin ve Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu tarafından, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle 'Deprem' konulu panel gerçekleştirildi.
Bir otelin konferans salonunda düzenlenen panele Bilim Akademisi üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ile Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ve vatandaşlar katılım gösterdi.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Naci Görür, 'Mardin’in depremselliği ve deprem dirençli Mardin', Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu da 'Şubat 2023 depreminde ortaya çıkan hatalarımızın ne olduğunu ve ne yapmalıyız'ı anlamak' başlıklı konuşmalar gerçekleştirdi.
Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu'na davetlerini kırmadıkları için teşekkürlerini iletti ve ardından da Naci Görür, panelde konuştu.
Prof. Dr. Naci Görür, depreme karşı dirençli binalar yapılmasını gerektiğine dikkat çekti ve "Bu ülkede çakılan her çivinin gözetim ve denetimi sizin boynunuzun borcudur. Bize, 'Bu depremler ne zaman biter' diye soruyorlar. Bazen teyzeler ellerini açıp dua ediyorlar. Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz. Dünya yaşamaz, ölü bir gezegen ekline gelir. Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır" ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Naci Görür, belediyelerin, mühendis odalarının, iş insanlarının ve valiliklerin davetleri üzerine pek çok şehre gidip o kentin depremselliğini, o kenti depreme hazırlamak için nelerin nasıl yapmaları gerektiğini anlattığını dile getirdi.
Mardin'den de bir davet aldığını ve burada konuşma yaptığını ifade eden Görür, "Tabii ki bu hiç deprem olmayacak anlamına gelmiyor, Mardin'in hem komşularının depremlerinden hem de kendi içinde olabilecek küçük depremlerden etkilenebileceğine, bunun için de yönetiminin hazır olması gerektiğine, halkın eğitilmesi gerektiğine, altyapının gözden geçirilmesi gerektiğine, ekosistem ve çevresine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptım, anlattım" ifadelerini kullandı.
Mardin'in Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olduğuna ve her yerinden tarih fışkırdığına dikkat çeken deprem bilimci Görür, "Bu şehrii ranta kurban etmemek lazım. Bu şehirde koca koca binaları rant uğruna yapıp tarihi gölgelememek gerek. Mardin gibi bir yeri geleceğe taşımak gerekiyor. Elbette ki binalar inşa edilir. Ancak hangi binanın nereye yapılacağının bilimin karar vermesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu ise tarihi yerlerde zaman geçtikçe yapılaşmaların arttığına vurgu yaptı ve "Bu kuvvetler, bu hareketlik yapının dengesine etki yapıyor. Eski zamanlarda yapılan bazı önemli gösterge taşları yerinden kaydığı zaman ne diyor yapı? Yapı diyor ki bir sorun mevcut. Bu problemi gider. O zaman bizim bu yapılara müdahale etmemiz gerekiyor. Zemin durumuna bakılması gerekiyor. Gerçekten bu zemin bu yapıyı taşır mı? Zemin çalışması yapmamız gerekiyor. Eğer taşımıyorsanız zemin açısından önlem almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Tabii ki yapı onarım ihtiyacı isteyebilir. Taşlar arasındaki harçta bozulmalar meydana gelmiş olabilir. Ya da bazı taşlar dış etkilere, ağır ortam koşullarına maruz kalarak yıpranmış olabilir, bu taşları da değiştirmemiz gerekebilir" diyen Bedirhanoğlu, yapıların da deprem sebebiyle yıkılmadan gözden geçirilmesinin faydalı olduğunu aktardı.
Mevduat faizleri gerileyecek, konut fiyatları fırlayacak: Evinizi aman satmayın!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi açıkladı! 80 bin haneye kira desteği verilecek...