04 / 10 / 2024

Prof. Dr. Orhan Tatar uyardı! Marmara'da 7,2 ila 7,8'lik deprem riski çok fazla...

Prof. Dr. Orhan Tatar uyardı! Marmara'da 7,2 ila 7,8'lik deprem riski çok fazla...

Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek olası deprem gündemdeki yerini korumayı sürdürüyor. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, 250 yıldır enerji toplayan fayın yaratabileceği depremin büyüklüğünün 7,2 ila 7,8 arasında olabileceğini ifade etti.




Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara'nın güneyindeki fayı da belirterek kendisini 'en çok korkutan kentin' Bursa olduğunu özellikle kaydetti. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Bursa'da AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü ve Marmara Afet Risklerini Azaltma Dairesi yetkililerinin de katıldığı toplantıdaki konuşmasında, Marmara bölgesinde meydana gelebileceği olası deprem konusuna değindi.

dunya.com'da yer alan içeriğe göre; Prof. Dr. Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin 'hiçbir hayatı affetmediğini' belirterek "Dolayısıyla 85 milyon insanın şapkasını önüne koyup biz nerede hata yaptık diye düşünmesi lazım. Bizim için aslında 17 Ağustos bir milattı, ama onun da milat olmadığını 6 Şubat'ta gördük” diye konuştu.

FAY YER DEĞİŞTİRDİ

Marmara Denizi'nde yer alan fayın yaklaşık 250 senedir enerji topladığını ve kırıldığı taktirde 7.8'lere varan deprem üretebileceğini kaydeden Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü: “1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Tek bir kerede mi yoksa birkaç parça şeklinde mi kırılır, bunun hiçbir anlamı yok. Sonuçta enerji biriktirmiş durumda ve günün birinde kırılacak. Her yıl 2 buçuk santimetre enerji biriktiriyor, her yıl 2 buçuk santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak. Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Hatırlarsanız 17 Ağustos'ta, demiryolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Bu hangi büyüklükteki depreme karşılık derseniz, kırılmanın mekanizmasına göre 7.2'den başlayıp 7.8'e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir." dedi. 

Prof. Dr. Orhan Tatar uyardı! Marmara da 7,2 ila 7,8 lik deprem riski çok fazla...

BURSA'YA İŞARET ETTİ

Güney Marmara'da da aktif fayların varlığını ifade eden Tatar, “Sadece Marmara içinde aktif faylar yok. Marmara'nın güneyinde de aktif faylar bulunuyor. Biz Marmara Depremi'ne odaklanmışken günün birinde başka depremle karşı karşıya kalabiliriz. Mustafa (Bozbey) başkanımı korkutmak istemiyorum ama Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden bir tanesi. 1855 Bursa depremi Uluabat fayından kaynaklanmış bir deprem” diye konuştu.

Rönesans Gayrimenkul'un 7 ildeki 12 AVM’si olası depreme hazır!

Deprem konutlarının teslimlerinde son durum! İki şehir için daha müjde geldi!

Yapılarda 'kalitesiz ürün' alarmı! Deprem güvenliği riske atılıyor!

Yer Bilimleri uzmanı ‘7’lik deprem riski yok’ dediği iki şehri açıkladı!

 


 


Geri Dön