29 / 06 / 2024

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıkladı: Depreme önlem alabilmek için asgari ücret kaç TL olmalı?

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıkladı: Depreme önlem alabilmek için asgari ücret kaç TL olmalı?

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BBB) tarafından gerçekleştirilen Balıkesir Dönüşüm Kongresi'nde "Aç olan, 'açız,' diyen bir millete deprem dersi veremezsiniz." diyen Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depreme önlem alabilmek için asgari ücretin kaç TL olması gerektiğini de açıkladı.



Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi(BBB) tarafından Avlu Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Balıkesir Dönüşüm Kongresi'nin Afet Yönetimi ve Dirençli Kentler oturumunda önemli açıklamalar yaptı.

Ekonomim'de yer alan habere göre açıklamasında liyakatsiz yönetimlerin  ekonomideki bozukluk ve halkın geçim sıkıntısının depremleri afete dönüştürdüğünü değinen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Geçim sıkıntısı çeken insanlara 'evlerinizi güçlü yaptırın' diyemezsiniz. Vatandaşlarımızın çoğu akşam bir ekmeği evine nasıl götürebilirin mücadelesini veriyor. 10 bin TL emekli maaşı, 17 bin TL asgari ücret. Bir kişinin depreme önlem alabilmesi için asgari ücretin 94 bin TL olması gerekiyor. Ben bir üniversite profesörüyüm. Ben depremde ölmeye adayım. Çünkü ben bu parayı alamıyorum. Ben depreme güvensiz bir konutta oturuyorum.


AÇIZ DİYEN BİR MİLLETE DEPREM DERSİ VEREMEZSİNİZ

Benim komşularım 'hayır biz bu konutu yenileyemeyiz, maddi durumumuz iyi değil' diyorlar. Durum bu şekilde herkesin kendi boyutunda bir sıkıntısı var. Yani aç olan, 'açız, açız' diyen bir millete deprem dersi veremezsiniz. Ülkemizin şu anda en büyük sorunu ekonomidir. Ekonomik sorunu çözmedikçe deprem sorununu da çözemezsiniz. Önce yetkili yönetimler olacak. Atatürk Cumhuriyeti kurduğu zaman ilk önce  İzmir  İktisat Kongresi'ni yaptı.  Eğer ekonomin iyi değilse köyde, şehirde çocuğunu okutamazsın. Eğitimi düşer, eğitimi düşük olanın algısı düşük olur. Ülkemizin şu anda düştüğü durum bu değil midir? Eğitimsiz olan bir insana deprem algısını öğretemezsin. Bu sistemin, düzenin doğrudan doğruya yanlışıdır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıkladı: Depreme önlem alabilmek için asgari ücret kaç TL olmalı?

GÖÇÜK ALTINDAN ÇIKAN İNSANLAR HEP YOKSULLAR

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan sözlerine şu şekilde devam etti: "54 senelik deprem deneyimimde göçük altından çıkan insanların hep yoksullar olduğunu gördüm. Ülkenin güçlü bir ekonomisi olacak. Geçim sıkıntısı çekmeyeceksin, eğitim düzeyin de yüksek olacak. Hiç kimse göçük altından çıkmak istemez. Halkın sorunu değil bu. Kuru fasulyesini pişiren Ayşe hanım beni anladı fakat seçeneği yok. Bizi anlamayanlar yönetimler. Sayın Belediye Başkanımız Ahmet Akın bu konuşmayı dinlemeye geldiği için ona çok teşekkür ediyorum. Çünkü ana hedef onlar, yeni belediye başkanları. Genellikle ülkemizin her yerine konuşma yapmaya gidiyorum. Yöneticilerin hiç biri katılmıyor. Ne valisi katılıyor, ne de belediye başkanları. Oysa ana hedefler onlar. Bir şeyleri düzeltecek olan onlar.


KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNİN MALİYETİ 120 MİLYAR DOLAR

Ülkemizde bir kişinin depremde ölmesinin maliyeti Türkiye Cumhuriyeti'ne 1 milyon 250 bin dolardır. 1 milyon 250 bin dolarla kaç kişiye, kaç konut inşa edebileceğinizi düşünebilirsiniz. Aynı zamanda insan yatırımını kaybediyorsunuz. Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depreminde bu maliyet aşağı düşeceğine yukarı çıkmıştır. Kahramanmaraş depreminde bir kişinin ölmesi Türkiye Cumhuriyeti'ne maliyeti 2 milyon 250 bin dolar şeklinde olmuştur. Kimisine göre 53 bin bana göre çok daha fazla. Ben hiçbir zaman 53 bin rakamını düşünemiyorum. Biz depremlerin büyüklüğü hep öldürdüğü insan şeklinde addediyoruz. Fakat bir ülkenin geleceğini götürür. Türkiye Cumhuriyeti'ne Kahramanmaraş depreminin maliyeti 120 milyar dolardır. Ülkemizin yıllık turizm geliri 35 milyar dolar."

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıkladı: Depreme önlem alabilmek için asgari ücret kaç TL olmalı?

DÖNÜŞÜM KİLİTLENDİ

Ekonomi ne kadar kötüyse depremin yıkım eşik değeri de o kadar aşağı iniyor. Yoksul bir ülkede depreme çare bulmazsın. Ancak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı aracılığıyla belli bir kesime hizmet edebilirsin. Sorun; yoksulluk. Dönüşüm yapılamıyor, bankalar kredi vermiyor. Faizler arttı, enflasyon patladı, maliyetler de arttı. Yapısal dönüşüm yapılamıyor. Kentsel dönüşüm kilitlendi. Peki insanları kim kurtaracak? İvedi şekilde ülke ekonomisinin düzeltilmesi gerekiyor."

BALIKESİR YIKICI BİR DEPREM GÖRÜRSE BENİM İÇİN ŞAŞIRTICI OLMAZ


Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Balıkesir ilinin depremselliğine ilişkin de şöyle konuştu: "Balıkesir ilinde yıkıcı deprem için eşik değer 6,2. 6,2 ve daha büyük her deprem Balıkesir'in yapı biçimine bakarak yapılarda da yıkım yapar, belli bir ölçüde. Yıkım yapmaya başladığı eşik 7,2'dir. 7,3'e kadar da deprem üretebilir. En sık deprem Erdek, Bandırma arasında Kapıdağı Yarımadası'nı bölücü biçimde olan kırıkta çok büyük bir hareket var. Erdek, Biga, Çan'da 6,2 ile 7,2 arasında ise deprem beklenir. Bursa, Ulubat, Manyas, Gönen, Yenice, Edremit koyu, Altınoluk'ta 6,2 ile 7,3 deprem üretir. Balıkesir, Edremit, Burhaniye'de 6,2'yle 6,7 arasında deprem üretir. En çok Erdek, Biga'da çok sık, Yenice, Gönen'de sık, Edremit, Balıkesir kolunda orta sık Balıkesir, Bigadiç, Sındırgı, Simav kırığında ise daha seyrek 100-250 senede bir deprem oluyor. Yani orası daha seyrek depremleri yaşıyor. Balıkesir'de son 50 senedir yıkıcı bir deprem yaşanmadı. Suskunluk süresi çok uzun sürdü. Oysa Balıkesir'de 35 senede bir yıkıcı deprem beklenirdi. Gelecek 5-10 sene içinde Balıkesir kentinden söz ediyorum. Balıkesir şehri yıkıcı bir deprem görürse benim için şaşırtıcı olmaz. 7 büyüklüğünde bir depremi yenileme aralığı Balıkesir şehrinde 35 yılda bir. Buradan her 35 senede bir olacak anlamı çıkmaz. Bazen depremlerin durgunluk seneleri vardır. 50 sene, 100 sene olmaz deprem. Çünkü gerginlik birikmediyse kırılma olmaz. Kırılma olmadıysa da deprem olmaz. 7,5 büyüklüğündeki bir depremde 72 senede bir olur. Son 127 senedir Balıkesir'in merkezinde büyük bir deprem gözlenmedi. 127 senedir Balıkesir'in içi suskun. Kaç seneyevkadar suskun olabilir? 250-300 seneye kadar suskun olabilir. Bu nedenle Balıkesir'de ivedi bir deprem uyarısı yapmanın bilimsel tabanı yoktur. Altıeylül ve Karesi için söylüyorum. Ama ilde olabilir. Ama içeride ivedi bir durum da yok. Yani burada yan gelip yatalım anlamında söylemiyorum."

 

Ev sahipleri kira sözleşmeleri ve tespit davaları için Temmuz ayını bekliyor!

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin personel alımı başvuruları devam ediyor! 

Fi Side Bahçeşehir'de son dakika gelişmesi! Dev proje 15 ayda tamamlanacak!


Geri Dön