Kent Haberleri

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, büyük Marmara depremi için tarih verdi! Marmara'da yakın dönemde deprem olacak mı? 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve tarih verdi. İşte o açıklama...

Türk Bilim İnsanı ve Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Karamürsel Belediyesi Kültür Merkezi’nde ‘Türkiye’de depremler niçin oluyor’ isimli bir sunum yaptı. Programa Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, Gölcük Arama Kurtarma Derneği (GESOTİM) Başkanı Necmi Kocaman ve üyeleri ile beraber Karamürselli vatandaşlar katılım gösterdi.

GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman söz konusu toplantıda yaptığı kısa konuşmada Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık’a teşekkür etti ve "Hayatın gerçeği olan depreme karşı gönüllü şekilde 25 senedir çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ulusal ve uluslararası konumda aldığımız eğitimler neticesinde tüm Kocaeli ve Türkiye’nin ekibinde yer almaktan gurur duyuyorum. Deprem farkındalığına ilişkin yapılan her çalışma çok önem arz ediyor. Burada bize ve size çok görev düşüyor" ifadelerini kullandı.

KARAMÜRSEL MERKEZ'DE DEPREM OLUR MU? 

Yüksek Jeofizik Mühendisi Övgün Ahmet Ercan da yaptığı konuşmasında Türkiye’de 8 büyüklüğünde deprem olmuyor ama deprem olduğunda ölüm sayısında ilk üçte yer aldığına dikkat çekti ve şunları söyledi:

"55 senedir depremle uğraşıyorum. Hep gördüğüm bir şey bulunuyor; Deprem hep yoksul olanı etkiliyor. Depremin çaresi ekonomiden geçiyor. 55 senedir öğrendiğim budur. Bunun tek çözümü ekonomi. Ekonomiyi düzeltilecek. Türkiye’de depremler sona ermedi. Türkiye’de eğitim yönetim ve geçim değişmiyor."

Takdir-i İlahi denilen yazgıcılığın yok edilmesi gerektiğine, Karamürsel'ün de depremden etkilenebileceğine, ancak Karamürsel’de merkezde bir deprem beklentisi ihtimalinin oldukça az olduğuna vurgu yaptı.

Ercan konuya ilişkim "Karamürsel’de su sorunu bulunuyor. Eğer 20 metrede su varsa orası depremden fazla etkilenir. Su depremin etkisini yükseltir. Karamürsel’in yerini değiştiremeyiz ancak suyun yeri değişitirilebilir. Karamürsel’de yeni yapılarda kuyu açtırıp hidrofor koyulması zorunlu olacak. Hem yaşamını ucuzlayacak hem de yapının hayatını uzatacaksın. Kaynak ve oynak olan yerlerde yapılaşma yok. Karamürsel’de zemin sağlam, kayalar bulunuyor. Yapının temelinin ıslak yerde olmaması gerekiyor. Bunu ilçede şart olarak bence koyun. Yapı yüksekliklerin caddede hepsinin aynı şekilde olması gerekiyor. Ereğli’deki yapıların elden geçirilip kullanılması için gerekli çalışmalar yapılmalı. Kentsel dönüşüm için bankalar kredi vermiyor diyorlar. Yapısal dönüşüm kitlendi. Bin lira olan yapım maliyeti 25 ila 30 bin lira arasına çıktı. Türkiye’de enflasyon benim sadece canımı değil can güvenliğimi de etkiliyor" açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bugüne kadar Marmara’da 16 tane yıkıcı deprem olduğunun, 17. Deprem için 2071 yılını tahmin ettiğinin altını çizdi ve şunları söyledi:

"İstanbul için beklenen deprem 2071 senesinde yaşanacak. En erken yıkım ise 2045, en olası sene de 2071. Bilimsel veriler 2150 senesine kadar gecikebileceğini belirtiyor. Ben bu bilimsel araştırmalarımın sonucuna bağlı şekilde Marmara’da her an deprem olabilir diye söylemiyorum. Bunu demek için Deprem Uzmanı olmaya gerek yok, bakkal ya da kasapta söyleyebilir. Marmara’da yakın bir dönemde deprem olmasını beklemiyorum."

Konut kredisi ile ev almak isteyenlerin beklediği haber! İşte faiz oranı yüzde 3'ün altına düşen bankalar!

Köy Kanunu'ndaki imar hakkı aktarımı çok riskli ve istismara açık! 

Altın zengini iller belli oldu! Burada yaşayanlar yatırımlarını altından yana kullanıyor...