17 / 06 / 2024

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan 4 il için yeni uyarı: 7.3 büyüklüğünde deprem olabilir!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan 4 il için yeni uyarı: 7.3 büyüklüğünde deprem olabilir!

Yaptığı açıklamada Kuzey Anadolu Fayı'nın güney koluna dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale gibi başlıca şehirlere dikkat çekerek, 7.3 büyüklüğünde deprem olabileceğini söyledi.



Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 4 ilde deprem beklediğini dile getirdi. Flash TV'de programa katılan Prof. Dr. Ahmet Ercan şunları dile getirdi: "Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu her zaman söylüyoruz. Türkiye verimli bir ovada bulunduğu için hepsi kırık kuşakları içerisinde bulunuyor. Bu nedenle bizim büyükşehirlerimizin hepsi (Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu) dışında 1. derece deprem kuşakları üzerindedir.

Bunların yerlerini değiştirmek de mümkün değil. İzmir, Aydın, Bodrum ve Fethiye’nin yerlerini değiştiremezsin. Burada yapılması gerekli olan şey sağlam yerde sağlam konutu yapmaktır. Yapıları yıkan depremin odağından çıkan sarsıntı gücüdür.

Marmara’dan söz ettiğimiz zaman da her zaman kuzeyinden bahsediyoruz. Marmara’nın güneyi dediğimiz zaman aklımıza gelen Balıkesir, Yalova, Bursa,  Çanakkale gibi başlıca şehirler bunlar. Marmara’yı etkileyen ana kırık; Kuzey Anadolu Kırığı. Kuzey Anadolu Kırığı’nın kuzey kolu 1999 yılında Gölcük’te deprem yaptı. Bunun güney kolu da Akyazı’dan geliyor. Ülkemizde deprem açısından en sıkıntılı yerlerin Adapazarı, Akyazı, Düzce, Sapanca kesimi olduğunu belirtmiştim.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan dan 4 il için yeni uyarı: 7.3 büyüklüğünde deprem olabilir!

Çünkü Kuzey Anadolu Kırığı Bingöl’den başlayarak, buraya kadar tek kolla gelirken buradan dallanıyor. Bu dallardan biri Gemlik kolu şeklinde devam eder. İznik Gölü’nden geçtikten sonra da Gemlik Körfezi’ne girer ve Mudanya üzerinden Bandırma ve Erdek’e kadar gider. Erdek’ten sonra bu kırığın ismir değişerek, Edincik olur. Bugün bizim ismini andığımız Balıkesir kentine bağlı olan Kapıdağ Yarımadası’nı ada biçiminde kesmek gayreti içindedir. Çünkü yer diridir. Milyonlarca sene sonra göreceğiz ki Kapıdağ Yarımadası bir ada olmuş.

Burada Balıkesir kentinden söz ediyorum. Balıkesir ve Bursa’yı etkileyen Kuzey Anadolu Kırığı’nın güney koludur. Söz konusu bu güney kolu Ulubatlı üzerinden geliyor Manyas’a buradan da Yenice-Gönen Kırığı şeklinde Altınoluk’tan Edremit Körfezi’ne giriyor. Edremit Körfezi çok önemli, kuzeyi Çanakkale’ye aittir. Bunun üzerinde bir de Çan-Biga Kırığı vardır. Bunlar çok etkin ve vahşi kırıklardır. Bunların üretebileceği deprem büyüklükleri 7,3’e kadar çıkar. Bunlar depremlerini bekliyor."

 

Konut sektöründe katlamalı vergi tedirginliği başladı!

İzmir'de inşa edilen kaçak villaların hikayesi şaşırttı! Tavuk kümeslerini güçlendirme adı altında lüks villa yapmışlar!

İŞKUR açıkladı! Emniyet Müdürlüğü ve Belediye personel alımı yapacak? 


Geri Dön