Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Fay Yasası tepkisi: 2020’de Sisam’da deprem oldu, kırığın geçmediği Bayraklı yıkıldı!
Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye'nin her yerinin kırık olduğuna dikkat çekti ve fay yasası ile ilgili konuştu. İşte Ercan'ın o açıklaması...
Her an deprem riskinin olduğu Türkiye'de yapılaşmaların fay hatlarına yakın yerlerde olması, deprem riskinin daha da artmasına neden oluyor. Aslında Fay Yasası ile ilgili tartışmalar 2020’den beri sürüyor. İlk olarak Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Elazığ ve Van depremlerinin ardından 26 Şubat 2020’de TBMM’ye aktif fay hatları ve zonları üzerinde yapılaşmanın yasaklanması çağrısı yapmış ve yasa tasarısı taslağını meclise göndermişti. Dönemin yetkilileri de Türkiye’de bir fay yasasının zorunluluk olduğuna dikkat çekmiş ve yasanın düzenlenmesi için çalışma grubu oluşturulduğunun altını çizmişti. Ancak bu süreçte yasayla ilgili kayda değer bir gelişme yaşanmadı.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden sonra dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, aktif fay hatları üzerinde yapılaşmayı engelleyecek bir yasa hazırlığı içinde olduklarını duyurmuştu. Fakat konu ile ilgili yeni bir gelişme olmadı.
Jeofizik Yüksek Mühendisi, deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, https://x.com/ovgunaercan resmi X sosyal medya hesabından fay yasası ve depremler ile ilgili bir paylaşım yaptı.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"FAY YASASI diye bilimsel bir saçmalık olamaz.
Faya yakın faydan uzak diye bir kavram bilime uymaz.
Bu durumda tüm kentleri dağ başlarına çekmek gerek.
Türkiye’nin her yeri kırık.
Depremde yıkan kırık(fay) değil, odaktan yayılan sarsıntı dalgalarının üst yapı salınımıyla örtüşmesidir( rezonans).
2020’de Sisam’daki kırıkta deprem oldu, kırığın geçmediği İzmir- Bayraklı yıkıldı.
Dur ve düşün!
Cehaletin doruğunda yaşayan bir ülkeye dönüştük."
Belediyelerden Bartın ve Kırklareli’de satılık imarlı arsalar!