Kent Haberleri

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan İstanbul depremi uyarısı!

Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İstanbul'da yarın 7,5 büyüklüğünde deprem olacakmış gibi hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.Dr

50 bin kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminden sonra yaralar sarılmaya çalışılırken Deprem Bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İstanbul depremi ile ilgili de önemli uyarılar yaptı.

Yaptığı açıklamada İstanbul'da bilim insanlarının deprem zamanı konusunda ayrı fikirler ortaya koyduklarının sorusunu cevaplayan  Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, her ne kadar deprem zamanı konusunda farklı düşünülse bile yarın 7,5 büyüklüğünde deprem olacakmış gibi hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Övgün Ahmet Ercan, zaman konusunda kimsenin iddialı olamayacağını kaydederek, görüşler farklı olabilir ama yarın deprem olacakmış gibi hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi.

Ahmet Ercan açıklamasında, İstanbul'da Bakırköy, Zeytinburnu, Bağcılar,  Sefaköy,  Esenyurt, Küçükçekmece, Güneşli, İkitelli, Esenler, Mecidiyeköy, Ortaköy, Kuruçeşme, Üsküdar, Ferahevler, Kuruçeşme, Dolapdere, Okmeydanı, Eyüp, Kağıthane'de yapılar, Antakya'dakilerden güçlü olmadığını söyledi.

GÖÇÜKLERİN İLK SORUMLUSU MÜTEAHHİT DEĞİL BAKANLIK

Yaptığı açıklamada bu niteliksiz konutların yapımının 1950 yılından bu yana sürdüğünü kaydeden Ahmet Övgün Ercan, “Bu konu son 20 senenin hatası değil. 1950'den bu yana yapılan yanlışların bedelini halkımız ödüyor. Tarım alanlarını imara Bakanlık açıyor. Yani bir kentin gelişme alanları olacağına Ankara karar veriyor. Ölüm alanlarında yapılaşmanın yolunu açan yetkili fakat yeteneği olmayan kişilerin karar verdiği ortaya çıkıyor. İzni Bakanlık veriyor, yapı planlamasını da belediyeler yapıyor. Belediyelerin açtığı yerlere de kötü yapıları müteahhitler inşa ediyor. Neden insanlar suçlu aramaya devam ediyor ki? Müteahhitler bu işin son ayağı. İlk ayak önemli. O da bakanlık. Türkiye'nin her yanı böyle. Balık baştan kokuyor. Buna bir dur demek gerekiyor” dedi.

“Ülkemizde diğer kentlerin tarım alanlarındaki yapılar Kahramanmaraş, Antakya, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Malatya'dan daha mı iyi?” sorusuna Prof. Dr. Ercan şu yanıtı verdi:

“2000 yılından önce inşa edilen binalar çok daha kötü koşulları taşıyor. Özellikle mega kent İstanbul'da. İstanbul'da 90 bin yapı, olabilecek 7,5 büyüklükteki bir depremle yıkılacak durumda. Bu binaların 13 bin tanesi aşırı duyarlı. 13 bin binada yaklaşık olarak 410 bin civarında kişi oturuyor. Bu kadar kişi de göçük altında kalmaya aday şu anda. Konutlarla ilgili hiçbir şey yapılmıyor. Bu konutların çökmesi mi bekleniyor?"

Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'ye maliyeti 126,3 milyar dolar olacak! Zararlar kalem kalem hesaplandı! 

Prof. Dr. Osman Bektaş: İstanbul'u beklerken, Trabzon'da her an deprem olabilir! Risk Trabzon'da 2, Rize'de 3 kat arttı!

Deprem sonrası yatay mimariye ilgi arttı!