29 / 06 / 2024

Prof. Dr. Özkaymak İzmir ve çevresini uyardı! 6'nın üzerinde deprem riski var! 

Prof. Dr. Özkaymak İzmir ve çevresini uyardı! 6'nın üzerinde deprem riski var! 

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, İzmir ve çevresini işaret ederek 6'nın üzerinde deprem üretme potansiyeli olan fayların olduğunu söyledi.



Dün Manisa'nın Soma ilçesinde 4.8 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak,'tan korkutan deprem açıklaması geldi. Özkaymak,  İzmir  ve çevresinde 6'nın üzerinde deprem üretme potansiyeli olan fayların olduğunu açıkladı. 

SOMA KUZEYİNE DİKKAT!

Bölgedeki diri faylar üzerinde, fayların deprem üretme potansiyelleri üzerine çalışmalar yürüten Özkaymak 2012 yılında güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası'na göre bölgede deprem üretebilecek çok sayıda diri fayın tanımlandığını söyled.

''Bölgede, son yüzyıl içerisinde meydana gelen, 18 Kasım 1919 Soma depremi 6.7 ve 22 Eylül 1939 Dikili gibi yıkıcı depremler 6.4 bölgenin depremsellik bakımından oldukça aktif olduğuna işaret ediyor. '' diyen Özkayman 1919 Soma depremi, Soma merkez ilçe kuzeyinde yer alan Beyce, Göçbeyli, Naldöken, Vakıflı, Menteşe, Karacahisar yerleşim alanlarında yıkımlara sebep olduğunu hatırlattı.

Dün meydana gelen depremle ilgili ise Özkaymak şunları söyledi:'' olasılıkla 1919 yılında Soma kuzeyinde başlayan kabuksal yırtılmanın bir devamı niteliğinde" dedi.

Prof. Dr. Özkaymak İzmir ve çevresini uyardı! 6 nın üzerinde deprem riski var! 

6'NIN ÜZERİNDE DEPREM RİSKİ VAR!

Prof. Dr. Özkaymak, bölgede bu büyüklüklerde depremlerin meydana gelmesinin normal olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Örneğin Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi verilerine göre, İzmir ve çevresinde son yüzyıl içerisinde büyüklükleri 4.1 ile 5 arasında 442 adet deprem meydana geldi.

Bu alanda gelecek yıllarda da benzer büyüklüklerdeki depremlerin meydana gelmesi muhtemel. Bununla beraber, bu bölgede Havran-Balıkesir Fay Zonu, Dikili Fayı, Bergama Fayı, Soma Kırkağaç Fay Zonu ve Gelenbe Fayı gibi büyüklüğü 6'nın üzerinde deprem üretme potansiyeli olan faylar yer alıyor" dedi.

O il bu sabah 4 büyüklüğünde sallandı! Prof. Dr. Naci Görür uyardı: Öteden beri söylüyoruz, bu bölge problemli!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan 4 şehir için 7.3'lük deprem uyarısı!

Geri Dön