Prof. Dr. Süha Özden, 4.9'luk depremi değerlendirdi: Artçı sarsıntının olmaması enteresan, 7'den büyük deprem...
ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, geçtiğimiz gün meydana gelen 4.9'luk depremi değerlendirdi ve artçı sarsıntının olmamasının enteresan olduğunu belirtti.
Çanakkale’nin Yenice ilçesinde geçtiğimiz akşam saat 21.38’de 4.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem çevre şehirlerden de hissedilirken, tedirginliğe neden oldu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, geçtiğimiz gün Yenice'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, söz konusu açıklamasında "Yenice-Gönen fayı üzerinde olan 4.9 büyüklüğündeki bu depremin de odak mekanizması çözümünün sağ yanal doğrultu atımlık bir fay olduğunu görüyoruz. Hem tarihsel geçmiş, hem aletsel dönem geçmişleri açısından bakıldığında Yenice-Gönen fayı üzerinde yaşanan söz konusu depremin çok önemli bir noktada olduğunu belirtmek isterim" ifadelerine yer verdi.
TV100'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Süha Özden, depremden hemen sonra şu ana kadar hiçbir artçı sarsıntının olmamasının da enteresan olduğunun altını çidi ve bunun izlenmesi gerektiğini vurguladı.
Süha Özden, bu bölgenin yarımada içerisindeki en önemli aktif fay ve yıkıcı depremlerle karşımıza çıkan bir alan olduğunu dile getirdi.
"Dolayısıyla bu depremin sonrasında herhangi bir büyük depremin olup olmayacağını bilemeyiz. Ancak izlemek durumundayız. Şunu belirtmek ki, özellikle son bir yıl içerisinde Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan bu bölgede bir sismik açıdan bir stres geriliminin arttığını gözler önüne seriyor" Özden, bu stres geriliminin yükseldiğinin sonuçlarını da orta büyüklüğe yakın depremlerle gördük.
Bu bölgenin, Kuzey Anadolu Fayı’nın, kuzey kolunun güneyinde orta ve güney kol üzerindeki bir alan olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özden, "Tarihsel ve aletsel dönem geçmişleri değerlendirildiğinde de bu bölge üzerinde 7’den büyük deprem her zaman olma ihitmalini taşıyor. Ancak bunun 4.9’luk depremden sonra hemen sonra ya da devamında meydana gelecek anlamını da taşımaz. Sonuç olarak önemli bir sağ yanal doğrultu atımlı fay segmenti Kuzey Anadolu Fayı’nın önemli bir segmenti üstündeyiz" diye konuştu.
4.9 büyüklüğündeki depremin beklenen büyük Marmara depremine doğrudan etki edip etmeyeceğine vurgu yapan ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, "Bu depremin Marmara içerisinde yer alan ve bir sismik boşluk halinde bulunan 1766 depremi sonrası deprem meydana gelmeyen alanla doğrudan bir ilişkisi bulunmamaktadır. Bu tür bir deprem o büyüklükteki bir depremi, orada oluşabilecek 7’nin üzerindeki bir depremi tetiklemez. Ancak bütününü düşündüğünüz zaman Marmara Bölgesi’nin içerisinden geçen Marmara Denizi içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey, orta ve güney kolunun bugün baktığımız zaman genel anlam da bir stres yüklediğini görüyoruz. Dolayısıyla buradaki faylardan veya fay segmentlerinden herhangi biri üzerinde büyük bir deprem olasılığı her zaman var ama birbirlerini doğrudan etkilemeleri söz konusu değil" diyerek açıklamasını tamamladı.
Akrabaya bırakılan evler için kira vergisi ödenir mi? Evi olanlar aman dikkat!