Kent Haberleri

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan büyük İstanbul depremi için kritik uyarı!

Önceki gün İstanbul'da hissedilen 5.1 şiddetinde Düzce depremi tedirginliğe neden oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Düzce depreminin ardından olası İstanbul depremine yönelik açıklamalarda bulundu.

Önceki gün Düzce'de yaşanan depremler Büyük İstanbul depremi yeni endişelere neden oldu. Sabah'ta yer alan habere göre; Düzce'deki depremin hangi fay hattında olduğu, bu depremin İstanbul depremini tetikleme ihtimali Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'a yöneltildi. Ersoy, 1999 senesinde meydana gelen Düzce depremini işaret ederek önemli uyarılarda bulundu. 

Ersoy açıklamasında şunları söyledi: 

"1999 Kasım'ında Düzce tarafında bir deprem olmuştu 7.2 büyüklüğünde. Bu depremin yarattığı stres noktaları vardı. Bir tanesi de Bolu Dağı'na kadar olan kısımda bir gerilim vardı. Biz hep Marmara'da bekliyoruz ama bir başka deprem Bolu'dan sonra başlayabilir. Bu 5 büyüklüğündeki depremin İstanbul Marmara'yı etkilemesi düşünülemez. Çünkü Marmara'nın deprem potansiyeli zaten ayrı. Onu ayrı konuşmak gerekir. Düzce'deki depremin İstanbul'u tetiklemesi mümkün değil fakat hissedebiliriz. Bu biraz zeminin yaşattığı bir şey.

Eğer zemin çok kötüyse üstündeki yapılarda bunu daha çok hissediyorsunuz. Depremin yaşandığı yerde zemin kötü. Geniş bir Düzce ovası var. Bu da çok yakında bir yerde. Dolayısıyla insanların çok hissetmesi hatta hasar olması enteresan bu zeminden kaynaklı.

"BU BİZİ DAHA DA KORKUTUYOR"

5 büyüklüğündeki depremde hasar görmek demek binanın çok kötü standartlarda olması gerek. Bu bizi daha da korkutuyor. Çünkü büyük bir deprem bunun 900 kat daha büyük enerjisine sahip olacak. Bu enerjiyi karşılayacak yapı stoğumuz yoksa sıkıntılı bir dönem yaşayabiliriz.

DEPREM HANGİ FAY HATTI ÜZERİNDE?

Marmara'nın doğusunda İzmit Körfezi'nden girip Kocaeli, Sakarya ve Düzce'ye doğru geliyor. Hem güneyden Abant tarafından geçen hem de Bolu'ya doğru giden bir fay zonu var. Bu Kuzey Anadolu fay zonunun bir sistematiği. Dolayısıyla bazen tam üzerinde bazen de ikinci kırıkları üzerinde depremler oluşturuyor. Mesela bu deprem öyle bir depremdi.

"SİSMİK BOŞLUKLAR VAR"

Kaçınılmaz bu depremler yaşanacak. Bu 5 büyüklüğündeki deprem de gelecekteki büyük depremin enerjisini falan almıyor. Bolu'dan ileriye doğru 44 depremi var arada sismik boşluklar var.

Hatta Düzce'de bile sismik boşluklar var. Bunlar depremde doldurulacak bu kaçınılmaz bir şey. Bunları yaşayacağız. 5'i yaşadık diye bundan sonra her şey güllük gülistanlık değil.

MARMARA DEPREMİ UYARISI

Bir avantaj var. Düzce'de 99 depreminden sonra yapı stoğunda çok ciddi iyileştirmeler vardı. Bu bizim bir avantajımız inşallah İstanbul ve çevresinde Marmara Bölgesi'nde de bunları görürüz. Çünkü çok geniş bir yapı stoğu var Marmara'da. Sadece İstanbul'da 4 milyon konut Marmara'yı katarsak 6 milyon konut. Türkiye'de 18 milyon olduğunu düşünürsek önemli bir kesimi burada. Dolayısıyla bunların bir an önce iyileştirilmeye ihtiyaçları var.

"DEPREMİN SÜRESİ ÇOK GECİKMEYECEKTİR"

Silivri açıklarıyla İzmir Körfezi arasında kırılmayan bir Kuzey Anadolu parçası var. Burada 7'nin üzerinde bir deprem olabilir. Bu depremin süresi çok gecikmeyecektir. 99'dan sonra 30 yıl biçilmişti. Bunun 20 yılı geçti geriye 10 yıl gibi bir dönem kaldı ki bu gerilimin daha da arttığını gösteriyor. Arada bir 4 ve üzeri depremler olsa da bu bölgenin enerjisi azalmıyor.

"BEKLENEN DEPREM 7.5'A KADAR VARABİLİR"

2018'di 5.8 yaşadık Silivri açıklarında çok paniklemiştik. Bunun nedeni bizi de kaygılandırmıştı. 5.8 deprem olabilecek bir nokta oradan doğuya doğru bir İstanbul depremi gerçekleşebilirdi. Biz o yüzden kaygı duymuştuk. Çünkü bir sismik boşluk alanı var. İzmit Körfezi ile Silivri arası buraya dikkat çekmek gerekiyor. Çünkü 7'nin üzerinde bekliyoruz. 7.5'a kadar da varabilir."

Uzmanlardan Düzce depremi değerlendirmesi!