Kent Haberleri

Prof. Dr. Süleyman Pampal: Türkiye Deprem Tehlike Haritası güncellenmeli!

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal yaptığı açıklamada 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın güncellenmesi gerektiğini dile getirdi.Verilen bilgilere göre, 6

'Türkiye Deprem Tehlike Haritası' deprem mühendisliği, mühendislik sismolojisi, aktif tektonik ve sismotektonik bulgularla tarihsel ve aletsel dönemde hasara sebep olan depremlere ilişkin kayıt ve bilgilere göre bugüne kadar 6 defa değiştirildi.

Verilen bilgilere göre, 6. harita, 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal, 2017 yılında harita henüz taslak aşamasındayken Çukurova bölgesi, Ankara, Keskin civarı gibi Anadolu bölgesinde rengin açık sarıya döndüğünü, ivme değerleri düşük görülen bölgeler için o dönem uyarı yaptıklarını dile getirdi.

'SARI' YERLER KOYULAŞABİLİR

Hürriyet'te yer alan habere göre, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Deprem kentin altından geçerse yalnızca bu kenti yıkmaz, 300 kilometre uzaktaki deprem de kenetleri yıkar. Doğu Anadolu fayının iki tarafındaki yani Hatay'dan başlayıp Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır; doğu tarafta Malatya, Osmaniye, Adana, Adıyaman çevredeki şehirlerde de yıkıldı. Adana, 150 kilometreden daha uzak faya. Zemin çok kötü, ivme de 4 katına çıktı ve kötü yapılar da yıkıldı. O bakımdan 'Şurası güvenli, burası açık sarı' yok; bu eleştirilerimizi yapmıştık, yer adı vererek uyarmıştık. Şimdi yine gündemde, 'Acaba harita ve yönetmelik değişir mi?' çünkü yönetmelik hükümleri de aşıldı. Eğer tehlikeyi küçük gösterirseniz ivme değerleri anormal artınca beklenen ivme, bina için hesap kriteri aldığınız katsayılar da geçersiz oldu. Siz inşaatı doğru yapmış olsanız da o değerler aşıldığı için o binalar yıkıldı. Yönetmeliğin de haritanın da yeniden gözden geçirilmesi gerektiği tartışılır oldu. Muhtemelen harita güncellenecektir. O 'sarı' yerler koyulaşabilir, ivme değerleri daha da yükseltilebilir, doğrusu da bu olur. Yönetmelik de değişebilir" diye konuştu.

2017 BİLDİRİSİNDE KIRŞEHİR VE ANKARA DETAYI


Verilen bilgilere göre, 2017'de yapılan '70'inci Türkiye Jeoloji Kurultayı'nın sonuç bildirgesinde de o dönem henüz taslak aşamasında olan haritaya ilişkin eleştiriler yer aldı.

Söz konusu bildiride, haritada Çukurova bölgesinin tehlike derecesinin düşük gösterildiği; Ecemiş Fayı, Kozan Fay Zonu, Misis-Yumurtalık fayı hatta Ölü Deniz ve Doğu Anadolu fay zonlarının ikincil fayları dikkate alındığında tehlikenin mertebesinin tam tersi yönde yüksek olarak görüldüğü kaydedildi.

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, söz konusu bildirideki "Mevcut Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'nda (1996) 1. derece deprem bölgesinde bulunan Kırşehir’in taslak haritada 5. dereceye alındığı görüldü. Yeni taslak haritada İç Anadolu Bölgesi için önerilen bu önemli değişiklik son senelerde bölgede yapılan çalışmalarla tespit edilen ve hasar yapıcı deprem üretme potansiyeli olan aktif fayların varlığı ile çelişiyor. Başkent Ankara, şu an önerilen haritada 4. derecede görülürken, uzmanlar kesinlikle tehlikenin daha büyük olduğunu belirtiyor. Kırşehir için tehlikenin düşürülmesi de bölgenin aktif tektoniği dikkate alındığında yanlıştır" ifadeleri da oldukça dikkat çekti.

İstanbul'da 30 sene içinde deprem olacak mı? Uzman isim peş peşe açıkladı! İstanbul depremi 7.3 şiddetinde...

DASK deprem sigortası zorunlu mu? Deprem sigortası kaç kez yapılır?

Bakan Nebati'den kentsel dönüşüme teşvik açıklaması! Kentsel dönüşüm için krediler uygun verilecek!