Profesyonel apartman ve site yönetiminin önemi!
6331 Saylı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Apartman ve Sitelerde Uygulanması kitabının yazarı Aylin İlgen, www.emlakkulisi.com okurlarına özel yazı hazırladı. İşte İlgen'in yazısı...
İnsanların taleplerine ve yaşam tarzlarına uygun yapılan farklı mimari yapılara sahip konut üretimleri sayesinde, inşaat sektörü büyük bir ivme ile ekonomik kalkınmanın lokomotifi durumuna gelmiştir. Konutların çeşitliliğinin artması, akıllı binalar ve yeşil sertifikalı modern ve teknoloji ağırlıklı yapılar beraberinde profesyonel bir yönetimi de gerekli kılmıştır. Bina ve tesis yönetim firmaları profesyonel yönetimi gerektiren site, residence, plaza ve AVM’lerin yer alacağı arazinin etüdü ve fizibilitesi ile proje danışmanlığı, aidat ve diğer gelirlerin toplanması ve takibi, finansman yönetimi, kiracı ilişkileri, portföy yönetimi, güvenlik, temizlik, teknik bakım ve onarım, concierge hizmetleri gibi pek çok birimiyle entegre tesis yönetimi hizmeti sunmaktadırlar.
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler her sektörde ve her alanda genel beklenti düzeyini yükseltmektedir. Modern pazarlama kampanyaları bizi hep daha yenisini daha iyisini istemeye yönlendirmektedir. Diğer yandan ise değişen çevre koşulları bizlerin de beklenti ve ihtiyaçlarında değişimlere yol açmaktadır.
Toplumun barınma ihtiyacını karşılamak için üretilen konutlar, yaşanılan sosyo-ekonomik gelişmeler doğrultusunda artık güvenli bir çevre sunması, dayanıklılığı ve sosyal imkanları ile yaşam alanı olarak seçilmesinde farklı alternatifler sunmaktadır.
Bugün herhangi bir gazeteyi açtığınızda hem arka kapakta hem de iç sayfalarda pek çok yeni konut projesinin reklamını görmeniz mümkün. Peki bu projeleri birbirinden farklı kılan nedir? Pazarlama avantajı olarak neyi kullanıyorlar? Örneğin;
a) Metro istasyonuna yürüme mesafesinde,
b) Sağlık kuruluşlarının yakınında,
c) Havaalanına yakın,
d) Site içerisinde kafeteryalar,
e) Alışveriş mağazaları,
f) Açık ve kapalı havuz kullanım imkanı,
g) Fitness, sauna, hamam alanları,
h) Sergi salonları,
i) Terastaki ortak alanda manzara keyfi,
j) Çocuklara özel oyun alanları,
k) Concierge hizmetleri
vb. pek çok örnekler verebiliriz. Peki, binanın altında yer alan alışveriş mağazaları ve kafeteryaların teknik şartnamelerini kim hazırlayacak? Havalandırma veya yangın söndürme sistemindeki ufak bir aksaklık yukarıda konutu bulunan yüzlerce insanın hayatını tehlikeye sokmayacak mı?
Açık-kapalı havuz ve spor alanlarının bakımı, temizliği, mantar ve diğer hastalıkların oluşumunun engellenmesi için nasıl bir hizmet sağlanacak? Bu alanların bakımını ve yönetimini kim yapacak?
Konutların çeşitliliğinin artması, pek çok hizmet biriminin de gelişmesini ve bu olanakların sürdürülebilir olmasının önemini ortaya koymaktadır. Çünkü konutlarda hayat başladıktan sonra faaliyete geçirilemeyen veya sağlıklı işletilemeyen sosyal alanlar ve aktiviteler, etkin olmayan bir yönetim konutların değerini düşürecek ve o inşaat firmasına karşı olan tutumları olumsuz yönde etkileyecektir.
Aylin İLGEN