Proje bazlı yatırımlara arazi desteği!
2021-2023 yıllarıyla ilgiki Orta Vadeli Mali Plan Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı. Mali Plan döneminde vergi affı yapılamayacak, DMO uluslararası merkezi satın alma kurumuna dönüşecek.
2021-2023 yıllarına ilişkin merkezi yönetim bütçesi toplam gelir ve gider tahminleriyle amaç, açık, borçlanma durumunu kapsayan Orta Vadeli Mali Plan Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı. Diğer taraftan, 2021-2023 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıklarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle, 2021-2023 Dönemi Bütçe Çağrısı ve Eki Bütçe Hazırlama Rehberi de aynı Resmi Gazete’de yayınlandı.
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; OVMP’de, bu dönemde uygulanacak ekonomi politikasının temel amacı, “yeni normalin oluşturduğu iktisadi fırsatları da kullanarak, üretime, ihracata ve finansal istikrara dayalı ekonomik dönüşümün ve değişimin gerçekleştirilmesi” olarak özetlendi.
Planda, dönem sonunda bütçe açığının GSYH’ye oranı yüzde 3.5 olarak hedeflenirken, verimsiz harcama alanlarının tasfiye edilecek.
OVMP’de, koronavirüsle mücadelenin ekonomiye olan etkisini bertaraf etmek için alınan kamu maliyesi tedbirlerinin geçici olarak uygulanacağı, ekonomide kalıcı toparlanmayla ise bütçe dengesinde kademeli iyileşme sağlanacağı ifade edildi.
Mali disipline kararlılıkla devam edileceği vurgusunun yapıldığı planın satır aralarında, önümüzdeki döneme yönelik önemli detaylar da yer aldı. Bunlar arasında DMO’nun merkezi satın alma kurumuna dönüştürülmesiyle, vergi denetimini uzaktan yapacak yeni bir sistemin kurulması dikkat çekti.
OVMP’nin satır aralarında yer alan bazı unsurlar şöyle:
DMO uluslararası ölçekte merkezi satın alma kurumuna dönüşecek
DMO, ülke kalkınmasında ihtiyaç duyulan kamu alım politikalarına destek vermek için uluslararası ölçekte öncü bir merkezi satın alma kurumuna dönüştürülecek. İlaç, aşı, tıbbi cihaz başta olmak üzere sağlık alanında katkı sağlayacak ileri teknoloji yatırımlarına DMO tarafından alım garantisi sunulacak.
Kamu taşıtlarının tedarikinde etkinliği artırmak amacıyla kamu taşıt filo yönetim sistemi yaygınlaştırılacak, uygulama modeli yükselecek.
Tarımda, yeni nesil girişimciler, teknolojiler, girdi bazlı destekleme ve sözleşmeli tarımla verimlilik artışı sunulacak.
Tüm kamu kurumlarında iç denetim uygulamaları artırılacak.
Proje bazlı yatırımlara arazi desteği sağlamak için Hazine taşınmazları arz edilecek.
Kamu yatırımlarında, tarım, turizm ve savunma sanayi alanlarına öncelik sunulacak.
Vergi denetiminde RADAR sistemi
Vergi işlemlerinde uzaktan denetim ve risk bazlı incelemelerin yaygınlaştırılması için Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) sistemi yer alacak.
Yerli ürünlerini destelemek için ithal yoğunluğu yüksek ürünlerin vergi oranları gözden geçirilerek bunların ithalatının düşmesine imkan sunacak.
Etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kademeli olarak kaldırılması sürdürülecek. Mali Plan döneminde vergi affı yapılamayacak.