Eğitim

Proje yatırmlarında Çalık ve Zorlu başı çekiyor!

Bu yıl ki en yüksek tutarlı projenin sahibi Çalık Grubu olurken ikinci Zorlu yapı

Bu yılın ilk yedi ayında yapılan en büyük proje yatırımlarına bakıldığında ise Çalık grubu başı çekiyor. Grubun yapacağı doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri ve Ticaret A.Ş'nin Adana'da gerçekleştireceği 14 milyar 828 milyon 600 bin liralık komple yatırım teşvike bağlanan en yüksek tutarlı proje.

Teşvike bağlanan yatırım çerçevesinde Çalık Grubu'nun Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin tesisinde 600'e yakın kişiyi istihdam etmesi bekleniyor. Söz konusu teşvik kapsamında ithal edilecek makine teçhizat tutarının ise 4.2 milyar lira olacağı belirtiliyor.
Kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt üretiminin yapılacağı rafineride, yıllık 1 milyon 490 bin ton kapasiteli gazolin türünden jet yakıtının da üretileceği bildiriliyor. Yıllık gazyağı üretiminin 4 milyon 146 bin ton, kerosen türü jet yakıtı dahil üretimin ise yıllık 3 milyon 180 bin ton olması planlanıyor. Tesiste; etilen, propilen, bütilen, bütadien ile diğer petrol gazları ve hidrokarbonlu gazlar ise yılda 868 bin ton miktarında üretilecek. Fuel oil üretimi ise yılda 1 milyon 978 bin ton olarak gerçekleşecek.

Zorlu Yapı ikinci

Zorlu Yapı Yatırım'ın İstanbul Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisi için planladığı 5 yıldızlı otel, kongre ve sergi merkezi ile eğlence merkezini kapsayan komple yatırımı ise bu yılın yedi ayında teşvike bağlanan en yüksek tutarlı ikinci proje olarak, karşımıza çıkıyor. 1 milyar 101.2 milvon liralık komple yatırım çerçevesinde ver alan otel projesinin 2 bin 500 kişivi istihdam etmesi planlanıvor. Söz konusu teşvik kapsamında ithal edilecek makine teçhizat tutarının ise 27 milyon 402.5 dolar olacağı kaydediliyor.

Lodos Elektrik Üretim A.Ş de teşvike bağlanan 350 milyon liralık enerji yaürımıyla ön sıralarda yer alan şirketlerden. Lodos Elek-trik'in yapacağı komple yeni yatırım çerçevesinde 22 kişi istihdam edilecek. Söz konusu teşvik kapsamında ithal edilecek makine teçhizat tutarının ise 104.5 milyon dolar olması bekleniyor.

Sütaş'ın da Aksaray tesisi için 164 milyon liralık teşvik aldığı görülüyor. 2 bin 600 adet saf kültür sığırının yetiştirildiği ve yıllık 343 bin ton sütün işlendiği Aksaray tesislerinin bünyesinde bulunan sütçülük merkezinin eğitim merkezinin hayvancılığın gelişmesine, kaliteli hammadde elde edilmesine için gerekli olan yemin üretilmesine, damızlık yetiştiriciliğine ve doğal sütün üretilmesine kadar bir çok birimleri barındıran komple bir yatırım olduğunu söyleyen Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Aldığımız teşviki Aksaray projemizin entegrasyonunda kullanıyoruz" diyor.
Ekonomist