05 / 05 / 2024

Projelerin sosyal alanları sınırı ne kadar zorlayabilir

Projelerin sosyal alanları sınırı ne kadar zorlayabilir

Sosyal yaşam alanları daha ne kadar ilerler, tahmin etmek zor... Bu sözler, Türkiye'nin en iddialı gayrimenkul projeleri ve onların iddialı sosyal yaşam alanlarını yaratan isimlerin ortak görüşü...



Bugün projelerinde bir tatil köyü hissiyatı yaratan bu isimler, bu alanlarda sınırların daha ne kadar zorlanabileceği hakkında kestirimde bulunamıyorlar.

SOSYAL DONATIYA YER VEREN BİZ OLDUK

ALİ AĞAOĞLU/ Ağaoğlu şžirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

'Türkiye 'de nitelikli konut projelerinde sosyal donatı alanlarına ilk yer veren firma biziz. 1998 yılında gerçekleştirdiğimiz Ümraniye 'deki My City bunun ilk örneği oldu. Bundan sonra da ‘My ' konsepti ile yolumuza devam ettik. Her projede farklı uygulamalarımız oldu. Bundan sonra da her projede farklı uygulamalar ve 5 yıldızlı otel konforu ile yolumuza devam edeceğiz. Bizden bu örnekleri alan diğer firmalar kendileri de bir şeyler ekleyerek projelerini gerçekleştiriyorlar.'

DAHA NEREYE GİDER, BİLEMİYORUM

SÜLEYMAN çETİNSAYA/ Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

'Biz her türlü aktivitenin gerçekleştirilebileceği alanlar, hamamlar, sergiler salonları, ticari merkezler, yüzme havuzları, bu imkanları kolayca kullanabilecekleri bölümler gerçekleştirdik. şžu anda ticari üniteleri, eczaneleri ve sağlık konusunda hizmet verecek diğer birimleri 24 saat açık tutuyoruz. Yani insanlar tatil köyü gibi 24 saat sitelerinden dışarı çıkmadan her türlü ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.   Siteler bir anlamda dışa kapalı yaşam merkezleri oluyor. Bu kadar imkandan sonra gelecekte ihtiyaç ve beklentiler nereye gider, doğrusu bilemiyorum.'

çEşžİTLENEREK, DEVAM EDER

BÜLENT ATAMAN/ Ataman İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

şžu anda yaptığımız projede kütüphane, tiyatro salonu, kapalı havuz, tenis kortu, çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor alanları bulunuyor. Bunun ötesinde insan ihtiyaçları gelişiyor ve değişiyor. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda lokasyona bağlı olarak örneğin tatil köylerindeki gibi farklı çocuk oyun alanları, su oyunları gibi alanlar kurulabilir. Bir de 1+1 tipi konutlarda yaşayan kesimin ihtiyaçları doğrultusunda otel ve rezidans hizmetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu tür hizmetler doğal olarak maliyet getiriyor. Bu yükü aidatlara yansıtmadan hizmetlerin dışarıdan alınmasını organize eden sistemler kurulması gerektiği kanaatindeyim. Bunlara ek olarak hizmet anlayışının çeşitlenerek devam edeceği kanaatindeyim.

TAHMİN ETMEK OLDUKçA ZOR

UĞUR DUMANKAYA/ Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

Dumankaya İnşaat olarak inşasına başladığımız tüm projelerde, daire sahiplerine maksimum hizmeti vermeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda Dumankaya Pusula ve Dumankaya IQ gibi birçok projeyi hayata geçirdik. Dumankaya Pusula ile birlikte daire sahipleri satıştan tapudan satış sonrası hizmetlere, ev kiralamadan döşemeye, yaşama alanlarındaki ortak sorumluluklardan bireysel yükümlülüklere, vergi ödemelerinden lobi hizmetlerine kadar danışabileceği geniş bir enformasyon ağı hizmetine sahip oluyor. Dumankaya IQ 'da ise tasarladığımız üstün ev teknolojileriyle daire sahipleri eksiksiz bir bilişim altyapısı ile kusursuz bir güvenlik, en üst düzeyde konfor ve yepyeni sosyal olanaklara sahip olurken, çevreye olan duyarlılığıyla da benzerlerinden ayrılıyor. Bu veriler doğrultusunda sosyal donatıların nasıl bir içeriğe bürüneceğini şu an için tahmin etmek yeterince zor, sunduğumuz imkan ve olanaklar ile daire sahiplerinin memnuniyetlerini maksimum düzeyde tutmaya çalışıyoruz.    

BİZ DÜşžÜNCELERİMİZİ REALİZE ETTİK

İSMAİL ÖNCEL/ Selçuklu Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Yoğun şehir yaşamı i erisinde bireyler haklı olarak evlerinin çevresinden uzaklaşmadan trafiğe girmeden alışveriş yapmak, spor faaliyetlerinde bulunmak, hobilerini gerçekleştirebilmek,   kültürel etkinliklere katılmak istiyorlar. Bunları da yemyeşil bir çevrede ve bir site yapılanması içerinde gerçekleştirmeyi arzu ediyorlar. Biz Rings İstanbul projesiyle bu anlamda en iddialı proje olduğumuza inanıyoruz. Kapalı ve açık yüzme havuzlarımız, teniz kortumuz, mini golf ve squash alanımız, kafelerimiz, restaurantımız, seçkin markaların yer alacağı AVM 'miz, korumuz, çocuk oyun alanımız, parklarımız, meyve bahçelerimiz, kat bahçelerimiz ile sektörde çıtayı çok yukarılara koyduk. Kendimiz nasıl bir yerde yaşamayı arzu ediyorsak, öyle bir proje yarattık. Düşüncelerimizi Rings İstanbul 'da realize ettik.

İşžLETME GİDERLERİ AZALMALI

ALTAN ELMAS/ Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye 'de mortgage olarak tanımladığımız krediler ile konut edinme yaşı 55 'lerden 35 'lere kadar inince sosyal donatılar da vazgeçilmez oldu. çünkü bu kadar genç bir kesim ev değiştirince bir apartman dairesinde oturmak yerine içinde oyun sahaları, sağlık merkezleri, alışveriş imkanı olan ve sosyalleşebileceği bir sitede yaşamak istiyor.

Fakat bununla birlikte rekabetin getirdiği büyük kullanım alanı veya işletme maliyetleri kullanıcılar için ciddi bir gündem maddesi. Biz Sur Yapı olarak geliştirdiğimiz projelerde sosyal donatı alanlarının maliyetini düşüren, yeşil enerjinin kullanıldığı sistemler kuran bir yaklaşım sergiliyoruz. Yeşil enerjinin yatırımını şirketimiz üsteleniyor ve 10 yılda yatırımlar kazanca dönüşüyor. Bu tür alanların gelecekte makul seviyelerde işletme giderleri ile yönetilecek olması, bu konuda bizim en önemli öngörümüz.

ÖLçEKLER çOK DAHA BÜYÜR

LEVENT EYÜBOĞLU/ Turkmall Ceo 'su

Gelecek yıllarda hizmetler artacak
Günümüz tüketicileri evin konumu ve fiyatı haricinde aslında daha çok yaşam alanlarına bakarak ev alma eğilimindeler. 2000 'li yıllarda sadece açık havuz bulunan siteler lüks site sayılırken,   artık bir çok spor alanından bahsetmek mümkün.   Projelerde açık-kapalı yüzme havuzu, fittness salonu,   sauna buhar odası, hamam, kafe, spor alanları, koşu parkurları, market, kuaför, kreş gibi donatı alanları olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.   Bu donatı alanlarını barındırmayan projeler bilinçli müşteriler tarafından tercih edilmiyor.   Buna ek olarak concierge, house keeping , kuru temizleme, vale parking gibi residence hizmetleri de konut projesinin büyüklüğüne ve hedef kitle kriterlerine bakılmaksızın neredeyse her projede müşterilere sunulmaya çalışılıyor. Bu durum rekabetin çok fazla olduğu konut sektöründeki oyuncuları yeni donatı arayışlarına yöneltiyor. Günümüzde sitede yaşayan bir kişi dışarıya çıkmadan yemeğini yiyip, spor ve alışveriş imkanından faydalanabiliyor. Son 10 senede tüketicilere sağlanan sosyal olanakların tahmin edilemeyecek düzeyde geliştirildiği göz önünde bulundurulduğunda, bu olanakların gelecek yıllarda çok daha   büyük ölçüde gelişeceği aşikar.


Geri Dön