Ekonomi

Promosyon güncellemesi yapılacak mı? 15 bin 250 lira promosyon almışlardı!

Promosyon sözleşmelerindeki rakamların yüksek enflasyon karşısında günceliğini yitirdiği, bankaların ise karlılık rekorları kırarken bu karlarını çalışanlarla paylaşılması isteniyor.Çalışanlar genellikle 3 yıl için imzalanan ve yüksek enflasyon ortamında güncelliğini yitiren promosyon sözleşmelerinin yeni rakamlarla yenilenmesi isteniyor

Bankaların işyerleriyle yaptıkları promosyon anlaşmalarında güncel rakamlar 20 bin lire 50 bin lira arasında değişiyor. Çalışanlar genellikle 3 yıl için imzalanan ve yüksek enflasyon ortamında güncelliğini yitiren promosyon sözleşmelerinin yeni rakamlarla yenilenmesi isteniyor.

Banka promosyonunun yenilenmesi için imza kampanyası yürüten HABER-SEN, özellikle 2022 öncesi promosyon anlaşması yapılan işyerlerinde hak kayıpları oluştuğunu ifade etti. Sendika, PTT'ye promosyonların güncellenmesi için çağrıda bulundu. Basın Yayın İletişim ve Posta Hizmetleri Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), Haziran 2021 öncesi 3-5 yıl için imzalanan promosyon sözleşmeleriyle emekçilerin eline 3-5 bin lira arasında ek gelir geçtiğini belirterek bu rakamın güncellenmesi gerektiğini ifade etti.

15 BİN 250 TL PROMOSYON ALMIŞLARDI

2022 yılının Haziran ayında yenilenen promosyon ihalesi sonucunda PTT ile Ziraat Bankası arasında protokol imzalandığını ve PTT çalışanlarına 15 bin 250 lira promosyon ödemesi yapıldığını dile getiren sendika, yüksek enflasyon nedeniyle bu rakamın da güncelliğini kaybettiğini belirtti.

PROMOSYON RAKAMLARI 20-50 BİN TL ARASINDA

Yeni dönemde yapılan banka promosyon sözleşmelerinde rakamların 27 bin ila 50 bin lira arasında değiştiğine işaret eden sendika, PTT Genel Müdürlüğü'ne çağrıda bulundu.Sendikanın açıklamasında bir çok kamu kurumunun, eski promosyon anlaşmalarını tek taraflı olarak iptal ederek yeni anlaşmalar yaptığı ifade edilerek, Haber-Sen olarak defalarca PTT Genel Müdürlüğü'ne promosyonun güncellenmesi hakkında yazılar yazılmasına rağmen bu güne kadar somut bir adım atılmadığı ifade edildi.Söz konusu taleplerin Kamu Denetleme Kurumu'na da iletildiği dile getirilen açıklamada, kurumun benzer konu hakkındaki tavsiyelerine de atıfta bulunuldu.

"BANKALAR KARLARINI PAYLAŞSIN"

Bankaların artan devasa karlarında işçi ve emekçilerin kendilerine yatırılan maaş ve her türlü ücretlerinin değerlendirilmesinin de etkili olduğu kaydedilen açıklamada, ücretler üzerinden bankaların elde ettiği kardaki çalışan paylarının verilmesinin istendiği ifade edildi. Açıklamada, "Ücretler üzerinden bankaların elde ettiği kardaki payımızı istiyoruz. Bu nedenle PTT bir an önce promosyonları güncellesin diyoruz. Biz emekçiler her geçen gün daha da yoksullaşırken, ücretlerimiz enflasyon karşısında bir mum gibi erirken seyirci olmayacağız. Emeğimizin üzerinden her kim nemalanıyor ve kârına kâr katıyorsa biz de kazandırdığımızın karşılığında hakkımız olanı istemekten geri durmayacağız" ifadesi kullanıldı.