Sektörel

Propa'dan iki yeni proje geliyor!

Son iki yılı yatırım yaparak geçirdiklerini söyleyen Propa Genel Müdürü Can Özçiçek, 2017 yılında, şu an devam etmekte olan Propa Vista ve Propa Plus projelerini tamamlayacaklarını ve iki yeni projeye daha başlayacaklarını söylüyor.


Son iki yılı yatırım yaparak geçirdiklerini söyleyen Propa Genel Müdürü Can Özçiçek, 2017 yılında, şu an devam etmekte olan Propa Vista ve Propa Plus projelerini tamamlayacaklarını ve iki yeni projeye daha başlayacaklarını söylüyor. Özçiçek, uzun vadeli hedefleri konusunda ise "Gayrimenkul sektöründe Propa'yı lider beş marka arasında göreceğiz" diyor.


"SOSYAL YAŞAM ALANLARI YARATIYORUZ"



Propa, 1973 yılından bu yana inşaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteriyor. Gayrimenkul yatırımı, projelendirme, inşaat, satış-pazarlama, tesis yönetimi gibi gayrimenkulün tüm süreçlerinde yer alan şirket, ağırlıklı olarak konut ve ofis projeleri tasarlıyor. Yatırım kararı alırken özellikle ulaşım altyapısını takip ettiklerini ve şehrin merkezi lokasyonlarını tercih ettiklerini belirten Propa Genel Müdürü Can Özçiçek, "Propa'yı tasarım ve inovasyon odaklı bir yaşam stili markası olarak konumluyoruz. işlevsel, sürdürülebilir ve sosyal olan yaşam alanları yaratma odaklıyız." diyor.

2015 ve 2016 yıllarının kendileri için bir yatırım yılı olduğunu ifade eden Özçiçek, satın almalara ilişkin gerçekleştirdikleri yatırım tutarının 130 milyon TL olduğunu söylüyor. 2016 yılında cirosunda yüzde 270'lik artış olan şirketin bu büyümeye ulaşmasında, yeni yatırımlarının üretime dönüşmesi etkili oldu. Şirketin Zin-cirlikuyu ve Kartal'da inşaatı devam eden iki yeni projesinin ise 2017 yılında tamamlanması öngörülüyor. Yine 2017 yılı hedefleri arasında, Levent ve Kartal'da iki yeni projenin yapımına daha başlanması planlanıyor.

Şirketin uzun vadeli planları arasında ise kendi kulvarında, sektörün ilk beş markası arasına girmek var. "2023 hedefimiz şu an 400 milyon TL civarında olan aktif büyüklüğümüzü 1 milyar TLye çıkarmak" diyen Can Özçiçek Propa'nın devam eden projelerini ve yeni yatırım planlarını Capital'den Nil Dumansızoğlu'na anlattı... 


-Propa için 2016 yılı nasıl geçiyor? Yıl sonu için tahminleriniz nedir? Geçen yıla göre cironuzda, büyüme oranınızda nasıl bir değişiklik oldu?

2015 ve 2016 bizim için yatırım yılı oldu. Satın almalara ilişkin gerçekleştirdiğimiz yatırım tutarı 130 milyonTL oldu. Bu tutara proje ve inşaat harcamaları dahil değil. Geçen yıla göre 2016'da ciromuzda yüzde 270'lik artış oldu. Yani şirket 2,7 kat büyüdü. Bu büyümenin nedeni de yeni yatırımlarımızın üretime dönmesi oldu.

Son bir yıl, özellikle konjonktürel gelişmelere bağlı olarak zor bir yıl oldu. Şirket olarak ihtiyatlı iyimser bir strateji uyguluyoruz. Risk algımız yüksek. Temkinli davranıyoruz ama yatırımlarımıza devam ediyoruz.


-Yapılan yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?

Geliştirme amaçlı iki arsa aldık. Birincisi, Zincirlikuyu'da Atılım iş Merkezi. İkincisi ise Kartal'da Yakacık Valf fabrikası, iki satın alma için 75 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. ikisi de kentsel dönüşüm kapsamında projelendirildi, projelerin yapımına başladık.

Geliştirme amaçlı alınan gayri-menkuller haricinde yatırım amaçlı satın aldığımız gayrimenkuller de satın aldık. Propa'nın kurumsal kiracılardan düzenli kira geliri elde ettiği bir portföyü var. Her yıl bu portföyü büyütüyoruz. Portföyümüzdeki gay-rimenkulleri Tesis Yönetim şirketimiz yönetiyor. 2016'da 55 milyon TL yatırımla 3 bin 370 metrekare kiralanabilir alana sahip sekiz ofis mülkünü portföye dahil ettik.


-Devam eden ve tamamlanan projelerinizden bahseder misiniz?


Son tamamlanan üç projemiz;

Propa Aura, Propa Ofis ve Propa Pla-za. Üç projede de doluluk oranı şu an yüzde 100.

Devam eden iki projemiz var. Zincirlikuyu'da konumlanan Propa Plus, butik bir rezidans projesi. 38 tane rezidans daireden oluşuyor. Şu anda inşaatı yüzde 60 düzeyinde, önümüzdeki mart ayında tamamlanacak. Satışların da yüzde 85'i tamamlandı.

İkincisi ise Kartal'da konumlanan Propa Vista, 246 ev, 13 mağazadan oluşuyor. Konut-ofis-AVM fonksiyonlarını bünyesinde barındıran karma nitelikli bir proje. E-5 üstünde, metro ve toplu taşıma duraklarına 100 metre mesafede konumlanan proje, ulaşım açısından çok güçlü bir noktada. Burada ciddi bir insan sirkülasyonu var. Biz bunu da değerlendirerek insanların burada bir buluşma noktası olarak kullanabileceği, dükkanların, kafelerin olduğu bir meydan tasarladık. Bu projeyle ayrıca kamusal fayda da sağlayacağız.


-Sektördeki yeriniz hakkında bilgi verir misiniz? Sizin diğer oyunculardan farkınız ne?

Propa’yı tasarım ve inovasyon odaklı yaşam stili markası olarak konumluyoruz. Daireleri dört duvar bazında düşünmüyoruz. Tasarladığımız projelerde yaşamın nasıl olacağını senaryolaştırıyor ve tasarıma oradan başlıyoruz, işlevsel, sürdürülebilir ve sosyal olan yaşam alanları yaratma odaklıyız. Yüzme havuzu, spor salonu artık her yerde var. Klasik sosyal tesisler dışında hobi alanları yaratıyoruz. Örneğin mutfak atölyesi, müzik odası gibi...

Ayrıca "gerektiğinde büyüyen ev" olarak tanımlayabileceğimiz 'Plus' adlı konseptimiz var. Eskiden evlerde misafir odaları olurdu ve oraya kimse giremezdi. Artık günümüzün modern yaşamında evlerde

atıl kalacak odalar istenmiyor. Biz de misafir evleri oluşturduk. Yatılı misafirlerinizi, çok uygun fiyatlara bu evlerde konaklatabiliyorsunuz.


-Markalaşma konusunda ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Reklamla marka olunmaz. Hedef kitlenize ve tüm paydaşlarınıza dokunuyor olmanız lazım. Biz bunun için 1.000 metrekare büyüklüğünde bir alanda Propa Deneyim Merkezi kuruyoruz. Şu an projelendirmesi bitti, üç ay içinde de bitirmeyi planlıyoruz.

Burası çok fonksiyonlu bir merkez. içinde bir etkinlik alanımız var. Tüm paydaşlarımıza yönelik etkinlikler yaparak tasarımlarımızı paylaşıyoruz. Alanında fikir önderi olan kişileri davet edip deneyimlerini paylaşabilecekleri bir platform bulunuyor.

Burada ayrıca Propa Atölye kısmı var. Üniversitelerin mimarlık, endüstriyel tasarım gibi bölümlerinde okuyan öğrenciler istedikleri zaman gelip ücretsiz çalışabiliyor. Propa Atölye'yi kendilerine ait bir kuluçka merkezi gibi kullanabiliyorlar. Tasarımlarını sergileyebildikleri bir sergi alanımız bulunuyor. Bu atölyeyi ile-riki dönemlerde akademiye dönüştürmek gibi bir hayalimiz var.


-Sürdürülebilirlik konusunda çalışmalarınız var mı? Bu konuda bugüne kadar neler yaptınız ve bundan sonra neler yapmayı planlıyorsunuz?

Bizim tasarımlarımızda sürdürülebilirlik olmazsa olmazlardan biri. Ekonomik, çevresel ve sosyal açılardan bakıyoruz. Doğal kaynakların kullanımı ve çevresel kaliteye katkıyı ön planda tutuyoruz. İstanbul'un bildiğiniz gibi genel yapı stoku ve dokusu yenilenmeye muhtaç.

Yeşil bina konusunda, LEED ser-tifikasyon başvurularımızı projelerimizde yapıyoruz ve her projede bu kriterlere uyum sağlamaya çalışıyoruz. Bunlar, ileride sizin projelerinizi direkt etkiliyor. Yurt dışı hedefleri olan bizim gibi şirketler için LEED sertifikasının olması da belli bir disipline uyduğumuzu gösteriyor.


-Bugüne kadar ödül aldınız mı?

Bugüne kadar hiçbir yarışmaya katılmadık. 2017 için birkaç davet aldık ve katılım programımızı yaptık. Ocak ayında üniversitelerin mimarlık ve endüstri tasarımı bölümü öğrencilerine yönelik geniş kapsamlı bir yarışma düzenleyeceğiz. 10 fikir, 10 tasarımcı, 10 proje. Şu an üniversite hocalarımızla görüşüyor ve jüri planlamamızı yürütüyoruz. 


“HEDEF 1 MİLYAR TL BÜYÜKLÜĞE ULAŞMAK"

"2017 yılında öncelikle devam eden Propa Vista ve Propa Plus projelerini tamamlayacağız. Bunun dışında iki yeni projeye daha başlamayı düşünüyoruz. Bunlardan biri Levent'te diğeri Kartal'da olacak. Satın alınacak arsalar konusunda görüşmelerimiz devam ediyor.


İLK BEŞ'E GİRECEĞİZ 


Propa olarak öncelikli hedefimiz ciroda sağlıklı ve istikrarlı büyümemizi sürdürmek. 2018'de tahvil ihracı planımız var, çalışmaları sürüyor. 2023 için finansal hedefimiz, şu an 400 milyon TL civarında olan aktif büyüklüğümüzü 1 milyar TL'ye çıkarmak. Gayrimenkul sektöründe Propa'yı lider beş marka arasında göreceğiz.


"AMERİKA İLE GÖRÜŞÜYORUZ"


Kartal'ın, düzenli planından dolayı proje geliştirmeye uygun bir yapısı var. İstanbul'da metro ve anayollar nereye uzanırsa orası gelişir. Ulaşım projeleriyle Kartal uzak bir semt olmaktan çıkarak cazibe merkezi haline geldi. Biz de 2017’nin ilk çeyreğinde, yine E-5 aksı üzerinde başka bir arsa satın alıp yeni projelere devam etmeyi düşünüyoruz. 


YURTDIŞI PLANLARI 

Yurtdışında da proje yapmayı düşünüyoruz. Amerika'da Brooklyn ve San Diego'yla bu konuyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Ancak yurt dışında farklı iş yapış biçimleri, mevzuat ve kültür var. Seçici davranmak ve iyi bir planlama yapmak gerekiyor. Biz şu an bu aşamadayız."



Nil Dumansızoğlu/Capital