Eğitim

Proton Terapi Merkezi başka ülkeye kurulacak!

Çanakkale'ye inşa edilmesi planlanan ''proton terapi'' merkezi valilik tarafından iptal edilmesi üzerine başka bir ülkeye kurulacak

Kızılay'ın ABD'li bir firma ile Çanakkale'ye inşa etmeyi planladığı ''proton terapi'' merkezi, arsa tahsisinin valilik tarafından iptal edilmesi üzerine başka bir ülkeye kurulacak.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 yıl önce Dominik Cumhuriyeti'nde yaşanan sel felaketi sonrasında bu ülkeye Kızılay olarak yardımda bulunduklarını anımsattı.
Yardım götüren ekiptekilerin, uçakta dünyanın önde gelen finans şirketlerinden birisinin patronu olan Daniel Mejia ile tanıştıklarını belirten Küçükali, ''Mejia, Türkiye'deki bir kurumun, Dominik Cumhuriyeti'ne yardım götürüyor olmasından çok etkilendi ve bir süre sonra telefonla beni aradı. Türkiye'de nasıl bir yatırım yapabileceklerini sorması üzerine çalışma yürüttük'' dedi.

Küçükali, yapılan çalışma doğrultusunda, dünyada sadece altı yerde olan ve kanser tedavilerinde kullanılan proton terapi yönteminin uygulanacağı merkezin yedincisinin Mejia'ya ait şirket tarafından Türkiye'de kurulmasına karar verildiğini ifade ederek, ''Çanakkale'de Valiliğin bize tahsis ettiği arsada merkez yapılması kararlaştırıldı ve gerekli çalışmalar yürütüldü. Bu yıl içinde gerçekleştirilecek yatırım, maalesef aleyhte gelişen bir durum nedeniyle yapılamadı. Valilik arsa tahsisini iptal etti'' diye konuştu.

YABANCI SERMAYENİN GELMESİNDE SABIRLI OLUNMALI

Valiliğin sermayenin gecikmesinden rahatsız olduğunu vurgulayan Küçükali, şöyle devam etti:
''Daha dünya krizi konuşurken, tabiki ilgililer de paranın toparlanması işini halletmeye çalışıyorlardı. Ama maalesef valiliğin arsa tahsisini iptal etmesi dolayısıyla ülkemiz böyle bir hizmeti bundan sonra alamayacak. Bu merkez yapılamayacak. 260 milyon avroluk yatırım başka bir ülkeye kaydı. Halbuki yabancı sermayenin gelmesinde sabırlı olması lazım gelen işler. Bunlara böyle 'gelecekseniz gelin' diyemeyiz. Bu nazlı bir iştir, para getiriyor size insanlar. İlk etapta 260 milyon avro yatırım yapacaklardı. Bu çok ciddi bir yatırımdır. Tabi ki sonrasında sağlık turizmi gelişecek 5 yıldızlı oteller zinciri oluşacaktı. Böyle bir gelişme oldu bundan dolayı üzüldük.''
Proton tedavi yönteminin, kanser tedavisinde hücreye nokta atışı yapılan yeni bir tedavi yöntemi olduğunu ifade eden Küçükali, ''Bu yöntem, kanserin iyileşmesinde yüzde 90'ın üzerinde etkili. Amerikalılar tarafından bu merkez dünyada 11 yere kurulacak. Ancak ülke olarak biz bu şansı kaçırdık'' dedi.

FİRMA PROTOKOLE UYMADI

Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık ise protokolün imzalanmasının ardından belirtilen sürede herhangi bir işlem yapılmadığı için tahsisin iptal edildiğini bildirdi.
Geçtiğimiz yıl imzalanan protokolün ardından, firmaya bir süre verildiğini anımsatan Atalık, ''Bu süre zarfında çalışmalara başlamadılar, bunun üzerine ek süre verdik, ancak hiç gelen giden olmadı. Bu nedenle arsa tahsisini iptal ettik'' dedi.
Firmanın, bu yatırımı yapmak istemesi halinde arsa tahsisini yeniden yapabileceklerini bildiren Atalık, ''Protokolü imzaladıktan sonra, kamu arsasını bloke ediyorlar. Belirtilen sürede yapılmadı, bu arsayı dolu tutamayız, bu sırada gelebilecek yatırımcıların önünü açmamız gerekir. Tekrar ediyorum, gelmek isterlerse, bu tesisi yapmak isterlerse tahsisi yaparız, gelsinler, yatırımlarını yapsınlar'' diye konuştu.
AA