Prusias ad Hypium antik kentindeki kazılar sürecek!
Karadeniz' in " Efes " i olarak bilinen, 1. yüzyıl da Konuralp beldesinde yapıldığı belirtilen Prusias ad Hypium antik kentteki tiyatroda kazı çalışmaları devam edecek
Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, "Prusias ad Hypium'' antik kentinde geçen yıl başladıkları kazı çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, "Hep beraber Batı Karadeniz'in Efes'ini gün yüzüne çıkartacağız" dedi.
Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konuralp Müzesi ve DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nün ortaklaşa çalışmasıyla yürütülen kazılara Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün bütçe ayırdığını söyledi.
Çalışmaların hızlanarak devam edeceğini belirten Ayengin, şöyle konuştu:
"Geçen yıl sahne binası ve çevresinde çalışmalar yaptık. 'Kavea' ve orkestra alanında çalışmalar yapmıştık. Bu sene ise daha çok 'kavea' kısmındaki erozyondan dolayı orada bir konsültasyon çalışması yapmayı düşünüyoruz. Yine sahne binasında yapılan çalışmalara devam edilecek. 'Şimdiden bu sene de güzel bir sezon bizi bekliyor' diye düşünüyorum. Sahne binasının detaylarının daha da ortaya çıkması, oradaki dolguyla alakalı. Dolgu olduğu için onun kaldırılması gerekiyor. Kaldırıldıktan sonra 'kavea' kısmına girişlerde sağda ve solda bulunan tonozlu yapılar aşağıya inecek. Orada da yüksek miktarda erozyondan kaynaklı dolgu tabaka var. Tiyatro yamaca yaslı.
Yoğun yağmur ve kardan dolayı devamlı toprak akımı var. Buradaki dolgu toprağını kaldırdığınız zaman, tiyatro kendini çok daha iyi gösterecek. Gelen turisti çok daha iyi etkileyecek pozisyona gelecek. Bunun için bu dolgu toprağı kaldırmamız lazım. Özellikle 'kavea' yani oturma kısmındaki erozyondan dolayı kaymaları da engellememiz lazım. Bu sene acil olarak ilk yapacağımız çalışmalar bunlar."
- "Bitinya bölgesinde Roma dönemi için en iyi korunmuş tiyatro alanı"
"Karadeniz'de bu kadar iyi korunmuş Roma dönemine tarihlendirilen bir tiyatro yapısı yok" diyen Ayengir, "Gerçekten biz çok şanslıyız. Bizim tiyatromuz Bitinya bölgesinde Roma döneminde en iyi korunmuş tiyatro alanı olduğu için çok önemli bir kazı. Bu çalışmaların sonuçlarının hem arkeolojik bilim dünyasına getirileri çok fazla olacak hem de Düzce, turizm açısından çok daha önemli bir potansiyele ulaşacak" diye konuştu.
Ayengin, kazı çalışmalarının heyecan yarattığını anlatarak, "Hep beraber Batı Karadeniz'in Efes'ini gün yüzüne çıkartacağız" dedi.
AA