Ekonomi

Putin doğalgaz planını duyurdu: Doğalgaz fiyatları uçtu!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri ve AB'ye gerçekleştirilen mal tedariğinde ödemenin dolar ya da Euro üzerinden almanın anlam taşımadığına vurgu yaptı ve “Dost olmayan ülkelere doğalgaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Putin, başkent Moskova’da devlet yetkilileriyle yaptığı toplantı kapsamında, yaptırımlardan etkilenen Rus ekonomisiyle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri ve AB'ye gerçekleştirilen mal tedariğinde ödemenin dolar ya da Euro üzerinden almanın anlam taşımadığına vurgu yaptı ve “Dost olmayan ülkelere doğalgaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Putin, başkent Moskova’da devlet yetkilileriyle yaptığı toplantı kapsamında, yaptırımlardan etkilenen Rus ekonomisiyle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. 

Batılı ülkelerin, Rus varlıklarını dondurmak suretiyle gayrimeşru adımlar attığına dikkat çeken Putin, “Batı aslında kendi para birimlerine yönelik güveni zedeledi. Şimdi herkes dolar ve avro cinsinden yükümlülüklerin yerine getirilemeyebileceğini biliyor” açıklamasında bulundu. 

Putin, Rusya’nın ihracat kapsamındaki ödemeleri Euro ve dolar ile almasının bir anlam taşımadığına dikkat çekerek, “ABD ve AB’ye mallarımızı tedarik ederken ödemeleri dolar, avro ve bazı para birimleri üzerinden almanın artık bizim için hiçbir anlam ifade etmediği açıktır. Dost olmayan ülkelere doğalgaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Bu kapsamdaki değişikliğin sadece ödemelerdeki para biriminde değişikliğe neden olacağının altını çizen Putin, “Rusya, daha önce imzalanan sözleşmelerde belirlenen fiyat ve hacim esaslarına göre doğalgaz arzını sürdürecektir. Bazı meslektaşlarımızın aksine, güvenilir bir ortak ve tedarikçi olarak ticari itibarımıza değer veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Putin, doğalgaz satışı kapsamında ödemelerin rubleye çevrilmesiyle ilgili sürece start verilmesi amacıyla Rus hükümetine ve Gazprom’a gerekli talimatları verdiğini de belirtti. 

Ruble değerlendi

Rus hükümeti tarafından, Rusya'nın “dost olmayan” ülkeler listesine 7 Mart 2022 tarihinde onay verilmişti. Kabul edilen bu listede, Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna, AB ülkeleri, Japonya, Birleşik Krallık, İsviçre, Güney Kore ve Singapur gibi ülkelere ek olarak Rusya’ya karşı yaptırımda bulunan 15 ülkenin daha ismi bulunuyor. 

Putin tarafından yapılan bu açıklamanın ardından dolar/ruble paritesi yüzde 3’e yakın düştü ve 3 Mart 2022'den bu güne ilk kez 100’ün altına düştü.

Doğalgaz fiyatında sert artış

Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un açıklamalarının ardından Avrupa’da 97 Euro'dan güne başlayan doğalgazın megavatsaat fiyatının yüzde 22,42 yükseldiği ve 118,75 avro olduğu görüldü.

Avrupa’da en yüksek derinliğe sahip Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de işlem gören Nisan vadeli gaz kontrat fiyatının bugün megavatsaat başına 97 avrodan açıldığı belirlenerek, 100 avro seviyesiniden geriye geldiği görüldü.

Scholz, Batı ülkelerinin Rusya’ya ilişkin yaptırımlarının yansımalarının ortaya çıktığına dikkat çekti ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkenin saldırgan tutumunu bitirmemesi durumunda yakında daha da sert tedbirler uygulayabileceklerinin altını çizdi.

Doğalgaz desteği nasıl alınır? Doğalgaz destekleri hesaplara yattı mı?

Doğalgaz fatura desteği başvurusu nasıl yapılır? Mart ayı doğalgaz yardımı ne zaman ödenecek?

Son dakika! Petrolün varili 120 dolar oldu! Akaryakıta bir zam daha mı geliyor?