06 / 05 / 2024

Putin'in öfkesi Rusya'daki Türkleri endişelendiriyor!

Putin'in öfkesi Rusya'daki Türkleri endişelendiriyor!

Rus uçağının düşürüldüğü 24 Kasım'dan beri bıçak sırtında yaşayan Rusya'daki Türkler giderek daha fazla endişe hissediliyor. Putin basın toplantısında konuştukça, Rusya'daki Türkler arasında umutlar azaldı




Rus uçağının düşürüldüğü 24 Kasım'dan beri bıçak sırtında yaşayan Rusya'daki Türkler giderek daha fazla endişe hissediliyor. 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel basın toplantılarının 11'incisinde 1400 Rus ve yabancı gazeteciden 32'sinin toplam 47 sorusuna üç saat 10 dakika yanıt verdi. En çok zaman ayırdığı konulardan biri Türkiye oldu. 


Putin konuştukça, onu dikkatle dinleyen Rusya'daki Türkler arasında umutlar azaldı, "bavulları toplama zamanının yakında gelebileceği" kaygısını yaşayanlar çoğaldı. 


BBC Türkçe'nin haberine göre, yerel yönetimlerin Türk şirketleri, öğrencileri ve vatandaşları üzerinde artan denetim ve sınır dışı baskısı gündemde. İlişkiler yolundayken Rusya'daki Türkler büyük ölçüde "ayrıcalıklı ülke vatandaşı" muamelesi görüyordu. Turistik ziyaretlerde vize olmaması, ticari amaçla gelenlerin bile turist gibi serbest giriş yapmaları, çalışma ve oturma izinleri konusunda görece hoşgörü, şirket denetimleri ve para transferleri konusunda rutin zorluklardan fazlasının yaşanmaması gibi durumlar, kriz ile birlikte bir anda bitti. Artık Türk şirketleri ve vatandaşları, her konuda "sıfır tolerans" uygulanan bir ülke kategorisine sokuldu. 


Bu arada Rusya'da "kara para aklama" gerekçesiyle başlatılan operasyonunda gözaltına alınan Türklerle ilgili Rus medyasına ilk kez ayrıntılı bilgi ve görüntüler verildi. NTV televizyonun yayınladığı habere göre, illegal para transferi ile suçlanan şirketin sahibi ve yöneticisi olduğu belirtilen Levent Endam adlı işadamı, Moskova'da gözaltına alınanlar arasında bulunuyor. Habere göre soruşturmada beşi Türk vatandaşı sekiz kişi gözaltına alındı. Levent Endam'ın Rusya merkezli şirketi Portal Group, aralarında restoran zinciri ve tanınmış giyim markalarının da bulunduğu birçok şirketin temsilciliğini yürütüyordu. 

Öte yandan Rusya İçişleri Bakanlığı ve Rusya Federal Güvenlik Servisi yetkilileri Moskova'da Garanti Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi şubelerinde arama yaptı.

Halk Putin'i destekliyor


Bu arada yapılan anketler. Kremlin politikalarına yaygın halk desteği olduğunu gösteriyor. 

VTsiOM anketinde katılımcıların yüzde 80'i Türkiye'ye yönelik yaptırımları doğru buluyor. Yaptırımları "faydasız" bulanların oranı sadece yüzde 8. 


Dünya



Geri Dön