Qend İstinye'de LLED for Homes adayı!
Qent İstinye, yeşil ile iç içe, klasik anlayışın “ güzel ve yalın ” değerleriyle tasarlanan, “müstakil ama birlikte” anlayışıyla çağdaş bir kent yaşamı modeli sunuyor...
TOYA Yapı ve Dilek Gayrimenkul ortak girişimi ile İstanbul’un en güzel semtlerinden İstinye’de inşa edilen Qent İstinye, doğayı koruyan, enerji tasarrufu sağlayan, düşük karbon salınımı ve yüksek enerji verimliliğine sahip bir yapıda inşa edilmesi dolayısıyla Türkiye’de çok az örneği olan yeşil bina sertifikası LEED® for Homes™ adayı oldu.
TOYA Yapı ve Dilek Gayrimenkul ortak girişimi ile İstanbul Boğazı sırtlarında, sadeliği ve çevreye uyumu ile öne çıkan Qent İstinye, yeşil ile iç içe, klasik anlayışın “güzel ve yalın” değerleriyle tasarlanan, “müstakil ama birlikte” anlayışıyla çağdaş bir kent yaşamı modeli sunuyor.
Mimari Tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık, iç mekan tasarımları da dünyaca ünlü Porsche Design Studio tarafından gerçekleştirilen Qent İstinye, düşük karbon salınımı ve yüksek enerji verimliliğine sahip yapısı ile bir yandan doğayı korurken diğer yandan enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni yaşam alanları yaratırken gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı amaçlayan Qent İstinye, çevreye duyarlı, geleceğe saygılı yapısı dolayısıyla USGBC (U.S. Green Building Council / ABD Yeşil Bina Konseyi) tarafından verilen ve Türkiye’de çok az örneği olan LEED for Homes sertifikasına aday oldu.
USGBC tarafından geliştirilen LEED (Leadership in Energy and Environmental Design / Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik), dünyada bilinirliği en yüksek yeşil bina sertifikasyonu olarak kabul ediliyor.
Çevre Dostu Uygulamalar
Qent İstinye’de LEED® for Homes™ sertifikasyonu kapsamında bina arazisinde, inşaat esnasında ve sonrasında doğal yaşamın korunmasına azami ölçüde dikkat ediliyor. Bina arazisinde yeşillendirilecek alanların oranı yüksek tutulurken, bitkilendirme çalışmaları esnasında, yerel ve adapte olmuş bitki seçimi yapılarak su tüketiminin ve kimyasal gübre kullanımının en aza indirgenmesi hedefleniyor.
Suyun verimli kullanımına olanak sağlayan özelliklerde armatür ve vitrifiye kullanılan Qent İstinye’de, binada enerji harcayan tüm sistemlerin çalışmaları LEED tarafından belirtilen “commissioning” kriterine uygun olarak denetlenerek en sorunsuz şekilde çalışmaları sağlanıyor.
Bina kapsamında kullanılan aydınlatma ve mekanik sistemlerdeki enerji verimliliği ön planda tutulan Qent İstinye’de kullanılan beyaz eşyaların, uluslararası enerji verimlilik sınıfında üst seviyelerde konumlanan modellerden olması tercih ediliyor.
Sürdürülebilirliğin sağlanması için yüksek oranda geri dönüştürülebilir içeriğe sahip malzemeler seçilirken, şantiyelerdeki tüm atıklar türlerine göre ayrıştırılarak konteynırlar ile geri dönüşüm ve tekrar kullanım için anlaşmalı kuruluşlara gönderiliyor.
Bina kullanıcılarının iç yaşam konforunun ön planda tutulduğu, bina havalandırmasının uluslararası standartlara uygun olarak tasarlandığı Qent İstinye’de bina tasarımında günışığından en üst düzeyde faydalanılması esas alınarak bu sayede hem aydınlatmaya harcanan enerjinin azaltılması, hem de gün ışığının iç mekanlarda yaşayanların üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanılması hedeflendi.
Qent İstinye’de çevre dostu bir adım
Elektrikli şarj istasyonları Qent’lilerin kullanımına sunuluyor. Elektrikli araçların yanı sıra dışardan şarj edilebilir hibrit araçları da şarj edecek üniteler sayesinde Qent İstinye’de yaşayanlar yakın bir gelecekte Türkiye’de kullanımının yaygınlaşması beklenen çevre dostu elektrikli araçları rahatlıkla kullanabilecek.
Qent İstinye’de 4 mevsimlik bir yaşam
3 bloktan oluşan projenin sosyal tesisinde, açık-kapalı yüzme havuzu, fitness merkezi, hamam, lounge alanı yer alıyor. Projede kapalı otoparkların yanı sıra 3-5 metrekarelik depo alanları da ev sahiplerinin hizmetine sunuluyor. Lüks ve konforun bir arada hayat bulduğu projenin genelinde, ferah, yüksek tavanlı, güneş ışığı ve manzaradan optimum yararlanılan doğa ile iç içe bir mekan anlayışı hakim olacak.
Qent İstinye’de geniş açıklıklar sayesinde iç mekanlarda daha fazla gün ışığı ile birlikte daha geniş bir manzara sağlanırken, Boğaz’a ve İstinye yokuşuna bakan yönde manzaraya açılan, saydamlaşan cephelerde, teras ve balkonlara uzanan yaşam alanları konumlandırılıyor.
Teras ve balkonları ile doğanın içinde, Boğaz’la iç içe olan Qent İstinye tamamen açılıp kapanabilir saydam ayırıcılarla esnek bir yapıya sahip. İç-dış ilişkisinin ev sahiplerinin tercihleri ve iklim koşullarına uygun olarak düzenlenebildiği Qent İstinye’de ev sahipleri dilerlerse konutlarının neredeyse tamamını bir terasa dönüştürebiliyor. Malzeme seçimindeki sadelik ve lüksün tüm hatları tasarıma yansıyor, iç-dış bütünselliğini destekliyor.