28 / 04 / 2024

Radyatör ısı ölçer!

Radyatör ısı ölçer!

Radyatör ısı ölçer cihazı bağlı olduğu radyatörün ortama verdiği ısı miktarını hesaplıyor. Radyatörlere takılan ısı ölçer cihazları döküm, alüminyum veya panel radyatörlerin hepsine uyum sağlıyor...




Radyatör ısı ölçer!


Radyatör ısı ölçer cihazı bağlı olduğu radyatörün ortama verdiği ısı miktarını hesaplıyor. Isı pay ölçerin ölçüm değeri, ölçülen radyatörün sıcaklığının ve radyatör yüzeyi ile oda sıcaklığı arasındaki farkın değeri oluyor. Radyatör ısı ölçer cihazları döküm, alüminyum veya panel radyatörlerin hepsine uyum sağlıyor.


Merkezi ısıtmalı binalarda kullanılan bu sistemdeki ısı sayacı, mobil sistemlerde dönüş hattı üzerine monte edilerek, dairenin tükettiği enerjiyi hesaplıyor. Isı sayaçları, hesaplama birimi, debimetre ve bir çift sensörden oluşur. Daire tipi ısı sayaçlarında, tüm parçalar bütün yapıda oluyor. Split tip denilen ısı sayaçlarında ise tüm parçalar ayrıdır. 


Giriş sıcaklığı, dönüş sıcaklığı ve debiyi ölçen ısı sayaçları, sıcaklık farkı ile debiden yola çıkarak tüketilen enerjiyi Kwh cinsinden hesaplıyor. Isı sayaçları debimetre ölçüm prensibine göre ayrılıyorlar. Debiyi pervane aracığıyla ölçen ısı sayaçları mekanik tip, debiyi ultrasonik prensiple ölçen ısı sayaçları ultrasonik tip olarak ayrılıyor.


 Radyatör ısı ölçer sisteminde bir de bulunması gereken termostatik vana yer alıyor. Termostatik vana, oda istenilen sıcaklığa ulaştığında radyatörden geçen suyu kesen yarı otomatik bir vana olarak biliniyor. Termostatik vana, kafa kısmında bulunan bir likit hissedici aracığıyla oda sıcaklığını ölçüyor. Termostatik vanalar, gerekli sıcaklığa gelen odalardaki radyatörleri kapatacağından dolayı sistemin hidrolik dengelemesini sağlar ve ısınma dengesizliklerini ortadan kaldırmış olur. Termostatik vanalar, ısı paylaşım ve kontrol sistemlerinde kullanıcıya otomatik bir kontrol sağlandığından asıl tasarruf unsuru oluyor.



Pay ölçer taktırmamanın cezası var mı?
Binalarda ısı pay ölçer sistemi!
Isı pay ölçer sistemi maliyeti!
Isı pay ölçer yönetmeliği resmi gazete!
Merkezi ısıtma sitelerde ısı ölçer!
Pay ölçer yönetmeliği!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön