Kent Haberleri

Rahmanlar Barajı’nda kamulaştırmayla ilgili sorunlar devam ediyor!

Rahmanlar Barajı’nda kamulaştırmayla ilgili sorunlar devam ediyor. Derebebekler köyünden bir arazi sahibi, bir türlü kamulaştırma bedelini alamayınca baraj için açılan çevre yolunun kendi arazisinden geçen bölümünü trafiğe kapattı.

Ödemiş’e içme ve sulama suyu sağlayacak Rahmanlar Barajı’nda kamulaştırmayla ilgili sorunlar devam ediyor. Derebebekler köyünden bir arazi sahibi, bir türlü kamulaştırma bedelini alamayınca baraj için açılan çevre yolunun kendi arazisinden geçen bölümünü trafiğe kapattı. 


Yüklenici firma ile kamulaştırma için anlaştıklarını ancak Nisan ayından bu yana ödeme yapılmadığını belirten arazi sahibi Mustafa Köle, “Ağaçlarımız zaten değerinin altına gidiyor, bir de ödeme yapmıyorlar. Uyarılarımıza rağmen ödeme yapılmayınca yolu kapatmak zorunda kaldık” dedi.


AKTAŞ’TA 430 LİRA, RAHMANLAR’DA 100 LİRA


Aktaş Barajı ile Rahmanlar Barajı arasında özellikle kamulaştırılan arazilerdeki ağaç bedelleri arasında büyük fark olduğunu iddia eden üreticiler de Aktaş Baraj sahasında ağaç başına 430 lira ödenirken, Rahmanlar Baraj sahasında ağaç başına 100 lira verileceğini söylediler. Arazileri sular altında kalacağı için üretimden uzak kalacaklarını ifade eden üreticiler, arazi ve ağaçların değerinde alınması gerektiğini dile getirdiler. 


Barajla birlikte su altında kalacak Dereuzunyer ve Derebebekler köylerinin batısından geçen yeni yolu kamulaştırma ödemesi yapılmadığı için trafiğe kapatan Mustafa Köle, “Ödeme yapılana dek yolu açmayacağım. Köyümüze ilk geldiklerine ağaç başına 400-450 lira arası ödeme yapılacağını söylediler. Bizim bölgemizde çok geniş araziler yok. Ama çok sayıda zeytin ağacı var. Bizim gelirimiz zeytinden geliyor. Tüm bu zeytin ağaçları barajla birlikte kesilecek. Biz baraj yapılmasın demiyoruz, biz hakkımız neyse o ödensin diyoruz. Ağaç başı 400-450 liradan, 100 liraya kadar inildi. Yüklenici firmayla anlaşma yaptık, ama Nisan ayından beri bir ödeme yok. Ben de yolun arazimden geçen kısmını kapatmak zorunda kaldım. Çok sabrettim, çok uyardım ama bana başka çare bırakmadılar. 21 lira tutarında bir ödeme söz konusu kaç aydır bekliyoruz, zaten üretimden koptuk bari hakkımızı vaktinde versinler” dedi.


“DSİ SESİMİZİ DUYSUN”


Kamulaştırmanın kendileri açısından kabusa dönüştüğünü ifade eden vatandaşlardan Hüseyin Korkmaz da, “Bizler Ödemiş’e çok yakın bir konumda olmamıza karşın adeta sahipsiz, kimsesiz kaldık. DSİ ayrı konuşuyor, müteahhit ayrı konuşuyor. Ağaçlarımız yok pahasına mı gidecek. Burada asırlık ağaçlar var. Atalarımızı geçindiren zeytin ağaçları bunlar. En az 300 ton zeytinyağı üreten bu bölgede fundalık zeytinden daha çok değer görüyor. Bizim ağaçlarımıza 100 lira verirlerken, biz öğrendik ki Aktaş Barajı’nda ağaç başına 430 lira veriliyor. Bu çifte standart niye? Bizim tüm gelirimiz zeytin barajla birlikte bu ortadan kalkacağı için Ödemiş’e göç edeceğiz. Eğer hakkınca bir ödeme yapılmazsa biz Ödemiş’te nasıl tutunacağız. Bu insanları hiç mi düşünen yok. DSİ Bölge Müdürümüz gelsin dinlesin bizi. İnsanlarımız artık son çare yolu kapatmak zorunda kaldı. Bizler baraja karşı değiliz ama yıllarca emek verdiğimiz ağaçlarımız için gerçek bedeli ödensin. İnsanlarımız mağdur edilmesin” ifadelerini kullandı.



Yenigün