Rahmi Çuhacı: İnşaatçılar inanılmaz borçlandı!
İnşaatı bitmiş projelerde daire satamamaktan dert yanan firmalar bulunduğunu ifade eden Çuhacı, "Bir dönem Katarlılar, Suudi Arabistan'dan gelenler ciddi alım yaptı fakat artık onlar da yok. İnşaatçıların bize olan borçları inanılmaz durumda. " dedi.
Çin'deki ekonomik yavaşlama Türkiye'deki çimentocularm uykusunu kaçırıyor. İç piyasadaki daralmanın neticesi olarak Çinli üreticilerin ihracata ağırlık vermesinden çekinen Nuh Çimento Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Çuhacı, "Çinliler yarın üretimlerinin az bir kısmını bile ihracata çevirmeye karar verseler piyasamızı bitirirler" diyor. Nuh Çimento'nun tek lokasyondan gerçekleştirdiği 4 milyon metreküp hazır beton ve 6 milyon ton çimento satışıyla Türkiye ve Avrupa'da birinci sırada yer aldığını kaydeden Çuhacı, Çin'de tek lokasyonda 20 milyon ton üretim yapan şirketler olduğuna dikkat çekiyor. "Çin'in toplam üretimi 2 milyar ton civarında. Korkumuz şu ki, ülkedeki daralma yarın öbür gün tüm sektörleri vurmaya başlayınca ihracata yönelecekler.
Gelişmeler hayra Getir.com ortaklığıyla girişimci oldu Türkiye Gerıç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) de Yönetim Kurulu Başkanı olan Rahmi Çuhacı, dernekte en çok ilgilendikleri konunun girişimcilik olduğunu vurguluyor. 2 ay önce faaliyete başlayan Getir.com'a ortak olduğunu ve kendisinin de artık bir girişimci olarak anılabileceğini ifade eden Çuhacı, "BiTaksi'nin kurucusu Nazım Salur, Gittigidiyor kurucularından Serkan Borançılı ve Yandex de ortaklar arasında. Benim yüzde 1 civarı hissem var. Şu an yalnız İstanbul'da faaliyette. 200 çeşit civarı ürünü 20 depo üzerinden 10 dakika içinde teslim ettiğimiz bir sistem. İleride tüm büyük kentlere yayılmasını planlıyoruz" diyor.
TÜRKLER DE ÇİN'DEN ALABİLİR'
Türkiye'den yapılan ihracatın ağırlıklı olarak yakın coğrafyaya yönlendiğini kaydeden Çuhacı, şöyle devam ediyor: "Son dönemde Rusya yavaşladı. Irak ve Suriye'ye de çok satamıyoruz. Normalde, Gaziantep ve civarındaki fabrikalardan oralara mal gider.
Onlar da ihracat yapamadığı için ürünü Marmara ve diğer bölgelere yönlendiriyorlar.
Çinliler '2 milyar tona yakın üretimimizin yüzde 10'unu ihraç edelim' bile dese, bu 200 milyon tona denk gelir ve Türkiye'nin ihracat piyasasını bitirirler. Bütün pazarlarımızı bizden alırlar. Türkiye'nin toplam ihracatı zaten 15-17 milyon ton arasında seyrediyor." Üretim maliyetinin düşük ve insanın gücünün hâlâ ucuz olmasından dolayı fiyatta Çin ile rekabet etmenin zor olduğunun altını çizen Çuhacı, "Türkiye'deki firmalar bile Çin'den alım yapmayı tercih edebilir. Piyasa öyle bir durumda ki, yüzde 20 fiyat farkı için dahi kimse 'Türk şirketten alayım' diye düşünmez" diyor.
'İNŞAATÇILAR İNANILMAZ BORÇLANDI'
Türkiye'de özellikle konuta yönelik inşaat sektörünün son dönemde sorun yaşadığına da değinen Rahmi Çuhacı, yüksek faiz ve teminat mektubu alamamaktan şikâyet eden şirketler olduğunu kaydediyor, inşaatı bitmiş projelerde daire satamamaktan dert yanan firmalar bulunduğunu ifade eden Çuhacı, "Kampanya yapmak zorunda kalıyorlar. Yine de satamıyorlar. Bir dönem Katarlılar, Suudi Arabistan'dan gelenler ciddi alım yaptı fakat artık onlar da yok. Yerliler de fazla almıyor, inşaatçıların bize olan borçları inanılmaz durumda. Elimizdeki daire miktarı hiç bu kadar yükselmemişti. 300'e yaklaştı.
Bizim portföyümüzün değeri de gittikçe artıyor; ancak daireleri alan yok. Bu arada biz de sermayeden yiyoruz" diyor. Çuhacı, piyasayı bozmamak için kolaylık gösterdiklerini, ancak yeni iş yapmaya başladıkları şirketleri artık daha dikkatli seçtiklerini ifade ediyor.
Habertürk