Rainpower Temsan'a rüzgar türbini yaptıracak
NORVEÇLİ Rainpower'ın CEO'su Svein Ole Stroemmen, "Norveç'te bir endüstri inşa ettik. Türkiye'de de mümkün olduğu takdirde bunu başarmak istiyoruz" dedi
Norveçli hidroelektrik türbin üreticisi Rainpower'ın CEO'su Svein Ole Stroemmen, "Norveç Hükümeti Norveçli şirketleri desteklemek için ihracat kredisi kullandırıyor. Bu krediyi Türkiye'den gelecek iyi projelere kullandırmaktan mutluluk duyacağız" dedi. Stroemmen, Keban Barajı'nın 6 türbin çarkını yenileyeceklerini, Diyarbakır'da da Temsan'a üretim yaptıracaklarını söyledi.
NORVEÇLİ Rainpower'ın CEO'su Svein Ole Stroemmen, "Norveç'te bir endüstri inşa ettik. Türkiye'de de mümkün olduğu takdirde bunu başarmak istiyoruz" dedi. Son olarak Temsan tarafından yürütülen 55 milyon Euro'luk Keban HES rehabilitasyonu kapsamında her biri 183 megavat gücündeki 6 türbin çarkını üretme işini üstlenen Rainpower'ın CEO'su Sevin Ole Stroemmen, Türkiye'de özel sektörün elinde binden fazla hidroelektrik santral lisansı olduğunu belirtti.
Her bölgede lisans var
Kriz nedeniyle özel sektörün yatırım projelerinde ertelemeler olduğunu vurgulayan Stroemmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rainpower olarak bizim şöyle bir avantajımız var. Biz getirdiğimiz ekipmanlarla birlikte iyi projelere finansman da sağlıyoruz. Norveç'in çok ciddi milli geliri var. Hükümet de Norveçli şirketleri desteklemek için ihracat kredisi kullandırılıyor. Norveç hükümeti bunun bir bölümünü hidroelektrik sektörü için kullandırmak istiyor. Türkiye'de hemen hemen her bölgede özel sektörün aldığı lisanslar var. Biz de Türkiye'deki özel sektör firmalarına kredi sağlamak istiyoruz"
Diyarbakır'da üretecek
Temsan tarafından Keban HES rehabilitasyonu kapsamında her biri 183 megavat gücündeki 6 türbin çarkını üretme işini üstlendiklerini belirten Stroemmen, şöyle konuştu: "Keban Santralı sekiz üniteden oluşuyor. Satralın rehabilitasyonu kapsamında 6 türbin çarkını Rainpower üretecek. Diğer iki türbin çarkı ise Rainpower dizaynı ve know-how'ı ile Türkiye'de ilk defa olarak Temsan Diyarbakır Fabrikası'nda üretilecek."
Teknoloji transferi başladı
Svein Ole Stroemmen, 35 yıllık bir santral olan Keban HES'de rehabilitasyon sonrası türbinlerde ilave güç ve ciddi bir verimlilik artışı sağlanacağını vurgulayarak, şunları dile getirdi: "Proje 2016'da tamamlandığında aynı santraldan yalnızca türbin verimlilik artışı nedeniyle yılda ek 100 bin kişiye elektrik sağlanacak. Yapılan teknoloji transferi anlaşmasıyla da bilgi aktarımı yapıyoruz. Bu sektörde 150 yıllık tecrübesi olan Norveçli bir şirketten Türkiye'deki bir şirkete teknoloji transferi sağlanıyor. Bu know-how sayesinde Türkiye'de bu kadar büyük güçte komple bir türbin çarkı ilk defa üretilecek."
Hidroelektrik bütün dünyada en geniş kullanıma ulaşacak
KÜRESEL ısınma ve iklim değişikliğinin yenilenebilir enerjinin önemini artırdığını vurgulayan Svein Ole Stroemmen, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağını belirtti. Stroemmen, bunun da temelde yenilenebilir enerji ihtiyacını ortaya koyduğunu anlatırken, "Bizim için dünyadaki en geniş kullanıma ulaşacak yenilenebilir enerji kaynağı hidroelektrik. Türkiye stratejik olarak da bir zaman sonra komşu ülkelere elektrik ihraç edilebilir" dedi.
Türkiye'de yerel üretimi genişletip fabrika kuracak
TÜRKİYE'deki yerel üretim olanaklarını artırmayı hedeflediklerini belirten Rainpower CEO'su Svein Ole Stroemmen, şunları söyledi: "Türkiye'de yerel üretimi genişletip komşu ülkelere ihraç etmek istiyoruz. Türkiye, Rainpower için komşuları ve yerel üretim olanaklarıyla stratejik öneme sahip. Şu anda Türkiye'de bazı hidro mekanik parçaları üreten firmalar var. Türkiye'de çok iyi üreticiler var. Ekipmanlardan ihtiyaç duyduklarımızı onlara da yaptırıyoruz. 2-3 yıl sonra üretim fabrikası kurmayı da düşünüyoruz."
Yeliz Öz/Hürriyet