Ekonomi

Ramazan ayının başlamasıyla zincir marketlerde et fiyatları yüzde 14 zamlandı!

Et ve Süt Kurumu’nun sabit fiyat kampanyasına İstanbul Perakendeciler Derneği ‘evet’ demesine rağmen üyelerinin çok az bir kısmı katıldı. Zincir marketlerde ise Ramazan ayının başlamasıyla birlikte fiyatlara başlamasıyla yüzde 14 zam geldi. Hükümetin İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) ile Et ve Süt Kurumu (ESK) arasında yapılan anlaşmayla birlikte Ramazan süresince et fiyatlarının sabitleneceği açıklaması boş çıktı

2023 yılının başından bugüne yüzde 75 oranında zamlanan et fiyatları, 2023’te Ramazan sofralarını da etsiz bıraktı. Hükümetin İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) ile Et ve Süt Kurumu (ESK) arasında yapılan anlaşmayla birlikte Ramazan süresince et fiyatlarının sabitleneceği açıklaması boş çıktı. Fiyatların sabitleneceği ile ilgili açıklamalara inanarak market raflarına akın eden insanlar, ucuz eti bulamadığı gibi kampanyaya dahil olmayan ulusal market zincirlerinde et fiyatları Ramazan’ın başladığı günden bugüne kadar yüzde 14 zamlandı.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Et ve Süt Kurumu arasında alınan karara bünyesinde 44 üye ve 2 bin 140 mağaza bulunan İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği, destek verdiğini ifade etti. Kampanyayla birlikte kasaplarda 245 TL’den başlayan bir kg kıymanın fiyatı dernek üyesi marketlerde 190 TL olarak sabitlendi. Tarım Kredi Marketleri’nde ise kıyma 140 lira, kuşbaşı ise 150 lira olarak belirlendi.

Fakat fiyat sabitleme kampanyasına PERDER üyelerinin katılımı sınırlı oldu. Kampanyaya lojistik koşulları sağlayabilen sınırlı sayıda şube katılım sağlayabildi. Örneğin kampanyaya katılan Çağrı Market’in İstanbul’daki yaklaşık 70 mağazasından yalnızca 25’inde ucuz et satışı yapılıyor. Gorsperr Market’te ise kampanyanın 1 Nisan tarihinde başlayacağı fakat hangi şubelere geleceğinin bilinmediğini ifade ediliyor.

İşte detaylar...

İstanbul’un bazı ilçelerinde marketlerde gerçekleştirilen küçük bir piyasa araştırması sabit fiyatlı ete ulaşmanın ne kadar zor olduğunu gösterdi. Üsküdar, Küçükyalı ve Mecidiyeköy ilçelerinde Tarım Kredi de dahil 10 marketten sadece 2’sinde kampanya doğrultusunda fiyatı sabitlenmiş etler görüldü.

‘ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ’

İndirim çağrısını yapan İstanbul PERDER Başkanı Faruk Güzeldere ise ellerinden geleni yaptıklarının altını çizerek şunları söyledi:

“Bütün üyelerimiz bütün şubeleri ile birlikte katılamadı. Fakat elinden geleni yapmaya çalıştı herkes. Gönül isterdi ki tüm marketlerde satılsın ucuz et ama zaten etin bu kadar zamlanması da spekülatif. Sene başından bugüne kadar 90 lira zam geldi. Bu maliyetlerle vs. açıklanamayacak bir zam. Biz eğer İstanbul’da ucuz et satışı yaparsak, Anadolu’da da fiyatlar biraz düşer diye düşündük ve düşüş olmasa bile durulmaya başlandı. Eğer et fiyatlarındaki ateş sönmezse sabit fiyat uygulaması devam edebilir. Ama tabii ESK’nin arzı çoğalabilirse.” 

Hükümetin kampanyalarla durdurmaya çalıştığı et fiyatları ise piyasada yükselmeyi sürdürüyor. Ulusal zincir marketlerden Migros’ta Ramazan ayından önce 289 TL’ye satılan dana orta yağlı et yüzde 14 oranındaki zam ile birlikte 329 TL’ye yükseldi.”

Üreticiler tedirgin: “Süt tozu ithalatı hayvancılığa darbe vuracak!”

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı rekor sayıda personel alacak! Son gün 1 Nisan! Acil bakın!

Migros’ta indirim günleri devam ediyor! Patlıcan 19,90 TL, tereyağı 105 TL, siyah zeytin 15 TL...