Turizm

Ramazan Bayramı, turizm sektörünü hareketlendirdi!

Ramazan Bayramı'ndaki dört günlük tatil turizm piyasasını da hareketlendirdi. Özellikle yurtiçinde ciddi bir talep artışı gözlenirken, bazı oteller rezervasyonlarını doldurdu

Turizmciler, bayramda yurtdışı talebinin de yüksek olduğuna dikkat çekerek rezervasyonlarını son günlere bırakan tatilcilerin istedikleri otelde yer bulamayabileceği konusunda uyarıyor. Bayramda toplam 250 bin kişinin tatile çıkması bekleniyor.


Ramazan Bayramı bu yıl 19 Ağustos Pazar günü başlayacak, 21 Ağustos Salı günü sona erecek. 18 Ağustos Cumartesi günü de eklendiğinde ortaya  dört günlük bir tatil çıkıyor. Tatilcilerin kimi bu dört günü fırsat olarak kullanırken, kimileri de yıllık izinleri ekleyerek bir haftalık tatil yapmayı tercih ediyor.


YURTDIŞINDAN GELEN TALEPLE ÇAKIŞTI


Geçen sene Ramazan Bayramı'nın dokuz gün olduğunu hatırlatan ETS Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, bu sene resmi olarak dört gün olmasına karşın rezervasyonlarda artış yaşandığına dikkat çekti. Tatilcilerin genelde bayramı izinleri ile birleştirdiğine işarat eden Özbek, "Bayram haftasını olduğu gibi tatil olarak kullanıyorlar. Başta Antalya olmak üzere Bodrum, Marmaris ve Kuşadası'na yoğun talep alıyoruz. Geçen senenin yüzde 15 üzerindeyiz" diye konuştu.


Otel müsaitliklerinin her geçen gün azaldığını kaydeden Özbek, "Yurtdışından da ciddi bir talep var. Bu nedenle son haftaya kalanlar istedikleri otelleri bulamayacaklar. Tatile gitmek isteyenlerin biraz acele etmeleri gerektiğini düşünüyorum" dedi.


ETS olarak bu sene bayramda 50 bin kişiye ulaşacakları tahminini yapan Özbek, "toplamda tur şirketleri ile tatile gidenlerin sayısı 100 bine ulaşabilir. Buna kendi gidecek olanları ve yurtdışını da eklediğimizde toplam sayı 250 bine ulaşır" yorumunu yaptı.


"ÖNCE PAHALI OTELLER DOLDU"


Setur Yurtiçi turlar Müdürü Serhat Günay ise özellikle pahalı olan otellere talebin dikkat çekici olduğunu kaydetti.


Ramazan Bayramı için beklentilerin üzerinde bir taleple karşılaştıklarını anlatan Günay, "Bayramın dört gün olması nedeni ile yurtiçine talep daha yüksek. Ayrıca pasaport alımı ile ilgili yaşanan zorluklar da yurtiçi tercihinde etkili oldu. Yurtiçinde ilk dolanlar en pahalılar oldu. Diğer otellerin rezervasyonları da hızlı bir şekilde artıyor. Önümüzdeki hafta ortasına kadar birçok otelin dolacağını düşünüyorum. sona kalanlar sıkıntı yaşayabilir" dedi.


YURTDIŞINDA TALEP SERİN YERLERE


 TURSAB: İLGİ YÜKSEK

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "Geçen seneye oranla rezarvasyonlarda yüzde 25'lik artış var. Özellikle 4 gecelik tur paketlerine yoğun ilgi olduğu görülüyor. Yerli turistler yurt içinde Antalya başta olmak üzere Kemer, Lara, Belek, Bodrum, Fethiye, Side, Alanya ve Kıbrıs'a yönelirken, yurtdışında ise Dubrovnik, Roma, Floransa, Viyana, Budapeşte, Prag, Orta Avrupa ve Balkan turlarıyla Yunan adalarını tercih ediyor" dedi.

Ulusoy, tatile çıkacak olan vatandaşları herhangi bir olumsuzluğa karşı zaten mecburi olan TÜRSAB Seyahat Sigorta Güvence Paketini almaları konusunda da uyardı.


Yurtdışı pazarını değerlendiren Prontotour Satış ve Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, rakamların geçen sene ile fazla fark göstermediğini söyledi.

Havaların çok sıcak gitmesinin yurtdışı talebinin kısmen önünü kestiğini anlatan Özkar, "Sıcak havalar yurtdışındaki talebin yönünü de değiştirdi. Klasik destinasyonlardan ziyade bu sefer daha serin yerlere talep öne çıkmaya başladı. Rusya, Baltıklar, Kuzey Avrupa, İskandinav ülkeleri gemi turları öne çıkıyor" dedi.


Kurban Bayramı'nın uzun tatil olabileceği yönündeki beklentileri de bu bayram yurtdışı talebini etkilediğini anlatan Özkar, "iki bayramda seyahat edenlerin oranı sadece yüzde 10. Tatilcilerin yüzde 90'ı bir bayram tatil yapmayı tercih ediyor. Bu nedenle yurtdışına asıl talep Kurban Bayramı'nda olacak gibi gözüküyor" dedi. 

 

Özkar, bayramda paket turlarla yurtdışına 50 bin kişinin çıkmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Hürriyet