Kent Haberleri

Ramazan Eciş: Antalya'daki 45 yıllık binaların yenilenmesi gerekiyor!

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Eciş, geçtiğimiz Pazar günü depremi can ve mal kaybı yaşanmadan atlatıldığını belirterek, "Eski ve riskli yapıların belli bir Plan ve Program dahilin de yenilenmeleri gerekiyor" dedi...

Can ve mal kaybı yaşanmadı Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Eciş, geçtiğimiz 8 Aralık Pazar akşamı saat, 19.31'de meydana gelen 5 şiddetindeki depremin, Antalya merkez ve ilçelerinde hissedildiğini belirterek, deprem ve devam eden artçı sarsıntılarda can ve mal kaybının yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyledi. 

45 yıllık binalar var Eciş, "Yetkililerin açıklamalarından öğrendiğimize göre Kentimizde sayısı yaklaşık 120 binleri bulan Yapı bulunmakta ve bunlarında yaklaşık yüzde 70-75'inin riskli yapılar olduğunu öğreniyoruz. Yine kent merkezinde ise belli bölgelerde 40-45 yıllık binaların bulunduğunu bilmekteyiz. Tüm bu eski ve riskli yapıların belli bir Plan ve Program dahilinde yenilenmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Deprem Master Planı Antalya'nın Deprem Master Planı'nın olması gerektiğinin altını çizen Eciş, " Ana Kent Belediyesi 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Plam'nı hazırlayarak yürürlüğe koydu. Bütünleyici aşaması olan Ulaşım Master Planı da kabul edildi. Ulaşım Master Planında ciddi eksiklikler ve sağlıklı olmadığını düşündüğümüz tercihler vardır. Ancak en azından bir Planlamanın olması ve geleceği şekillendirmek adına Planlamanın yapılmış olmasını olumlu bulmaktayız. Bu süreci tamamlayacak olan Deprem Master Planı çalışmaları başlatılmalı ve Bilimsel verilerin ışığında, Kentin gerçekleri ve beklentilere uygun olarak hazırlanmalıdır" dedi. 

Yenileme Projeleri Deprem Master Planı ile ilgili olarak katkı sağlayacak tüm aktörlerin gerekli gayreti ve hassasiyeti ortaya koymalarını isteyen Ramazan Eciş," Ülkemizde son on yıllarda yoğun şekilde uygulamaya konulan Kentsel Yenileme gayretleri ilgili Kurumların ve Sivil Toplum Kuruluşları'nın da destekleri ve teşviki ile devam ettirilmelidir.Geçtiğimiz yıllarda kent merkezinin belirli bölgelerinde ve küçük çaplı Kentsel Yenileme çalışmaları hayata geçirildi. Gerek Yerel İdarelerin gayretleriyle gerekse bu konudaki lokomotif görevi yürüten kamu kurumlarıyla işbirliği içerisinde Yenileme Projeleri sonuçlandırıldı" diye konuştu. 

Uygulamalar başarılı Eciş, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu projeler kapsamındaki konut olsun, sosyal donatı fonksiyonları olsun buralardaki vatandaşların kullanımına sunuldu.Bazı eksiklerine rağmen uygulamaların başarılı olduğunu değerlendiriyoruz. Yenileme çalışmaları ülkemiz için henüz yeni uygulamalar. Avrupa ve Amerika'daki gibi 60-65 yıllık deneyimler değil bizimkisi. Onlar bu konuda hem mesafe kat etmiş durumda hem de kazandıkları deneyimleri uygulamaya koymaktalar. Amacına uygun olarak hazırlanacak yenileme projeleri ülkemizin ve kentimizin şartlarına, ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre şekillendirilmelidir. 

Yeni sağlam binalar yapalım Deprem olgusu ülkemizin ve kentimizin yadsınmaz bir gerçeği. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız deprem gibi veya başkaca bir afetin gelmesini beklemeden, eski yapı stoğunun belki etap etap yenilenmek suretiyle, insanların güven içerisinde yaşayabilecekleri yeni ve sağlam binalara dönüştürülmelidir. 

Yine buralardaki teknik altyapı tesisleri ve sosyal donatı alanları (Park, Oyun Alanı, Okul, Camii, Karakol, Sağlık Tesisi vb.) da yenilenmiş olur. Böylece hem can ve mal güvenliği sağlanabilir, hem bölgedeki vatandaşlar rahat ve ferah bir sosyal ortamda yaşama imkanı bulabilir hem de kentsel yenileme çalışmaları ile özellikle inşaat sektöründe ve kent ekonomisinde ciddi oranda bir hareketlilik sağlamış olur"


Antalya İleri