Ekonomi

Ramazan öncesi et fiyatlarına çıldırtan zam! Son bir aydaki fiyatı dudak uçuklattı!

Deprem felaketinin vurduğu hayvancılık sektöründe Ramazan öncesi ‘maliyet artışı’ nedeniyle zamlar devreye girince et fiyatları son bir ayda yüzde 30 oranında arttı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre dana karkas kesim fiyatı bazı bölgelerde 180 TL’yi görürken, ortalama 175 TL oldu

Kırmızı etin fiyatı bir ayda yüzde 30 oranında yükseldi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre dana karkas kesim fiyatı bazı bölgelerde 180 TL’yi görürken, ortalama 175 TL oldu. Kasaplarda kıymanın kilosu 300 TL’ye yaklaştı.

Ette yaşanan bu yükselişin sebebi bazı şehirlerde görülen şap hastalığına bağlı olarak hayvan pazarlarının kapatılmasına bağlanırken, hastalığın henüz fiyatlara yansıyacak boyutta bir problem yaratmadığı ifade edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuya ilişkin adım atarak fahiş fiyatlara karşı et ithal edileceği, Avrupa ve Güney Amerika’dan kasaplık hayvan, Avrupa’dan ise karkas et ithal edileceği belirtildi.

BAŞLAYAN ŞAP SALGINI FİYATLARI DAHA DA ARTIRIR

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan, ülke genelini kapsayan bir karantina olması halinde fiyatların daha da artacağını söyledi. Fakat şimdilik böyle bir durum olmadığını kaydeden Yücesan, bölgesel olarak önlemlerin alındığını bildirdi.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada etteki fiyat artışının bazı illerde görülen şap hastalığından değil Ramazan ayının yaklaşmasından kaynaklandığını vurguladı. “Şap hastalığı normalde de var olan ve önlemi alınabilen bir hastalık. Bize de evraklar ulaştı. Şehirler ve ilçeler hepsi seferber. Her noktada bulunmazken, sadece belli noktalarda var.

İşte detaylar...

Fakat hastalığın aşısı var. Artık o kadar ciddi bir hastalık değil” şeklinde konuşan Yardımcı, fiyatlardaki yükselişin hastalıkla ilgili olmadığının altını çizdi. Yardımcı’nın değerlendirmesine göre et fiyatlarına 2022 yılında Ramazan ayında zam yapılmadı. Fakat 2023’te artan girdi maliyetleri yüzünden artışlar kaçınılmaz oldu.

“ETİN FİYATI, MALİYETİ KADAR ARTMADI”

Artan girdi maliyetleri karşısında et fiyatlarının düşük olduğunu ifade eden Osman Yardımcı şunları söyledi: “Yem fiyatları dört katı arttı fakat et yüzde 100 oranında artmadı. Biz sadece aracıyız ve alıp satarız. Biz ESK’ya et getirirseniz biz de şubeniz gibi satış yaparız diyoruz. Fakat devletle rekabet edemeyiz. Onlarda işçi, kira, elektrik maliyetleri devletten fakat bizim öyle bir şansımız yok. O olanaklar bizde olsun, biz de ucuz verelim. Diğer gıda ürünlerine, mesela peynire bakın. 5-6 katı artış yaşanıyor. Fakat et fiyatındaki artış yüzde 100’ü bulmadı”.

İŞKUR rekor sayıda güvenlik görevlisi alacak! Lise mezunu olmanız yeterli!

Deprem sonrası çalışanların yüzde 30’u fabrikalara döndü! Toparlanma 2 yıl sürebilir!

Depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi için yeni teknik çok konuşulacak formül! Hemen bakın!