Ramazanda market fiyatları adeta uçtu! Zam rekoru kuru soğanda!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazan ayında yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekti. Buna göre market raflarında bulunan 39 adet temel gıda maddesinden 30’unun fiyatı arttı. Yüzde 45 artışla rekor soğanda. Bakanlık tarım kredi kooperatifine ait marketlerde yaklaşık 900 ürünün fiyatını bir ay daha sabitlerken diğer marketlerde gıda fiyatları yüzde 45
Fiyat artışları ramazan ayında da devam etti. Bakanlık tarım kredi kooperatifine ait marketlerde yaklaşık 900 ürünün fiyatını bir ay daha sabitlerken diğer marketlerde gıda fiyatları yüzde 45.2 oranına kadar artış gösterdi.
Dunya.com’da yer alan habere göre Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazan ayında marketlerde yaşanan fiyat hareketliliği ve et fiyatlarındaki artışlarla ilgili açıklama yaptı. Et fiyatlarının yükselmemesi için ciddi önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Bayraktar şunları söyledi: “Süt üreticisi zor durumda. Yem fiyatları başta olmak üzere üretim girdilerinde anormal yükselişler devam ediyor. Üreticinin maliyeti yükselince hayvanı beslemek yerine kestirme yoluna gidiyor. Çünkü et fiyatları sürekli artış içerisinde. Ancak bu tehlikeli bir durum. Burada yapılması gereken üreticinin hayvanını kesmesini önlemek olmalıdır. Eğer damızlık hayvan sayısı azalırsa süt ve süt ürünlerini çok daha pahalıya yemek zorunda kalırız. Hayvancılıkta temel politikamız ithalat olmamalı. Çözüm iç üretimin artırılmasında yatmaktadır.”
EN FAZLA KABAĞIN FİYATI DÜŞTÜ
Bayraktar, üreticiden son tüketiciye kadar olan süreçteki fiyat değişimlerini oda olarak takip ettiklerini belirterek, şöyle devam etti: “Ramazan sonu itibariyle market raflarındaki 39 üründen 30’unun fiyatının yükseldiğini tespit ettik. Sadece 9 üründe fiyat düşüşü yaşandı. Market ürünlerinde fiyatı en çok yüzde 45,2’lik artışla kuru soğan oldu. Zam sıralamasında ikinciliği yüzde 28.4 artışla sivri biber alırken, kuzu etindeki artış yüzde 27,2 olarak gerçekleşti. Kuru fasulyedeki artış yüzde 26,4, dana etinde ise yüzde 24,7 oldu. Listeye 22,4 oranındaki zanla havuç da eklendi. Fiyatı düşenler arasında ilk sırayı yüzde 24’lük indirim ile kabak aldı. Beyaz lahananın fiyatı yüzde 17,6 oranında gerilerken, yeşil soğan 12, domates 7,7, tavuk eti 4,2 ve marul ise yüzde 3,3 oranında geriledi.”
ÜRETİCİDE PATATES YÜZDE 65 ZAM GÖRDÜ
Ramazan öncesine göre kıyaslandığında üreticide 31 ürünün 10'unda fiyat değişimi görülmediğini belirten Bayraktar, “7 üründe fiyat düşüşü, 14 üründe ise fiyat artışı oldu. Ramazanda üreticide, elma, limon, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir ve yumurta fiyatlarında herhangi bir değişim olmadı. Üretici tarafında beyaz lahanada yüzde 36 oranında fiyat düşüşü yaşanırken, pırasa, kabak, yeşil soğan ve salatalıkta yüzde 9-15 aralığında fiyat düşüşü oldu. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 65 ile patateste yaşandı. Yine havuçta yüzde 62’lik, kuru soğanda yüzde 42’lik artış görüldü. Kuzu karkas et yüzde 25,5, dana 22,5, karnabahar ise yüzde 25 fiyat artışı ile üreticiden çıkış yaptı” ifadesini kullandı.