Rant vergisi nasıl tahsil edilecek?
Hükümetin 2016 yılında uygulamaya koymayı planladığı rant vergisini Pwc'nin Türkiye Ortağı Ersun Bayraktaroğlu, GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim Hukukçu Ali Güvenç Kiraz ele aldı.. İşte o yorumlar..
Hükümetin 2016 yılında uygulamaya koymayı planladığı rant vergisini Pwc'nin Türkiye Ortağı Ersun Bayraktaroğlu, GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim Hukukçu Ali Güvenç Kiraz ele aldı.. İşte o yorumlar..
Danışmanlık şirketi Pwc'nin Türkiye Ortağı Ersun Bayraktaroğlu, hükümetin 2016 yılında uygulamaya koymayı planladığı rant vergisinin kristalleşmiş bir vergi olmadığına işaret ederek, "Belediye imar değişikliği yaparak, bir yerin değerini artırabilir. Mesela 5 kat inşaat yapılabilecek bir araziye 10 kat inşaat izni verebilir. Burada bir değer farkı, bir rant ortaya çıkıyor. İşte bu rantın belediye tarafından tahsil edilip merkezi hükümete aktarılmasına rant vergisi deniyor" açıklamasını yaptı. Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (GYİAD), EY Türkiye işbirliği ile düzenlediği Aile Varlıkları Yönetimi Konferansı konuşan Bayraktaroğlu, mevcut binaların değer kazanmasının rant vergisine konu edilemeyeceğine işaret ederek, "Toplu alanlarda 50 bin metrekare üstünde, bireysel alanlarda 50 bin metrekarenin altında rant vergisi uygulanabiliyor. Dünyada ingiltere'de örneği var. Başka ülkelerde var mı, bilmiyorum" dedi.
Hukukçu Ali Güvenç Kiraz da, Türkiye'nin dünyanın en eski tapu kadastro sistemine sahip ülkesi olduğuna işaret ederek, "26 ülkenin eski tapu kayıtları bu ülkede" şeklinde konuştu.
GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim, Türkiye'de sermaye sahibi kişi ve ailelerin kazanımlarını genellikle gayrimenkul olarak değerlendirdiklerine dikkat çekti. Uzun ömürlü olmayı başaran aile şirketlerinde biriken gayrimenkullerin başlangıçta verimli olsalar bile yönetimlerinin zaman içinde zorlaştığını savunan Sevim, "Üstelik bu gayrimenkuller bir veraset durumunda aile içi sorunlara yol açan bir yatırım aracına dönüşebiliyor. Likit bir kıymet olmamaları da acil bir sermaye ihtiyacı durumunda ciddi değer kaybı ile satılmalarına neden olabiliyor" dedi. Sevim, "Türkiye'deki işletmelerin yüzde 95'ini oluşturan aile şirketlerinin hissedarlarının birikim amacıyla ellerinde bulundurdukları gayrimenkul stokunun 'büyüklüğünün 167 milyar dolar olduğunu tahmin ediyoruz. Gayrimenkul Yatırım Fonu'nu bu gayrimenkullerin ekonomiye kazandırılması için son derece etkin bir çözüm olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.
Yeni Yüzyıl