Sektörel

Rant vergisinde oranı talebin kimden geldiği belirleyecek!

14 Ocak 2015 ’ten sonra gerçekleştirilen imar planı değişikliğini belediyeler yaparsa yüzde 40-60, bireysel taleple yapılır ise yüzde 80-100 değer artışı payı ödenmesi gerekecek.

Habertürk’ün dün en az yüzde 50 olacağını duyurduğu rant vergisinde oranlar netleşmeye başladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün açıkladığı şeffaflık paketinde yer alan rant vergisi, imar mevzuatında yapılacak değişiklikle hayata geçirilecek. 14 Ocak 2015’ten itibaren plan değişikliklerine vatandaştan gelen bireysel talep veya belediyelerin ihtiyacı ile başlanılacak. Değişiklik öncesi ve sonrası taşınmazın arsa değeri belirlenecek.


Konutta yüzde 25 zam!


Doğrudan belediyeler veya diğer kurumlarca gerçekleştirilecek genel plan değişikliği 50 bin metrekareden büyük alanlarda yapılacak. Tüm sokak, cadde ve mahalleyi kapsayan değişikliklerde ise bu sınır aranmayacak. Belediye meclisleri, genel plan değişikliğinde yüzde 40 ila yüzde 60 arasında bir oran belirleyecek.


% 10 KENTSEL DÖNÜŞÜME


Bir veya birden fazla kişinin talebi üzerine gerçekleştirilen bireysel plan değişikliklerinde ise değer artışının yüzde 80’i ila yüzde 100’ü arasındaki kısmı belediye payı olarak alınacak. Değer artış payının yüzde 10’u Çevre Bakanlığı kentsel dönüşüm hesabına, yüzde 10’u tarihi, kültürel ve doğal dokuyu korumaya yönelik olarak valiliğin sosyal duyarlılık hesabına, yüzde 10’u ilgili belediyenin kentsel dönüşüm hesabına doğrudan yatırılacak. Kalanı ise belediyelere aktarılacak.


DEĞER ARTIŞI NASIL HESAPLANACAK?


Değer artışı belediye meclisi bütçe komisyonunca belirlenecek ve belediye meclisinin oylamasıyla kesinleşecek. Bu amaçla il bazında özel bir komisyon oluşturulacak. Yine en az 3 ekspertiz şirketine değerleme yaptırarak taşınmazın değişiklik öncesi ve sonrası değeri belirlenecek.


Ödeme ‘ayni’ de yapılabilecek


-Değer artış payı, plan değişikliğinden sonraki ilk satışından veya yapı ruhsatı aşamasından önce ödenecek.


-Ödeme ayni olarak yapılabileceği gibi (kat karşılığı gibi) peşin veya 1 yılda eşit taksitler halinde de olabilecek.


-Alınan payların en az yüzde 10’u kentsel dönüşümde kullanılacak.


-Değer artışını sağlayan plan değişikliğinin kesinleştiği tarihten itibaren tapuya, “Belediyeye ödenmesi gereken değer artış payı ödenmeden taşınmaz satılamaz veya yapı ruhsatı verilmez” şeklinde şerh konulacak.


-İlk defa imarsız alanda plan değişikliği yapılıyorsa Kamu ve Düzenleme Ortaklık payı birleşip oran yüzde 30-40 olacak.


ARAZININ SAHIBI KAMU ISE BELEDIYEYE PAY VERILMEYECEK


Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresi’nin plan değişikliği yapması durumunda plan değişikliği yapılan arsa kamuya ait ise değer artışından belediyelere pay verilmeyecek.


KAMU TAŞINMAZLARINDA 10 YIL PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YOK


Kamu taşınmazlarının gerçek ve tüzel kişilere satışı sonrasında 10 yıl süre ile taşınmazla ilgili plan değişikliği yapılamayacak. Tarımsal amaçlı satılanlarda değer artışının yüzde 50’si Hazine’ye verilecek.


Habertürk